Nejste přihlášen/a.
Zkusím problém vysvětlit:
Lepek / gluten/ je bílkovina. Ta vyšlechtěná pšenice má lepku mnohem víc, než původní druhy. Jinak je v mnoha dalších obilninách. Nemoc celiakie je geneticky podmíněné autoimunitní onemocnění. Zdravý člověk nerozložené zbytky molekul lepku vyloučí stolicí, jako vše nestrávené. U těch, kteří mají ten problém v genech /3x více ženy a spíš mladé/, pronikají tyto molekuly do stěny tenkého střeva, kde na ně reagují bílé krvinky jako na vetřelce, což znamená zánět. Sliznice ten.střeva je jako samet, hustě krytá jemnými klky. Ty se zánětem rozleptávají. Pak už je sliznice střeva narušená, že je pro lepek propustná. A zároveň není schopna normálně vstřebávat minerály, bílkoviny, vitamíny a předávat je do krve. Taková střevní stěna už není schopna ani produkovat enzymy /třeba laktázu, co štěpí mléčný cukr/ a stav se postupně zhoršuje... Spouštěčem celiakie může být jiná nemoc, endokrinní porucha, stres, viroza, těhotenství,.. .Vedle tohoto onemocnění existuje zvýšená citlivost na lepek. Není to ani celiakie, ani alergie.
Spolehlivě stanoví diagnozu vyšetření krve! U hlídaných případů se sondou pravidelně kontroluje střevo. Jediné opatření, je důkladné vyloučení lepku po celý život. Radikální změna jídelníčku. Probiotika, D vit, lněný, rybí olej, B komplex, glutamin...doplňování minerálů individuálně.
Je pravděpodobné, že se na zvýšeném výskytu osob s celiakií podílí geneticky upravované potraviny - GMO.
Obilnina či jiná plodina, je geneticky upravována, aby ji nepoškodily herbicidy /jedy na plevel/ a dokázala odolat škůdcům. Pak ale zákonitě obsahuje zbytky těchto chemických látek. Mikroskopické, ale od malička denně působící na lidský organismus...Amen
Nesnášenlivost a alergie je rozdíl. U celiakie nejde o alergickou reakci. Alergie je nepřiměřeně silná reakce s vyplavením histaminu.
Jo, lepek se uplatní právě při kynutí těsta.
"Je pravděpodobné, že se na zvýšeném výskytu osob s celiakií podílí geneticky upravované potraviny - GMO.
... Pak ale zákonitě obsahuje zbytky těchto chemických látek. "
A tohle je pouze vaše domněnka, nebo na to existují nějaké důkazy? Přijde mi nereálné, abychom zde desítky let podporovali chemický otrávené plodiny. Že by na to nikdo dosud nepřišel? Třeba konkurence Monsanta apod?
Řeknu jinou souvislost: sama jste napsala, že mladé holky jsou na to citlivé, je tak?
V minulosti (po statisíce let) citlivé mladé holky když nemohly konzumovat toto jídlo, tak včas umřely, = nepředaly vadné geny do další generace. Zove se to přirozený výběr.
A dnes? Proč myslíte, že roste ADHD a další? Očkováním to, jak jistě víte, určitě není, to bylo mnohokráte zpochybněno...
Nepíšu, že jsou mladé holky na něco víc citlivé, ale výskyt celiakie je u žen častější /3:1/, přičemž často jde o mladší ročníky. Stejně tak třeba další autoimunitní RS - roztroušená skleroza je významně častěji diagnostikována u mladých žen. Tudíž tady pohlaví též hraje roli.
K těm GMO potravinám. Píšu pravděpodobně je to jeden ze zatěžujících faktorů. Je to ze seriozní literatury. Tahle záležitost tu dříve nebyla. Jde o několik posledních desetiletí a nejvíc se asi týká kukuřice a soji. Též jako krmivo ke zvýšení produkce masa. Vychází ze snahy nakrmit lidstvo. Někdo si hlídá stravu, studuje obaly, aby se geneticky modifikovaným potravinám vyhnul.
O ADHD tady nic nepíšu. Tam si jen něco myslím o mobilech v kapsách těhotných žen, noteboocích na klíně, o elektrosmogu, chemizaci potravin.
