Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli by mohl někdo poradit jak řešit situaci v domě. Máme byt pod střechou a bude tam nějaký problém, zatéká do místnosti, minule při dešti už to začalo i kapat na podlahu. Máme v domě dvě správcové, nahlásila jsem to té jedné a ta že to nebude řešit, jako projevila nezájem a že to řekne té druhé. Ta druhá je také bez zájmu problém řešit. I ostatní spolubydlící dělají mrtvého brouka. Měli jsme o tom debatu na chodbě, ale nakonec všichni zavřeli dveře a já zůstala na schodišti sama. Už jsem to i obrečela. Platím do fondu údržby každý měsíc a myslím,že střecha je společný prostor. Po koupi bytů se v domě nezařizovalo to společenství vlastníků, ale ty dvě správcové se správcovství dobrovolně ujaly, jako že budou zajišťovat ty případné opravy a tak. Jedna si zavedla na své jméno účet a tam odvádí naše peníze co platíme zálohy na teplo, údržbu, odpad atd. Z toho účtu se to dále platí teplárně, atd. Výpis z účtu vystavují tak 2x do roka a fakturu za opravené balkony také nevystavili. To společenství vlastníků zařizujeme až teď asi po 15 letech od prodeje bytů a ještě není hotové, Vím,že musí být zvolen nějaký předseda a 2 členové. Ale to ještě také není zvolné. Proto jsem sama našla firmu a zavolala jim, jestli by nám to nepřišli prohlédnout a opravit. Teď ale nevím,jestli to byl také správný postup. Jsem z toho zoufalá. Děkuji za případnou radu.
V domě, který má vce než 4 majitele bytových jednotek musí být podle NOZ zřízeno společenství vlastníků (SVJ)!
Na vašem místě bych objednal firmu na opravu střechy a zaplatil bych to z toho účtu, na který jdou peníze mj. na údržbu. Pokud by ta dotyčná, která účet spravuje, měla námitky, myslím, že by stačilo pohrozit předáním věci advokátovi a následně soudem. Myslím, že by se to rychle vyřešilo
@amper: Na jedné straně máš pravdu. Na straně druhé jsou tam peníze mj. na údržbu. Tedy upřesním: Zaplatil bych asi ze svého a pak bych tvrdě trval na tom, aby mě ta částka byla vrácena právě z toho účtu.Pokudby se ta dotyčná cukala, pak postup viz nahoře: Advokát a soud.
Promiňte, bavit se o závadách s lidmi, co nemají zájem něco udělat a nebo sjednat si schůzku na schodech je k ničemu, Umíte psát? Proč nenapíšete doporučený dopis s dodejkou. Buď dostanete písemnou odpověď a nebo také ne. Ale máte DOKLAD. Pokud si zavoláte sama firmu, tak si jí také zaplatíte a dotyčné správcové budou tvrdit, že o žádné závadě nevědí. Nebo si myslíte, že vám někdo ze sousedů půjde svědčit k soudu. CHcete se soudit? Takže nebrečte a pište.
Souhlasím s ID, na vše mít písemný doklad: Záznam o nahlášení závady, pokud možno vyjádření, zda se bude opravovat a v jakém termínu, ev. odmítnutí provedení. V případě totální nespolupráce řešit vlastním zápisem s nezávislým svědkem. V mezidobí lze nechat provést opravu na vlastní náklady a ty poté vymáhat. Ovšem tohle vše bych nejprve konzultoval s právníkem. Konzultace bude levnější, než jaké budou náklady na opravu.
Jak už někdo uvedl, tak pravděpodobně je potřeba vyzvat dotyčné osoby ke sjednání nápravy - doporučeným dopisem s dodejkou. V případě negativní odpovědi (nebo nereagování) bych na Vašem místě dost zvažoval, jestli dál platit do společnýho "rance" celou částku, dokud není v dané budově zřízeno SVJ (popř. družstvo) a samozřejmě taky možnost řešení sporu soudně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.