Dobrý den, v únoru jsem neměla zaměstnání, ale nebyla jsem zaregistrovaná na úřadu práce, zdravotní jsem si zaplatila sama. Březen už bych chtěla jít na úřad práce, abych si to nemusela platit sama. Jen chci vědět, jestli nevadí, že tam jdu vlastně skoro po dvou měsících nezaměstnanosti. Děkuji za odpovědi.
Ano můžete kdykoliv- není to povinnost ale právo,jen pokud splňujete podmínky na podporu,pak tato snad může být snížena (bez záruky)!Jinak pokud se zaregistrujete až 31.3,pak budete zdravotně pojištěna za celý březen!
Běžte se zaregistrovat hned, podle nejbližší pracovní doby. Nečekejte na 31.3., může do toho cokoliv přijít /zkrácená doba úřadu, Vaše nemoc atd./ a ztratíte měsíc.
Já jsem šla na úřad okamžitě druhý den po ztrátě zaměstnání a spíš se mi zdálo, že to nebylo vhod.
Vy jste se alespoň snažila sehnat práci sama a když vidíte, že to nepůjde, tak se jdete zaregistrovat.
Pokud máte zaplacené zdravotní pojištění, není to prblém, ale ani to nebude ÚP asi zajímat (na rozdíl od pojišťovny). Sociální pojištění naní až tak podstatné, to má vliv až při žádosti o důchod.
onemj
Děkuji Vím, že zdravotní se musí platit, ale sociální ne. Jen jsem chtěla vědět, jestli s tím nebudou mít problém, aby se mě nepřáli, proč tam už dávno nejsem atd. Ale úřad práce není ani povinnost.
joudic*
myslim, ze pracak uz se prestal pocitat do duchodu davno, tzn za cloveka socialni uz neplati
@joudic sociální pojištění nikdy nikdo za nikoho neplatil. Je to tak, že doba strávená na ÚP se v určité délce považuje za náhradní dobu důchodového pojištění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.