Adhd - Přitom za to nemohou mobily, ale dědičnost a zvyšující se věk matek. Však si to někte přečtěte, času na to máte v 70 letech dost ne?
Lepek - takže vy dovozujete genetické poruchy "z jedů na rostlinách" a já z toho, že geneticky poškození jedinci se množí a množí (dříve umřeli předtím, než vadné geny poslali dál protože prostě to je nepřirozená (ne)adaptace). Kdo nás rozsoudí? Dejte panu MUDr. 2 minuty od času 28:51
Ladis, nepodsouvejte mi, co jsem neřekla! ...Ano, s věkem matek přibývá vývojových vad. Těch faktorů je víc...
Tady je ale dotaz na lepek a každý se může vyjádřit. I Vy můžete, sólo, nebo ve věcné diskusi.
Zatím jste se akorát zmohl číhat na mé odpovědi, abyste světu oznámil, že mám po 70 a tudíž hodně času si taky něco o věci přečíst. Starejte se o svůj čas!
Čas nemám, věnuji se práci a přípravě knihy ve zcela jiném oboru. Spokojen?
Vytváříme souvislosti, které neexistují
A. Post hoc popsaný v logických klamech je důkazem toho, jak snadno vytváříme neexistující souvislosti, například záměnou časové následnosti jevů za jejich příčinnou souvislost.
Doporučuji nastudovat stupiditu legacy.blisty.cz/...
jen shodou okolností je to od stejného MUDr.! Je to kapacita.
Tohle už patří do Volné diskuse. Zadejte svůj dotaz tam.
Vy máte dar vytvořit si doměnku o tom, co já si myslím, a pak se do mne na to konto pustíte.
Taky jsem se ptala, jestli to čiré sklo u sprcháče je nepraktický módní trend
a Vy jste hned věděl, že se mi nechce uklízet... To je ta chybná doměnka.
Nebo se domníváte, že mám plno času / zase chyba/ a hned mi doporučíte, co mám dělat.
Nejlepší je držet se zásady, že všeho moc škodí. A tak je to i s lepkem. Rozhodně lepek vaše kroky neovlivní, můžete se procházet tam i zpátky, bez ohledu na lepek. S vašimi kroky nemá lepek nic společného.
Řekla bych, že obecně lepek škodlivý není. Teda v rozumné míře. Ale pro člověka, u kterého je diagnostikována nemoc celiakie a musí mít bezlepkovou dietu, nedodržování té bezlepkové diety, může skončit smrtí. Znala jsem jednoho takového kluka. Nedodržoval tu dietu a zemřel mladý. A ke konci hodně trpěl. Nikdy jsem nepochopila, proč si ta jídla nedokázal odříct.
Gumídek, tak jsem si schválně teď vyhledala jak a co vařit pro osoby, které mají diagnostikovanou celiakii a není to pouze o vodě a několika málo potravinách. Nebudu to tady vypisovat, protože by to bylo dlouhé a zbytečné, když si to každý může lehce najít, jako já. Já jsem toho kluka, o kterém píši, znala jen povrchně. Byl to hlavně kamarád přítele, mé kamarádky a dvakrát jsem se s ním setkala na plese. Byl to docela statný a hezký kluk a nebyl vůbec hloupý, dalo se s ním mluvit o ledasčem. Tak jsem si ho zapamatovala, protože byl vtipný a na tom plese bych si ani ve snu nepomyslela, že by byl tak nemocný. No a pak se mne najednou ta moje kamarádka zeptala, jestli si na něho pamatuji a že právě zemřel. No já koukala jako blázen, když mi pak popsala co měl za nemoc a jak to ke konci probíhalo. A to jenom proto, že doslova na tu bezplepkovou dietu kašlal. Ono to tělo několik let víceméně uneslo, ale pak už se to dostalo do takového stadia, kdy už nešlo vůbec nic dělat. Umíral v nemocnici a už si to přesně nepamatuji, ale snad se z toho nakonec vyvinula nějaká rakovina. Ale to nevím, já tohle neznám a nikdy jsem se s tím nesetkala, ale prý bych ho už vůbec nepoznala, jak se změnil. Bylo mu asi 42 let, když zemřel. Tak si myslím, že nějaká ta dieta, která zachrání život, za to stojí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.