Nejste přihlášen/a.
Zdravím u nás v práci se rozhodli pro systém testování každé pondělí zaměstanec má přijít na daný čas bude otestován a následně puštěn do práce , pracovní doba se mu počítá od té doby kdy byl zapsán na čas testů dříf není vpuštěn.
Jedná se o jednosměný provoz pracovní doba není ve smlouvě uvedena je stanovena pouze vnitrní směrnicí.
Zajímá mě jestli má na toto zaměstnavatel právo protože to je takhle snad jen u nás. Nevadilo by mi si nadělat pár hodin na měsíc , ale při současném systému mi to vychází na 20h a tam už moc prostor pro přeházení hodin vzhledem k jiným povinostem nemám.
Děkuji za odpověd
Napíšu to stručně. Zaměstnavatel nemá právo nikoho testovat bez jeho souhlasu. Nikdo nesmí zasahovat do integrity člověka, na to jsou paragrafy a je jedno, kolik mrazáků před krematorii bude.
Zaměstnavatel může z titulu pracovněprávního vztahu odeslat zaměstnance na vyšetření k lékaři kvůli podezření z nemoci, preventivní prohlídku, prohlídku za účelem schopnosti vykonávat práci. Tím to začíná a končí.
No já tedy nevím jak dokážeš spočítat něco, co nevíme. Jen spekuluješ Pokud normálně dělá treba od 7h tak ty předpokládáš, že bude během hodiny po testu, ale on může být objednaný třeba na 10h. S tím asi nepočítáš
pracovní dobu mám od 6.30 klasiku na 8h , první testovaní 8. bylo v 10 odtud se mi počítala pracovní doba další bylo už 10.30 protože se nestíhalo a 22 mám jít 11.30. Takže bych si měl nadělat od 6.30 do 10 respektive 10.30 a 11.30 a to bude v tomto měsíci ještě jeden pondělek.
Pracovní dobu určuje zaměstnavatel, povinnost nepustit zaměstnance na pracoviště bez negativního testu nařídila vláda, testy se provádějí od cca 8 hodin (pokud je přijíždějí provést zdravotníci). Testovat se musí do doby než uplyne 14 dnů od druhé dávky očkování (neočkovaní budou muset v testování pokračovat).
Je jasné, že nelze otestovat všechny zaměstnance naráz na začátku pracovní doby a nechat ostatní přicházet hned ráno a platit jim za překážku na straně zaměstnavatele asi žádného zaměstnavatele netěší.
Doba není lehká a podle mne záleží jenom na nás, jestli si chceme situaci navzájem ztěžovat. (Jiní zase mají zakázány návštěvy s výhledem, že se to zlepší po druhé dávce očkování.)
Nevěřím, že by se něco zlepšilo a/nebo testování skončilo. Jak bude přibývat očkovaných, bude přibývat i přenosů od očkovaných > jak to "ohlídat"? > Dalším testováním, dalšími zákazy, nařízeními apod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.