Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Písnička Jede Jede Mašinka

Od: pavka* odpovědí: 12 změna:
Dobrý den,zajímalo by mne, zda by někdo nevěděl, kdo složil píseň Mašinka. Nebo alespoň, jak je stará. Děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host
hodnocení

4x

Písničku "Jede jede mašinka, kouří se jí z komínka, jede jede do dáli, veze láhev kořaly"zpíval Jirka Marek, syn spisovatele Jiřího Marka už někdy v roce 1959, a to ještě Pavel Vohnout - Kyklop z Maxim Turbulenc nebyl ani na světě. Ať se to autorství trochu posune o trochu ke skutečnému autorovi, ale kdo to je?

doplněno 23.03.21 19:55:

Přesněji:

Jede jede mašinka š -š mašinka, kouří se jí z komínka š -š z komínka. Jede jede do dáli š - š do dáli, veze láhev kořaly, š - š kořaly..."atd.

Možná, že Jirkovi už jako klukovi tu písničku zpíval tatínek, takže by se autorství posunulo ještě dál. Pozn: Jirka v roce 1959 chodi asi tak do osmé, možná deváté třídy a hrál už v té době na kytaru (snad neprozrazuji nějaké nežádoucí osobní údaje, ale jde o hledání autorství úspěsné oblíbené písničky).

joudic*
hodnocení

2x
vubec nevim a doufam, ze uz to ma za sebou, aby uz nemohl slozit dalsi umelecke dilo

Vnoučata jako prckové měla tuhle písničku zamilovanou. Musela jsem jim ji často zpívat. Některé obraty se mi v ní ale pro děti nezdály vhodné. Zpívala jsem tedy:

"jede, jede do dáli, veze děti do školy" Proč jim blbnout hlavičky těmi ožraly?

"přistoupila starší dáma, praštila mě novinama" *smich* To samé, vysvětlovat jim nějakého přisednutého Dařbujána, to bych pak musela přejít i na Pandrholu.*smich2*A kdoví, kde bych skončila.

Jinak se jim písnička líbila, byla rytmická, s pěknou melodií. Jen ten text bylo třeba poopravit. A to jsem zvládla. Jaga.

michalhonetsch
hodnocení

2x
Nápěv Jede jede mašinka, kouří se jí z komínka, jede jede do dáli, veze vagon kořaly je starý trampský nápěv, určitě starší než z padesátých let. V roce 1985 jsme s kapelou Pražec na něj udělali celou písničku, která se začala po celé Praze a posléze i jinde v tehdejším Československu šířit jako lavina. Ve starém časopisu Folk a Country mezi hity století se pohybuje někde kolem 50. místa a je tam uvedena naše kapela, protože jsme jako první začali tuto celou písničku hrát. Maxim Turbulenc ji zničil a udělal k ní jiná slova, také pozměnil několik tónů. Mám k ní i náš původní starý rukopis.

hodnocení

1x
Zdeněk Furmančik
To asi bude, Zajímavá osobnost o ktere se moc neví

petrtuma
hodnocení

1x
Dobrý den, text písničky i hudbu složil Jiří Šustr. Jde o kamaráda mého otce a dříve jezdil na tábory jako vedoucí a hrál ji dětem. Posléze zlidověla. Nikdy se nehlásil k autorství, protože mu o to nešlo. Dokonce jsem byl na jedné akci, kde ji někdo zpíval s tím, že text prý složil nějaký Jiří Šustr, což mě tak potěšilo a překvapilo, že jsem se dal s dotyčným do řeči. Píseň pak vyšla i na CD skupin Semtex a Maxim Turbulence, nikdo však de facto nemusel psát, kdo je autor, viz důvod výše... Tady je krásný příklad toho, když někdo něco složí, hraje to, kde se dá a najednou to slyší po letech všude... Pokud mi někdo nevěří, klidně předám kontakt.
Zdraví Petr

hodnocení

0x

První vydání:

Maxim Turbulenc

Veselé zpívánky (cd 1)

2000

hop®

Kyklop předělával staré písničky do nového kabátu, sám nesložil ani jedinou, není to jeho styl...
... sám jsem s ním seděl párkrát doma a pouštěl jsem mu různá eLPíčka a on z toho pak dělal svoje remixy...

pavka*
hodnocení

Maxim Turbulenc těžko, když v roce 1998 tuto písničku měla skupina Semtex na CD,

hop®
hodnocení

0x

Tuhle písničku už jsme zpívali na pionýrském táboře, asi někdy v roce 1973...
Pravého autora ale nevím...

wendy*
hodnocení

0x
Písničku složil Josef Žíla Petrzelka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]