Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Evidence na ÚP po dlouhodobé nemoci

Od: samson® odpovědí: 6 změna:

Jak se postupuje, když po dlouhodobé nemoci tak půl roku nebudu moci vykonávat zaměstnání ze zdravotních důvodů.

Z čeho se pak počítá podpora?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

2x

Buď jste schopný pracovat a nedaří se vám najít práci, tak se přihlásíte do evidence PÚ. Nebo jste nemocný a pracovat nemůžete, lékař vám vystaví neschopenku.

Pokud chcete se jít registrovat na PÚ a sdělit jim, že pracovat nemůžete, tak to tedy nefunguje.

iz*
hodnocení

2x

K odpovědi @Jancaak: Platby zdravotního pojištění jako OBZP se nemusíte obávat, protože stát hradí zdravotní pojištění za všechny osoby, které pobírají nemocenské. Platí to i pro nemoc v ochranné lhůtě, u níž se nemocenské vyplácí až do konce nemoci nebo do konce podpůrčí doby (podle toho, co nastane dříve).

Nemocenské je dávka nemocenského pojištění, nelze ji použít pro výpočet další dávky > podpory v nezaměstnanosti.

Nemoc by výši podpory ovlivnila jenom v tom případě, že by se do doby důchodového pojištění (potřebujete 12 měsíců za poslední 2 roky) musela započíst část doby nemoci a současně by se tato nemoc považovala za poslední zaměstnání. V tom případě byste měl nárok jenom na tzv. minimální podporu.

hodnocení

0x

Když nebudete v evidenci na ÚP a nebudete zaměstnán (na neschopence při zaměstnání), nebudete mít hrazené zdravotní pojišťění. Budete si muset sám platit 2052kč měsíčně.

Z finančních důvodů je vhodnější zaevidovat se na ÚP a během evidence donést potvrzení od lékaře, že jste nemocný (lidé v evidenci mohou onemocnět jako každý člověk).

Podporu dostanete, jestli jste během posledních dvou před evidencí byl zaměstnán alespoň jeden rok. Počítání poradí další.

iz*

@Jancaak > s tím zdravotním pojištěním nemáte pravdu. Stát hradí zdravotní pojištění za ty, kdo pobírají nemocenské, což platí i pro nemoc v ochranné lhůtě.

hodnocení

Myslel jsem to, že až po skončení nemoci doktor mi nedoporučí dále vykonávat dosavadní zaměstnání a řekne, že si mám najít jinou práci. Vím ,že se musím registrovat na UP. Jde mi o to zda ta nemocenská mi nesníží podporu.

id

Nesníží. Vy se nemusíte registrovat na ÚP, není to povinnost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]