Nejste přihlášen/a.
Téměř při každém průjezdu každým druhým kruhovým objezdem mi vrtá hlavou, co projektanta vede k tomu vytvořit uprostřed objezdu krtinec, který nemá jinou funkci, než totálně znemožnit řidičům přehled o tom, co se děje na druhé straně objezdu. V době, kdy začly být objezdy ve zdejších krajích zaváděny, se jako hlavní důvod a výhoda kruhového objezdu uvádělo to, že se zvýší plynulost provozu. Takže místo sice neplynulé, ale bezpečně přehledné křižovatky se do stejného místa narval miniaturní kruhový objezd, kde to buď risknete a střelíte to dovnitř nebo musíte zastavit , hlavu si málem vykroutíte a doufáte, že během vašeho rozjezdu nepřiletí po kruháči "střelec". O co jednodušší by bylo ty dvě, tři nebo čtyři Tatry hlíny a bordelu zbývající po terénních úpravách odvézt. Může mi někdo vysvětlit, kde dělám ve svých úvahách chybu?
Edit: Téměř při každém průjezdu každým druhým kruhovým objezdem mi vrtá hlavou... Ano, tak to skutečně je. Ta krtina mne prostě irituje. Akorát si někteří možná tuhle větu vysvětlili tak, že mám problém každým druhým kruháčem projet. Ne, tak to opravdu není. Tolik na vysvětlenou, naložte s tímhle dovětkem jak chcete .
Prvotní důvod je neoslňování protijedoucích vozidel a s tím související upozornění na překážku, tedy na to, že komunikace nepokačuje rovně, ale v cestě je nějaká překážka.
Máte trochu zkreslené představy a zjevně neumíte jezdit po kruhovém objezdu, protože jinak byste takový nesmysl nemohl napsat.
@amper: Skláním se před vaším názorem. Jen dodám, že upozornění pomocí dopravního značení je obvykle k ničemu a z toho potom jsou ty dopravní nehody. To oslnění není v těsné blízkosti KO, ale v dostatečné vzdálenosti, kdy oba řidiči (snad) pochopí, že v jejich cestě je překážka.
Za volantem jsem vás sice neviděl, ovšem z toho, co jste napsal, plyne můj názor. Moje soudy plynou jen a jen z toho, co jste tu napsal. Nevím, v jakých výrazech bych se měl krotit, když jsem žádné nevhodné nepoužil.
Za první, konstruktivní odpověď děkuji. Akorát mne napadá, když se tu bavíme o tom, že všechny kruhové objezdy jsou krásné, rovné, přehledné a vůbec ideální, jaký je rozdíl mezi oslněním protijedoucího řidiče v původní křižovatce a na novém kruhovém objezdu, kde navíc, oproti křižovatce při najíždění automaticky stáčím kola doprava, takže oslnění protijedoucího jaksi není pravděpodobné.. A jestli tedy považujete za nutné ty geniální řidiče upozorňovat hromadou hlíny na to, že je potřeba vzít za volant. Jestli, jako u normální křižovatky nestačí obvyklá dopravní značka. Budeme teda dávat hromady hlíny i proti každému napojení křižovatky ve tvaru T, aby bylo jasné, že jet rovně není rozumné?
A ano, nejsem řidič suverén, který všechno ví a zná a je mu všechno jasné a musí se tak za každou cenu prezentovat (narozdíl o někoho), ovšem Vy jste mě za volantem neviděl, tak si laskavě svoje soudy příště nechejte od cesty nebo se aspoň kroťte ve výrazech.
@satam: Taže jsme se shodli: Oslnění nemá s kruhovým objezdem co dělat a upozorňovat 120cm a vyšší hromadou hlíny na nutnost přizpůsobit rychlost a směr jízdy je čin zoufalce. A ano i poskládáním slušných slov do věty lze člověku napsat, že je úplnej píp, však to dobře víte a umíte.
@amper: Promiň, ale teď jsi napsal óbrblábol. Mysli si, co chceš, dál nereaguji, nestojí mi to za to.
Mne nazajímá co je na druhé straně kruháče,mne zajímá jen to co je vlevo od příjezdu na kruh-tedy tam kde vjíždím.Takže jest i ouplně jedno zda je uprostřed kopec nebo je to celé rovina!
Jinak-pokud nevjíždí extra opatrný neznalec, auto v libovolném směru od kruhu,tak stojí dokud není v žádné směru volno,tak nejede,je kruháč urychlením provozu
No a přesně takhle uvažuje zřejmě autor objezdu. Standardní krtina a pak ten kruháč zmenšíme o 3 metry v průměru a napojíme na stávající ulice pod původním úhlem. Takže výsledek je, že vzdálenost, na kterou je rozhled je 0,00 nic. Taky nepotřebuju nutně vidět, co se děje 180°ode mě, jen prostě nesmí být ten kruhák úplně nepřehlednej. Což v mnoha případech je.
Prosím o vysvětlení jak vypadá nepřehledný kruháč. Protože já toto konstatování považuji za nesmysl.
