Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s alimenty?

Od: maca606 odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

před 4 dny jsem dosáhl zletilosti a otec mi dnes napsal, že tímto výživné, které dosud platil mé matce bude posílat na můj účet. Vím, že takto by to mělo být, protože výživné se platí na potomka a ne na toho, kdo se o dítě stará, ale má matka nedokáže pochopit, že ty peníze již nejsou její. Samozřejmě po dobu, kdy budu s matkou bydlet hodlám přispívat větší částkou na bydlení, každopádně nevím, jak to matce vysvětlit, protože se nechce vzdát finančního obnosu, který po dosažení 18 let již plně patří mně. Nevím, co dělat a jak jí to vysvětlit tak, aby přistoupila na tuto myšlenku, protože si myslí, že na ty peníze si nemohu ani šáhnout a vše náleží jí. Co bych měl dělat?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Jenže pokud doma jíte, spíte, matka vám pere a vaří, tak by peníze měly být v podstatě její. Nebo se odstěhujte a žijte si z nich sám.

iz*
hodnocení

8x

Odpovědi už máte. Já jen upřesním, že výživné vždycky bylo určeno Vám. Hradilo se z něj jídlo, bydlení (část nákladů na nájemné, vodu + energie), ošacení, ale i zájmové kroužky, sport, ... Peníze od otce nikdy nebyly určeny Vaší matce, jen je otec vyplácel k jejím rukám.

hodnocení

6x

Když to vidíte tak, že se vaše matka na vás živí a vy na ni doplácíte, osamostatněte se! Odstěhujte se , zvláště pak, dyž si myslíte, že s těmi penězi v pohodě vyjdete. *hej* Spočítal jste si, kolik matku měsíčně stojíte? Kolik i přes výživné od otce, ona na vás doplácí?

hodnocení

2x

Říct matce, že jste s otcem domluvený. Právně je v pořádku, že se peníze posílají přímo na Váš účet.

hodnocení

2x

Proti úmyslu otce posílat výživné na Váš účet je matka bezmocná. Proto se s ní pouze domluvte, jakou částkou budete přispívat na provoz společné domácnosti. Musí Vám přece nechat nějaké kapesné !

ladis*
hodnocení

2x

"Co bych měl dělat?"

poslat mámě odkaz na tuto diskusi.

ps: s tatou ani mamou asi nemas nejlepsi vztahy, to plyne uz z pojmenovani otec/matka

senior
hodnocení

1x

Neustále trpělivě vysvětlovat, že peníze od Vás dostane /možné v hotovosti na ruku/. Že se pro ni vůbec nic nezmění.

Třeba desetkrát. Není snad tak mimo, aby si nedohledala. Pokud by to nemohla pochopit, tak jestli by jí to pomohlo, tak jí ty peníze přepošlete ze svého účtu na její. Otec Vám a Vy matce.

A budete mít všichni podle sebe a Vy navíc doklad, že jste na domácnost přispěl.

jenda22
hodnocení

1x

Nemůžete udělat nic. Část matce přidávejte na domácnost( zkusmo 50 %) a zbytek si ukládejte na svůj účet. Vaše matka by vše utratila a vám by nezůstalo nic. I ona má vyživovací povinnost na vás. Ne jen otec.

hodnocení

1x

Měla jsem před cca deseti lety stejný "problém". A protože jsem tušila, že 18letý syn netuší ( ani nemůže) kolik vše stojí, dohodli jsme se na jeden měsíc, že budeme hospodařit spolu. Vzala jsem svou výplatu a on "své" výživné od otce a stejnou částku i ode mne a udělali dohodu. Nájem napůl, platby (voda, plyn, elektřina) napůl a nákupy napůl. A vše, co zbyde, bude na jeho koníčky, ošacení, věci do školy a pod. Po měsíci musel uznat, že otec vůbec neplatí "hodně" jak se vždy vyjadřoval. Vše se uklidnilo a kluk si obrázek o tátovi udělal. A dokonce zkusil i otce požádat o navýšení, ale bohužel :(.

A to jste se ještě zachovala slušně, protože (předpokládám) jste nežádala, aby se chlapec z poloviny taky staral o sebe a domácnost :) Spousta lidí se domnívá, že tahle péče je jaksi "samozřejmá", aneb (obvykle) maminka uvaří, uklidí, vypere, vyžehlí... a podíl potomka je jaksi jeho dobrá vůle - přitom jde o dva rovnocenné dospělé.

yanmar
Aha a otec nemůže žít normálně?Takže klasika- dusit,škubat ho co to půjde,to je to hlavní.

@jedubabicka...:) ale to víte, že musel doma přispívat i prací a dnes mi děkuje, že jsem ho při práci nejen v domácnosti držela, je samostatný i ve vaření, ale to nebyl problém výše 18tiletého.

@yanmar...a Vám by stačilo pro uživení byť v 18ti letech 1700,-? Popřípadě 3400,- od obou rodičů? A tatínek byl "státní" zaměstnanec a opravdu neměl "nouzi" *smich*

wokulis
hodnocení

0x
Přesně jak tu zaznělo - odjebat se od matky a pozor - to co platí fotr by měla platit i matka .je to halb und halb.takže né ,že si to čórne a bude vyřehtaná.to pak může fotr platit 20 měsíčně a furt to bude málo...

Hodně inteligentní a přínosná rada! Doufám, že ti pomohla. *palec2*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]