Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zbavit strachu

Od: tomaszeb odpovědí: 30 změna:

Ahoj, už asi dobrý rok mě tíží problém ohledně smrti. Strašně se bojím toho co bude potom až umřu. Často dostávám až záchvaty kdy začnu řvát až brečet. Nevím jestli to je tou dlouhou karanténou nebo nějakým mentálním problémem. Stačí mi pomyslet na smrt a nebo slyšet něco o smrti a dostanu strašnou úzkost. strach a beznaděj. Nedokážu se vyrovnat s tím že jednou tento svět opustím a vše se zníčí. Pokoušel jsem se o tom mluvit s rodiči a ti mi řekli abych na to přestal myslet. Ale to nejde. Stačí mi jen chvilka nudy nebo zamyšlení a moje myšlenky se přepnou na přemejšlení o smrti. Už to vůbec nezvládám. Žádám o jakoukoliv pomoct co v tomto případě dělat. Pomohl by psycholog? Už si sám nevím a bojím se že mě toto myšlení zníčí. Také bych se chtěl omluvit pokud jsem vložil dotaz do špatné poradny. Nic o mém případu jsem nemohl najít.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zdravím. Ano, psycholog by mohl pomoci. A také fyzická práce, aby se nevtíraly takovéto myšlenky. Nepřipustit ten pocit nudy. Pustit si nějakou muziku, zacvičit si, jít se provětrat.. Jinak se snažit smířit se s myšlenkou, že k životu smrt prostě patří. Někdo to neumí přijmout a pak potřebuje pomoc toho psychologa. Tak ho vyhledejte a popovídejte si o tom s ním.

tomaszeb
hodnocení

Pokusím se začít dělat nějakou fyzickou práci ale nevím jakou. Já jako občan z města z bytovky nevím co mužu tak dělat.

liska5

Třeba běh. Několik km denně. Snad se tam u Vás najde nějaká cesta, park, prostor bez civilizace. Tuhle mluvil známý psychiatr v radiu a řekl, že takový výběh do terénu je stejně účinný, jako antidepresivum. Jinak v této době a ve Tvém věku už má podobné strachy více kluků. MHD kvůli covidu raději ne. Navíc je omezený jízd.řád.

id

Jako občan bytovky z města můžeš při zlých myšlenkách okamžitě 10 x vyběhnout do 3. patra (pokud nemáte pater více). Pravidelně chodit běhat do okolí města, parku. Máš kolo? Prostě se fyzicky unavit.

Zítra ráno sedni na MHD a dojeť na konečnou, pak rychlou chůzí se vrať domu. Určitě tě doma nepřepadnou myšlenky na smrt, budeš hladovým, unavený a po čase i spokojený. Nejhorší je nehýbat se.

tomaszeb
hodnocení

Děkuju mockrát za rady. Kolo mám tak se pokusím zase začít jezdit. Také mě upoutala ta věta že v mém věku tímto trpí více kluků. Já si celou dobu myslel že jsem snad jediný. Na celým internetu jsem nemohl nic najít a když jsem se na toto téma ptal kamarádů tak všichni řekli že se více bojí pavouků jak smrti. Taky jsem si všiml že všichni kamarádi v mém věku měli depresi. Já si nejsem vědom toho že bych někdy nějakou měl pokud se tento strach tedy nedá do této kategorie zařadit. Právě toho se nejvíc obávám. Strach ze smrti se mnou dělá hrozné věci. Co teprve deprese. Jako mohu ale říct to že když jsem napsal na tuto stránku, hned se mi ulevilo a v mé hlavě se vše urovnalo. Ještě jednou děkuji za všechno.

liska5

Ono se to tak říká, mám depku. Ale je to obvykle nějaký splín, nějaký smutek v souvislosti s covidovou dobou. Pravá deprese je jiného kalibru a diagnostikuje a léčí ji psychiatr. Je to o chemismu v mozku, tudíž tam budou na místě léky. Jinak právě na vnukovi /15/ jsem si všimla, že se už trápí. Normálně by měl denně treninky a byl se svými spoluhráči, spolužáky a tady trčí a učí se u babičky na PC sto km od všeho, čím žil před covidem.

hodnocení

3x

Zdravím. Myšlenky na smrt odlož až ti bude 70+ let, nebo po vážné autonehodě případně až ti lékaři diagnostikují vážnou nemoc.

