Nejste přihlášen/a.
Písničku "Jede jede mašinka, kouří se jí z komínka, jede jede do dáli, veze láhev kořaly"zpíval Jirka Marek, syn spisovatele Jiřího Marka už někdy v roce 1959, a to ještě Pavel Vohnout - Kyklop z Maxim Turbulenc nebyl ani na světě. Ať se to autorství trochu posune o trochu ke skutečnému autorovi, ale kdo to je?
Přesněji:
Jede jede mašinka š -š mašinka, kouří se jí z komínka š -š z komínka. Jede jede do dáli š - š do dáli, veze láhev kořaly, š - š kořaly..."atd.
Možná, že Jirkovi už jako klukovi tu písničku zpíval tatínek, takže by se autorství posunulo ještě dál. Pozn: Jirka v roce 1959 chodi asi tak do osmé, možná deváté třídy a hrál už v té době na kytaru (snad neprozrazuji nějaké nežádoucí osobní údaje, ale jde o hledání autorství úspěsné oblíbené písničky).
Vnoučata jako prckové měla tuhle písničku zamilovanou. Musela jsem jim ji často zpívat. Některé obraty se mi v ní ale pro děti nezdály vhodné. Zpívala jsem tedy:
"jede, jede do dáli, veze děti do školy" Proč jim blbnout hlavičky těmi ožraly?
"přistoupila starší dáma, praštila mě novinama" To samé, vysvětlovat jim nějakého přisednutého Dařbujána, to bych pak musela přejít i na Pandrholu.
A kdoví, kde bych skončila.
Jinak se jim písnička líbila, byla rytmická, s pěknou melodií. Jen ten text bylo třeba poopravit. A to jsem zvládla. Jaga.
Kyklop předělával staré písničky do nového kabátu, sám nesložil ani jedinou, není to jeho styl...
... sám jsem s ním seděl párkrát doma a pouštěl jsem mu různá eLPíčka a on z toho pak dělal svoje remixy...
Tuhle písničku už jsme zpívali na pionýrském táboře, asi někdy v roce 1973...
Pravého autora ale nevím...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.