Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v ČR jsem ještě nikdy nepodnikal a zajímalo by mě, zda se vyplatí zakládat živonost kvůli 20 tisícům hrubého měsíčně a jak moc by vyřízení bylo náročné. Předpokládám, že by to znamenalo běhání po úřadech, poplatky a administrativní zátěž, účetnictví. Má vůbec smysl se do toho pouštěť a měnit status kvůli cca 20 tisícům?
Pokial mate prijmy z nejakej cinnosti a robite ju pravidelne za cielom zarobenia penazi, zivnost mat musite. Ak vam na to pridu, moze to byt aj trestny cin neplatenia dani / odvodov.
Otazka neznie, ci sa to "vyplati", ale ci ste ochotny riskovat zarabanie nacierno. Typicky priklad : budete chodit cez vikendy ludom robit vodu / kurenie. Budete brat platby na ruku. Prvy nespokojny zakaznik vas uda - potom zacnu problemy.
Najdite si v zakone definicu zivnosti.
Podle mě se už 2 roky nikam běhat nemusí, zaridis to pres portalobcana.cz/...
Účet v bance nebo Datovku nebo novou občanku má skoro každý
A poplatky? Tak maximálně 1000 Kč pokud vůbec, a za rozšíření živnost ti po XX letech vůbec nic nechtěli u známého...
A co je to měnit status? Jakože vystoupit z komfortní zóny mamahotelu?
Tohle je příliš obecná otázka a málo informací..
Volnou živnost si můžete založit i online jednotným registračním formulářem, více info zde Jak jednodušše a /...
Samozřejmě je otázka, zda to bude Váš jediný příjem, v tom případě bych o tom osobně vůbec neuvažovala. Navíc při obratu cca 240 tisíc/rok se Vám ani paušální daň á 5469 Kč/měsíc nevyplatí, protože minimální zálohy na sociální a zdravotní jsou nižší -soc. 2588 kč a zdr. 2393 Kč/měsíc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.