Do té doby zaměř myšlenky na školu, holky-lidi a rodinu.

Školu: kde najít další detailnější info k těm co získám ze školy.

Holky-lidi: zkoumej, pozoruj, baf se s nimi - nezávazně. Poznej přátele kterým se dá věřit a kterým ne.

Rodinu: jistě nežiješ sám tak se zapoj do chodu rodiny - nákupy, úklid společné plány, prostě fungování rodiny.

"Rozlédni se" kolem sebe kolik lidí jsou vážně nemocných a přesto mají velkou chuť žít...

...A právě ta myšlenka na život jim dává ohromnou síli žít...

Věřím, že se podaří myšlenky na smrt nahradit jinými.

michalverner
hodnocení

3x
Smrt je otázka jedné vteřiny tak proč se s tím zabývat?To je ztráta času.

Přesně tak, budoucnost ještě nenastala, tak nemá cenu se s ní trápit předem, je potřeba žít v přítomnosti. Naše tři vnoučata /jedno i ve tvém věku/ mají strašně moc učení, takže se do toho zaberou a na nic jiného nemyslí. Pak jdou na zahradu, pohrají si se psem, udělají tam nějakou práci a zase se zabývají jen tím, co dělají teď, v přítomném okamžiku. Pak mají nějaké své koníčky, tak se zaberou do nějakého tvoření, vyrábění, ale do všeho je potřeba zapojit mysl tak, aby tě tvá mysl netrápila a nevymýšlela zbytečné nesmysly, ona se snaží tě trápit, ale nevěř jí a neposouchej ji. Dělají i nějaké sporty, tak v dnešní situaci si prostě jdou alespon zaběhat do lesa. Ten psycholog by byl pro tebe asi dobrý, ono se to radí dobře, ale když to člověk nedokáže a nezvládá, nezbývá než se obrátit o odbornou pomoc.

liska5
hodnocení

2x

Jseš tu dobře. A myslím, že tohle je už na psychologa, když se Ti nedaří takové myšlenky zahnat. Jen se těžko k tomu vyjadřuje, když nesdělíš věk, pak ani není představa.

tomaszeb
hodnocení

Děkuji za odpověď. Na věk jsem uplně zapomněl. Je mi 16 let.

rajskyprotlak
hodnocení

2x

To, co popisujete, je ukázkový projev obsedantně kompluzivní poruchy. Jedná se o onemocnění a dobrou zprávou pro vás je, že pomocí odborníka se dá léčit. Proto vám doporučuji nějakého ve svém okolí vyhledat a objednat se k němu.

tomaszeb
hodnocení

Děkuji za odpověď. Pokusím se nějakého odborníka najít.

hodnocení

2x

Já si myslím, že je to tím, že vůbec nevíš a ani netušíš, jak budeš žít. Co bys ve svém životě chtěl, udělal si plán na to, jak toho dosáhneš. Sníš, plácáš se v nesmyslech místo smysluplného přemýšlení a plánování. Ty máš život, bez smyslu, před sebou. Je jen na tobě, jaký smysl mu dáš.

tomaszeb
hodnocení

Děkuji za odpověď a ano máte pravdu. Nevím co bych chtěl dělat. Jsem na střední škole na oboru IT a vůbec si nedokážu představit svoji práci. Navíc toho čeho bych chtěl dosáhnout nikdy nedosáhnu protože v této době se za všechno platí nehorázný peníze.

hodnocení

0x

Určitě psycholog, případně psychiatr. Zkus se domluvit s rodiči na využití příspěvku od zdrav. pojišťovny. Finančně výhodné. Věk?

