Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platy v Belgii

Od: klepi® odpovědí: 16 změna:

Dobrý večer, chtěl bych se Vás zeptat, zda nemátě někdo zkušenosti jaké jsou platy v Belgii, kamarád se mi sveřil, že jeho vzdálená příbuzná pracuje v Belgii v bistru smaží hranolky za 70 000 měsíčně, mám někdy pochopení pro přehánění, ovšem nepřijde mi to reálné, v hrubé mzdě možná, jelikož na finančních stránkách jsem se dozvěděl, že daně v Belgii jaou jedny z nejvyšších v EU, pak jsem se koukal na server Numebo.com a průměrný čistý plat je cca 2100EUR což by těch 70 000 brutto být mohlo. A určitě nejde brát Brussel tam ty platy zvedá hodně sídlo EU.

Nebo jsem možná naivní a zbytečně křivdím, třeba je Belgie nová neobjevená Amerika s nadprůměrným platem a nízkou cenovou hladinou :D

Díky Václav

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

igorovic
hodnocení

5x
Nemyslim si, ze by 70000 bylo nejak prehnane, osobne si na inzenyrske pozici prijdu na vic nez dvojnasobek. Obecne jsou v Belgii hrube platy oproti CRx3, kvuli vyssim danim je cista mzda ccax 2.5. Prave kvuli vysokym danim se tu hodne jedou benefity jako prispevek na domaci kancelar, internet a stravenky aby se zvedl cisty prijem. Firemni auto (casto vcetne benzinu) je tu velmi casty benefit. Navic je tu po zapocteni tzv. ADV pravidlem 32 dni dovolene. Naklady na bydleni jsou tu vyssi, ale ne nijak markantne. Pekna mesta (Brusel, Antwerpy,Ghent,Leuven...) stoji asi jako Praha. To plati pro najem i koupi. Ano, Belgican zaplati za baracek na peknem okraji mesta stejnych 8-10 mln. jako my v Cesku, takze si tu standardne berou hypo na 10-15 let. Naklady na jidlo cca o 30% vic nez u nas, ale kvalita je jinde. Pokud bych v Cr chtel koupit stejne kvalitni potraviny, zaplatil bych naopak o 30% vic v Cr. Za sluzby se zaplati oproti Cr cca 3x tolik. Vyrobky zavedenych konzumnich znacek (Ikea, Jysk, Decathlon...) stoji na cent stejne jako u nas. Suma sumarum, pri skromnem zivotnim stylu tu ma clovek mnohem vetsi kupni silu. Pokud jste zvykli chodit 2-3x tydne na veceri a drink do restaurace, ob tyden ke kadernikovi a byt si radsi nechate vymalovat nez si to udelat sam, budete na tom jen o 10-20% lepe nez v Cr.
hodnocení

Mockrát děkuji.

liska5
hodnocení

3x

No jo, ale co za to pořídí? Co stojí bydlení, energie,...atd.?

Liško, daleko víc si pořídí, než u nás. To samé je ve Francii. Tohle tady vtloukali lidem do hlav, že na západě jsou drahé byty, jídlo, energie a tak dál a NENÍ to pravda. Kdybych nebyla tak stará, tak se do Francie vrátím. A v Belgii mám stejně starou kamarádku, chodily jsme spolu do školy a také už je v důchodu. Ta se mi tenkrát strašně divila, že jsem se vrátila domů. No nejsme všichni stejní. Mně se stýskalo, jí ne. Ale ona tam měla přítele a rodinu, já ne. Žila jsem sama se synem, chlapa jsem nechtěla. Tak asi proto. Takže já vím, jak se jim tam žije a kolik za co platí a jaké tam mají potraviny a za kolik a tak dál. Neplatí za nic tolik, co my u nás. Ale jak jsem si teď přečetla všechny příspěvky od lidí, kteří tam nikdy nežili, tak jsem pochopila, že mi stejně nikdo věřit nebude.

hodnocení

Klidně to řekněte, já Vám věřit budu.

Vždyť jsem to už napsala v mém příspěvku.

motak
No z mých četných cest do Francie nemam pocit ze by tam bylo třeba jídlo levnější. Kvalitnější asi ano, ale většina základních věci je tam o dost dražší... a třeba o drahem myte za dálnici ani nemluvě. A v restauraci by si Čech pivo taky neměl dávat *smich*
Jenže návštěva restaurace v Německu a na západě obecně není to samé jako když si Češi dojdou 5x týdně na tri. Vždycky to trochu luxus proti tomu co by tě stálo koupit si to samé jídlo a pití domů.
Samozřejmě že to je off topic. Vůbec to neříká nic k tomu na co se ptá tazatel.

