Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Jsem stále ještě jednatelkou s.r.o., i když jsem zaslala odvolání z funkce. Na základě rady právníka jsem dopis zaslala jedinému společníkovi firmy, prý by to mělo stačit. Jak ale dojde k výmazu z obchodního rejstříku? jde mi o to, abych v nejkratší době už jako jednatelka nebyla uvedená, mám pro to udělat ještě jiné kroky? nevíte někdo něco o tom více? děkuji za rady
Našla jsem tento postup a další informace - viz zdroj:
Zánik funkce jednatele odstoupením z funkceJednatel může ze své funkce odstoupit. Je však povinen to písemně oznámit valné hromadě, tedy jednatel je povinen svolat valnou hromadu společnosti, jejímž programem bude mimo jiné projednání odstoupení jednatele a případně volba jednatele nového. Výkon funkce končí dnem, kdy odstoupení jednatele projednala nebo měla projednat valná hromada. Jednatel může oznámit odstoupení z funkce jednatele přímo na valné hromadě společnosti a v tomto případě končí výkon funkce uplynutím dvou měsíců po takovém oznámení, neschválí-li valná hromada společnosti na jeho žádost jiný okamžik zániku funkce. V tomto případě se obchodnímu rejstříku dokládá zánik funkce jednatele písemným prohlášením jednatele o odstoupení z funkce jednatele společnosti, dokladem o doručení tohoto odstoupení a dokladem o projednání tohoto odstoupení valnou hromadou.
Liduš, dovoluji si jen podotknout, že u tazatelky je pouze jeden společník, takže tam o valné hromadě nemůže být řeč.
Mařenko, to mi je jasné - informace jsem neupravovala, ale dala odkaz na celý článek. Bude pravděpodobně platit prohlášení právníka a doložení podkladů pro obchodní věstník - opět samozřejmě mimo dokladu o valné hromadě. Předpokládala jsem, že když vykonávala funkci jednatelky, tak ví o čem je řeč a není třeba rušit informace o valné hromadě - např.:
V tomto případě se obchodnímu rejstříku dokládá zánik funkce jednatele písemným prohlášením jednatele o odstoupení z funkce jednatele společnosti, dokladem o doručení tohoto odstoupení a dokladem o projednání tohoto odstoupení valnou hromadou.
oprava: ne věstník, ale rejstřík. Omlouvám se!
Ježíš, Liduš, já vás nechtěla urazit, nebo opravovat. Jen jsem to dodala s tím, že znám bohužel člověka, který byl o funkci jednatele požádán, se slibem že vše bude v pořádku, a jednatelství vlastně nic neznamená. Teď je nad ním mrak strašného průšvihu. Přitom jen nechtěl přijít o práci.
Ale to určitě ne! Opravovat se případně musíme a doplňovat určitě.
Já to dokonce doporučuji i v odpovědi, když si nejsem jistá. Všechno se tak rychle mění, že se člověk někdy diví. A podobný případ jsme zde již řešili, když kamarád kamaráda přesvědčoval, že to je jenom formální záležitost. Takže v pohodě!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.