Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu, jak řešit moji, ne zrovna příjemnou životní situaci, po úmrtí manžela.
Po úmrtí mého muže jsem zůstala v domě, který byl psaný pouze na něj se dvěma syny. Jeden je ještě školou povinný, ale ze staršího, který je už plnoletý se stal obyčejný parazit. Nechce pracovat a vzhledem k tomu, že tím pádem nemá téměř žádné finance, vydírá mne tím, že pokud mu nedám peníze já, vezme si půjčku, za kterou by hrozila časem exekuce na náš společný dům po manželovi, čehož se bojím. Poraďte prosím, jak ideálně se s takovým synem rozejít finančně i adresou. Nechci o dům přijít jen kvůli jeho nezodpovědnosti a parazitismu. Manžel zemřel bohužel náhle a i když i on věděl, že syn na nás parazituje, nepočítal se svým odchodem a proto nenapsal závěť, čímž synovi asi náleží 1/3 majetku. Dá se z toho vyjít jinak, než prodejem domu a rozdělením na třetiny? Na vyplacení nezbedného syna bohužel nemám finance.
Za radu předem děkuji
Asi nebude jiná možnost, než se pokusit, zkusit si po vyřízení dědictví sjednat půjčku a případně ručit 5/6 (nebo 2/3) domu a navrhnout staršímu synovi, že od něj tu jeho případnou 1/6 (nebo 1/3) domu odkoupíte.
Když staršímu synovi budete dávat peníze, tím si stejně nezajístíte, že by si někde nepůjčil. Není vyloučeno, že byste do něj "nacpala" spoustu peněz a on by si stejně sjednal půjčky, které by nesplácel.
Možná byste se se synem mohla dohodnout tak, že byste jeho třetinu (nebo 1/6 - nevím, jaké je přesně znění občanského zákoníku) od něj odkoupila tak, že byste mu tu částku splácela třeba 10 let.
Nebál bych se tolik toho, že kdyby nadělal dluhy tak že by exekutoři zabavili jeho třetinu domu. Otázka totiž v první řadě je, jestli by si syn vůbec mohl sjednat takovou výši půjčky, aby z případné nesplácené půjčky vznikl větší dluh. Pokud někdo nemůže prokázat pravielný příjem, tak takovému člověku nebývají ochotní půjčit ani v tzv. lichvářských firmách.
Každopádně je potřeba co nejdříve zdokumentovat veškerý majetek, který doma máte, aby jste v případě, že by skutečně nastala exekuce, mohla prokázat, že daný majetek je Váš. Pokud je Váš syn takový vyděrač, tak bych se spíše obával toho, že by Vám mohl něco ukrást. Bylo by potřeba (pokd to tak nemáte a pokud to lze), dát si do některých místností uzamykatelné dveře.
Jenom mě tak napadá, on manžel dům zdědil nebo pořídil před svatbou? Pokud ne,jestli jste ho pořizovali za manželství, to nespadá do spoluvlastnictví? Pak bych řekla, že nezáleží, na koho je dům psaný, ne? Potom byste měla nárok na zákonnou část, vyplacení staršího syna by nemuselo být nemožné. Poraďte se s právníkem, případně jaká by byla naděje, že u soudu vyhrajete. Přeji hodně štěstí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.