Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušení jednatelství - jak se to dělá?

Od: daris odpovědí: 5 změna:

Dobrý večer. Jsem stále ještě jednatelkou s.r.o., i když jsem zaslala odvolání z funkce. Na základě rady právníka jsem dopis zaslala jedinému společníkovi firmy, prý by to mělo stačit. Jak ale dojde k výmazu z obchodního rejstříku? jde mi o to, abych v nejkratší době už jako jednatelka nebyla uvedená, mám pro to udělat ještě jiné kroky? nevíte někdo něco o tom více? děkuji za rady

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

1x

Našla jsem tento postup a další informace - viz zdroj:

businessinfo.cz/...

Zánik funkce jednatele odstoupením z funkce

Jednatel může ze své funkce odstoupit. Je však povinen to písemně oznámit valné hromadě, tedy jednatel je povinen svolat valnou hromadu společnosti, jejímž programem bude mimo jiné projednání odstoupení jednatele a případně volba jednatele nového. Výkon funkce končí dnem, kdy odstoupení jednatele projednala nebo měla projednat valná hromada. Jednatel může oznámit odstoupení z funkce jednatele přímo na valné hromadě společnosti a v tomto případě končí výkon funkce uplynutím dvou měsíců po takovém oznámení, neschválí-li valná hromada společnosti na jeho žádost jiný okamžik zániku funkce. V tomto případě se obchodnímu rejstříku dokládá zánik funkce jednatele písemným prohlášením jednatele o odstoupení z funkce jednatele společnosti, dokladem o doručení tohoto odstoupení a dokladem o projednání tohoto odstoupení valnou hromadou.

marenka*

Liduš, dovoluji si jen podotknout, že u tazatelky je pouze jeden společník, takže tam o valné hromadě nemůže být řeč. *nevi*

lidka*

Mařenko, to mi je jasné - informace jsem neupravovala, ale dala odkaz na celý článek. Bude pravděpodobně platit prohlášení právníka a doložení podkladů pro obchodní věstník - opět samozřejmě mimo dokladu o valné hromadě. Předpokládala jsem, že když vykonávala funkci jednatelky, tak ví o čem je řeč a není třeba rušit informace o valné hromadě - např.:

V tomto případě se obchodnímu rejstříku dokládá zánik funkce jednatele písemným prohlášením jednatele o odstoupení z funkce jednatele společnosti, dokladem o doručení tohoto odstoupení a dokladem o projednání tohoto odstoupení valnou hromadou.

doplněno 12.07.10 15:17:

oprava: ne věstník, ale rejstřík. Omlouvám se!

marenka*

Ježíš, Liduš, já vás nechtěla urazit, nebo opravovat.*plac* Jen jsem to dodala s tím, že znám bohužel člověka, který byl o funkci jednatele požádán, se slibem že vše bude v pořádku, a jednatelství vlastně nic neznamená. Teď je nad ním mrak strašného průšvihu. Přitom jen nechtěl přijít o práci.

lidka*

Ale to určitě ne! *placni* Opravovat se případně musíme a doplňovat určitě. *tuc* Já to dokonce doporučuji i v odpovědi, když si nejsem jistá. Všechno se tak rychle mění, že se člověk někdy diví. A podobný případ jsme zde již řešili, když kamarád kamaráda přesvědčoval, že to je jenom formální záležitost. Takže v pohodě! *jasne*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]