Chybu děláte v tom, že si myslíte, že když uprostřed nebude nic stát, že tam bude míň bouraček.
Naopak je velké riziko přehlédnutí a "prostřelení" rovně...
No, takhle nepřemýšlím, jestli tam bude míň bouraček. Když to shrnu, asi zdaleka nejvíc mi vadí ten pocit, že nevidím, jestli po kruháku zrovna nepřidriftuje nějaký amatérský kaskadér. Zkrátka mám rád věci pod kontrolou a tady je mnohdy vzdálenost na kterou vidím tak krátká, že zkrátka nemám pocit, že mohu za jakýchkoliv okolností najet bezpečně. Tedy ať už udělám cokoliv, nemám šanci ovlivnit, jestli mě ten druhý nesejme.
No, tohle už jsem zažil. Borec přehlédl, že v místě křižovatky se staví kruháč a poslal naloženej náklaďák rovně. Přesto, že tam nebylo nic jinýho, než první řada velkejch žulovejch kostek, neprojel. ¡No pasarán! . Pokud jde skutečně o jízdu rovně a není to míněno obrazně, stačí mnohem menší překážka.
Chápu, že od určitého průměru objezdu je třeba auta brzdit. U malých průměrů to ale snad proboha je dáno nutnou změnou trajektorie vozu. U velkých kruháků mi krtinec uprostřed samozřejmě nepřekáží, jsem s ním srozuměn (krom toho, že to lze udělat i hezčí), vadí mi u malých. Jednak z důvodu, že nemohu najet plynule (prosím, nečíst jako rychle), jednak z důvodu, že nemám pocit bezpečí a čekám, co v poslední pikosekundě vyletí. Jediné, co mne uklidňuje je, že naloženou osmikolku jednak nikdo tímhle stavebním dílem rychle neprotáhne, jednak aspoň z ní je vidět kus střechy. A ne, neřadím se mezi střelce, ale jsem zastáncem toho, že v mnoha případech je bezpečnější plynulý nájezd, než rozjezd od nuly.
U nás museli 3 kruháky předělávat kvůli nadměrnému nákladu. Je to objízdná trasa pro most na silnici 1. třídy a projektant nedomyslel že to co neprojede na mostě,se prostě na malý kruháč nevleze...
Ampere,ale to je prece uplne naopak,to si delate legraci,nebo jen provokujete?U VELKYCH kruhaku je prave jasna nutnost zmenit smer o skoro 90 st.Prave u MALYCH byly zpocatku problemy,protoze NA NICH je mozno projet skoro beze zmeny smeru v pripede,ze ridic prehledne znaceni!No a protoze se to hlavne u tech kruhaku,ktere vytvorili z normalnich krizovatek jen treba prekreslenim,a tudiz byly male STAVALO,tedy to projeti,davali tam ruzne zabrany,svodidla a protoze to nestacilo,zacali delat dnesni verze.
Je to polopaticke,ale vy to nejak porad nemuzete pochopit,tak proto.Mozna,ze jen nedokazete zmenit evidentne spatny nazor!
Na zaver jen souhlas s druhymi,nevim na co u kruhaku potrebuji videt jinam nez doleva,to je prece princip a podstata vyhod kruhoveho objezdu!Vlastne i doprava,muze nekdo zastavit i kdyz me minul,ale ani jednomu ta boule nevadi!
Kruhový objezd - idiotovo chybějící kolečko - slouží ke zdržování provozu, zvyšování nehodovosti a spotřeby. Zavedení objezdů zajistí kolony i tam, kde o nich nikdy ani neslyšeli.
Krom toho - většina z nich je vadně značena.
Já tedy nevím idiotovo kolečko jen pro idioty-tedy slovy Forresta Gumpa : "hlupákovi každý hlupák"! Normální znalý řidič s tím problém nemá,a když ví jak jezdit po kruhu,tak provoz urychluje místo brzdění!
Praxe ukazuje, že nic neurychluje. Naopak. Nový kruháík poznáte podle kolon v místech. kde nikdy nebyly.
Vzhledem k tomu, že většina objezdů je vadně značena, pak jízda podle zákona znamená značné zdržování ..
Děkuji za rozumný náhled na věc. Taky mi 95% kruhových objezdů nevadí a rozhodně je považuji za přínos. Ovšem jsou takové, kde prostě považuji výšku středu za kontraproduktivní. Toť vše.
Když je kruháč postavený smysluplně, nemám proti němu námitek.
Třeba v Jilemnici, které se už říká město kruhových objezdů, je u pošty jeden naprosto komickej kruháč. Autobusáci to normálně projíždí rovně. Kdo to vymyslel, to byl "génius". Toho bych tam nechal za trest jezdit čtrnáct dní v kuse, aby viděl jakou pitomost vyplodil. Na fotkách křižovatka bez kruháče a po kruháči.