Ve Francii už jsem já sice nebyla 15 let, ale mám tam známé z dob, kdy jsem tam ještě žila a píšeme si. Vy ale musíte počítat hlavně s tím, jak vysoký tam mají třeba minimální důchod a jak vysoké tam mají platy. A když jsem tam ještě žila, tak tak vysoké nájemné, jako je dnes v Praze, tenkrát nebylo ani v Paříži. A ani elektřina nebyla tak drahá jako tady. Já tam žila a pracovala, tak to vím. A o jídle, to ani nemluvím. Nejenom že tam takové hnusy neprodávají, ale rozhodně tam jsou zejména v dnešní době potraviny levnější než u nás. A to třeba i v Německu, nebo dokonce v Polsku. Ale souhlasím s tou drahotou mýtného. To si pamatuji, že bylo drahé i tenkrát. Ale to přece nejsou běžné denní výdaje. Třeba já jsem to musela platit jen 4x do roka, když jsem jezdila sem a zpátky na zimní, nebo letní prázdniny do Čech. Ale tam jsou teda ty silnice a dálnice v úplně jiném stavu než u nás. Tenkrát to teda tak bylo, možná, že dneska je to jiné. To se hádat nechci, protože už nemám zkušenosti z dnešní doby.

motak
Byl sem tam naposled asi před 3 roky, ale určitě nebyly obecne potraviny levnější. Něco třeba jo,ale běžný nákup byl dražší než u nás.
Stejně tak v Německu, neco levnější,ale třeba ovoce/Zelenina, pečivo,salámy o dost dražší...
jajo
Jo,aj v Bavorskú je levneji a to nájomné si muze každej omrknut na webu kde aké je.

hodnocení

1x

Tak je to nově objevená Amerika... Oproti nám je tedy plat v průměru cca 2 x vyšší a ceny nájmů, bydlení , lékaře podstatně dražší. Spotřební věci jako potraviny jsou na naše poměry levnější...Známý co odešel z Toyoty v ČR do Toyoty Belgie a jezdil po kontrolách po Evropě včetně Ruska měl plat 3000 EU a jak říkal, mimo jídla co je levné měl pronajmuté obyčejné bydlení a na splátky Toyotu Yaris měl co ekonomicky dělat. Údajně by Belgičen za ty peníze nedělal.

To vše bylo zajímavé, když se u nás dělalo za 3000 Kč, nebo ještě třeba 7000Kč a tam ten plat byl na "západě" třeba 50.000, 60.000,70.000... Ale dnes to již tak markatní není. Když si uděláte svůj stánek u nás a budete valit od rána do večera, tak si na ty peníze taky přijdete... Tak věřit se tomu klidně dá...

iz*
hodnocení

1x

Ono je potřeba si uvědomit, že těm platům odpovídají náklady na bydlení (nájemné, voda, energie), živobytí i kulturu, vzdělání atd.

Nestačí si na Kč přepočíst jenom příjem.

hodnocení

0x
Není důvod nevěřit. Já ze své zkušenosti se naučil neprevadet peníze v hlavě. Plat v zahraničí v našich podmínkách je hezky, ale je tam prostě dražší vše snad krom potravin, které stály +- stejně jako u nás. Ale je pravda že pak když místo 9e za pivo zaplatil u nás 1 či 2e za pivo, tak jsem si připadal jako Bolek Polívka v dědictví

host
hodnocení

0x

Jen pro zajímavost se můžete podívat na mapku převzatou z Týdne, kde jsou průměrné platy a průměrné důchody v různých zemích za rok 2008 (viz text vpravo dole pod mapkou). Řekům by se daly závidět jejich důchody, ale jistě je mají tvrdě odpracované.

Podle mapky byl průměrný plat v Belgii 3391 euro, takže plat 70 000 v korunách by odpovídal asi 2900 euro.

Řekům není co závidět. To co platilo v r. 2008 byl důsledek toho, že důchody ve státní správě uměle vyšroubovali do neskutečných částek a následně to stát přivedlo na pokraj bankrotu. Dneska je pro nás Řecko jedna z nejlepších destinací na dovolenou protože ceny za běžné spotřební zboží v obchodech včetně potravin jsou pro nás přijatelné. Není to Láce jako třeba v Bulharsku ale třeba v porovnání s Chorvatskou zlodějinou je to nebe a dudy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]