Nejste přihlášen/a.
Kolega dostal 1. upozornění za hrubé porušení pracovní kázně s tím, že pokud se bude opakovat, bude propuštěn. Má toto upozornění nějakou dobu trvání nebo musí mít kolega strach z propuštění po celou dobu, co je u svého zaměstnavatele?
Pracuji na dílně a několikrát se mi "podařilo" vyrobit zmetky /o vyšší ceně/. Tím mi majitel napsal, že dochází k finančním ztrátám firmy a dal mi výše uvedené 1. upozornění s tím, že pokud se situace bude opakovat /vyrobení zmetku o vyšší ceně/, tak budu propuštěn pro hrubé porušení pracovní kázně. Znamená to, že po celou dobu už nesmím vyrobit žádný "drahý" zmetek nebo např. po roce tato výstraha doběhne a budu mít klidnější hlavu.
Já si myslím, že by vám musel dokázat to, že jste vyrobil ty zmetky schválně. Co může, dát vám zmetky k úhradě a poté dát normální výpověď, ale tak razantní řešení, jako je hrubé porušení pracovní kázně se mi nezdá.. Počkáme, co napíší ostatní.
cituji z 1. upozornění:
"...ve smyslu ustanovení ZP Vám vytýkám Vaše opakované nepřesnosti..."
"...Svým jednáním jste porušil povinnosti vyplývyjící z právních předpisů, které se vztahují k Vámi vykonané práci. V případě dalšího porušování povinností ... Vám může být dána výpověď ve smyslu paragrafu 52 ZP..."
Toto upozornění tzv.vytýkací list se bere v potaz následujících 6 měsíců
Zákoník práce se k tomu vyjadřuje takto:
Výpověď daná zaměstnavatelem
§ 52
g) jsou-li u zaměstnance dány důvody, pro které by s ním zaměstnavatel mohl okamžitě zrušit pracovní poměr, nebo pro závažné porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci; pro soustavné méně závažné porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci je možné dát zaměstnanci výpověď, jestliže byl v době posledních 6 měsíců v souvislosti s porušením povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci písemně upozorněn na možnost výpovědi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.