Další lahůdka jest v Úlibicích. Z Jičína směrem na Novou Paku je krásný čtyřpruh, který ovšem po pár kilometrech končí v Úlibicích na jednom z nejmenších kruháčů u nás. Většinou je od Jičína před kruháčem kolona, o víkendu tam radši ani nejezdím. To taky musel vymyslet umělec, to jinak není možný.
Odmítačům kruháků doporučuji nastudovat
Už jen to, že řidič blondýn nemusí hlídat kdo má přednost a řidiče závodníka vepřové povahy kruhák zpomalí
ušetří hodně lidskýh životů.
Děkuji za odkaz a vybírám: Je-li středový kruh porostlý keři a zároveň má malý poloměr, nemají řidiči potřebný rozhled, což zvyšuje riziko nehody na objezdu.
Jsem rád, že se svým názorem nejsem sám, byť zrovna Wikipedie často není vnímána jako spolehlivý zdroj a odkaz na prameny použité k tvorbě článku autor (autoři) moc neuvádí(neuvádějí)
Znovu opakuji, že kruháky vnímám jako prospěšné, až ta ty, které mají zmiňovanou vadu. Rovněž doporučuji článek k přečtení (kapitola Propustnost).
Já sesz amperem ztotožňuji... Kruhový objezd je slušný vynález, ale není kruháč jako kruháč. Když je "průhledný " s krtincem tak je to vpohodě, zpravidla jsou to kruháče o velkém průměru, ale pak jsou kruháče s malým průměrem a vysokým krtincem, čili není ani dobře vidět zda jede auto zleva, je málo času abys sním projel.. Když vjíždíš, tak čekáš, zda se ti rychle objeví vozidlo, nebo ne... Když je velkého průměru a ještě i smenším krtincem, tak prostě vidím dál do leva... Průjezd je bezpečnější a to je ta výhoda co tu vlastně amper řeší... Neřeším kruháč namalovný na zemi, malý krtinec je třeba 3/4 metrový, ale velký je třeba i dvoumetrový..
Ano. Kruháč je překážkou provozu a tím zvyšuje jeho bezpečnost. Podobně jako umělé skoky, autobusové zastávky v jízdním pruhu (dle nového předpisu se nemají budovat zálivy). Jen mi není jasné, proč tedy provoz nezakážou úplně. To by bylo nejbezpečnější. Teda v Praze pyjáti navrhují třicítku a to se už dost blíží ..
Popíšu jak to chodí na kruháčích u nás, ptal jsem se i na odboru dopravy a až pak jsem pochopil na co tam jsou u prostřed ony překážky.
Jedná se o malé měatečko v kopci kde je 5 kruháků a na nich onen kopec porostlý výšším porostem záměrně udržovaný.
Jako vždy na těchto pro mnohé řidiče překážkách v plynulosti provozu, jsou za nimi přechody pro chodce a když náhodou není přechod chodce to ovšem nezabrzdí v bezhlavém přecházení kdekoli a nejen chodce ale i ciklisty a kolobkáři, kteří si porůznu skracují cestu a je jim jedno jestli jsou na cestě nebo přechodu.
Jde podle vyjádření města o bezpečnostní prvek na spomalení věčně spěchajících řidičů, aby prostě neviděli skrz tím pádem je toalespoň trochu přibrzdí a neomezí ty pomalejší chodce kolaře a kolobkáře kteří se znenadání objeví v ten nejnevhodnější okamžik.
Mne však spomaluje na oněch kruháčích jiný nešvar řidičů a to zásadně nedávát blinkr (znamení o změně směru jízdy) při opuštění kruhového objezdu a dělají to už i autobusáci ne jen osobáky a to podle mne více brzdí dopravu, pak nikdo neví kdy kdo bude z kruháku vyjíždět a čekáme až si to páni řidiči rozmislí kdy vyjedou proč dávat blinkr že.
Víte co mi na to lidé odpovídají když s nima jedu přes kruhák a oni neblikají při výjezdu,
(já vím kam jedu) a já na to ale ostatní ne, a oni co mi je po nich.
Super myšlení že,.
znám pána který podle staré vyhlášky dává blinkr při vjíždění do kruháku, ano kdysi to tak bylo, všichni jsme stáli v Havru před velkým rondlem a měli blinkr do prava jako by se dalo jet jinam.
Ale spět k pánovi tohle mi už několikrát udělal na malinkém kruháku a já myslel že pojede prvním výjezdem ven , omyl pokračoval dále a já brzdil a naštěstí ubrzdil.
Co s toho plyne prosím dávejte blinkry tak kde máte a neřešte proč vám mistrům volantu stavějí do kruháků překážky, oni ví proč se to dělá, myšleno ůřady k tomu spůsobilé.
Naprostá většina kruháků je vadně značena. Pokud nemá řidič na kruháku před odbočnou značku "Hlavní silnice", což většinou nemá - je povinen dávat přednost zprava. Zprava jedoucí řidič před sebou může mít značku "Dej přednost" nebo "Stůj, dej přednost", což většinou má.
Čili se musejí nějak dohodnout, kdo pojede, protože značení to neříká.
Zrychlení provozu ..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.