VZP nabízí 7000kč (od 18 let, 10 návštěv po 700kč, nedoplácí se, jednou je možná změna terapeuta), ČPZP 5 x 500kč (doplácí se do 700kč), ZP ŠKODA - jednorázově 500kč, ZPMVČR - do 18 let 1500kč, nad 18 let 500kč, RBP, OZP, VoZP --- zatím žádné příspěvky.

Psycholog je také zdarma přes žádanku od lékaře (praktika). Obvykle delší čekací lhůty.

tomaszeb
hodnocení

Děkuji za odpověď. Je mi 16 let

tomaszeb
hodnocení

Ještě bych chtěl dodat že mi je 16 let a už jsem i přemýšlel že to je prostě pubertou. Pár lidí co znám si procházelo v tomto věku s depresí.

Nepopisujete depresi, ale úzkosti a neodbytné myšlenky a strach kvůli smrti.

hodnocení

0x

Tyto obavy mají převážně mladší lidé. Až budeš mít partnerku a děti budeš mít spíše obavy o ně, o jejich zdraví. Věřící lidé se snadněji i v mladším věku smiřují s tím, že jejich životní pouť zde na zemi bude ukončena vstupem do jiného světa, přechodem do jiné dimenze. Každý můžeme mít jinou představu. Umřít znamená projít dveřmi do jiného světa. Podobá se to snu – ve snech naše vědomí i tento svět běžně navštěvuje.

:)

tomaszeb
hodnocení

Děkuji za odpověď. Taky jsem si říkal že by možná bylo dobré si najít nějakou přítelkyni o kterou bych se mohl starat a vnukla by mi jiné myšlenky ale bohužel tato doba je už jiná. Tolikrát jsem se snažil a pokaždý jsem neuspěl i když jsem se snažil pro ni udělat všechno.

dylin
hodnocení

0x
Nepovídej... Tohle mě vždycky zajímalo, jak ateista přistupuje k smrti. Asi nic moc, co? Hlavně že si pak všichni říkají o mrtvých: "teď uz se na nás kouká z nebíčka", nebo "je mu tam dobře nahoře"... Ale nikdo pro to neudělá nic, nedejbože přiznat, že je Bůh... Jo jo strach ze smrti je velice v pořádku. Protože smrt a strach je trestem za lidskou pýchu. Je mnoho povolaných, ale málo vyvolených. Kamaráde.
peterka

Naprostý nesmysl. Jedním z důvodu, proč vzniklo náboženství, byl právě strach ze smrti. Dokonce dnes víme, která část mozku je tím stimulována.

Věřící si typicky nedokáží připustit, že jsme pouhá zvířata s abstraktním myšlením, a jejich obranou před existenciální krizi je právě víra. Většina z nich nechápe, jak funguje neurobiologie, a že nic jako duše není - to mimo jíiné před pár lety demonstroval z pohledu fyziky i Sean Carroll, jeden z největších mozků současnosti.

Ale věřící ze své podstaty nejedná racionálně a nechápou logiku, jinak by nebyli věřícími. Před 500 lety byl stejný typ lidí přesvědčený, že blesky jsou hněv boha, že epilepsie je posednutí ďáblem, že schizofrenie je komunikace s mrtvými atd atd. Prostě primitivní představy k vysvětlení tehdy nevysvětlitelného. To, že tomu věříte ještě dnes, vypovídá něco spíše o vás...a o vašem vlastních strachu z konečnosti vašeho bytí.

Mimochodem, dnes víme, že i vesmír skončí (cold death), a mnohem dříve skončí život na zemi.

dylin
A co objasnila neurobiologie? :D co objasnila medicína? Už dali život mrtvé tkáni? Ne? Tak až dokáže věda rozdávat život, tak mě přijďte přesvědčit o nesmyslnosti víry. Stejně mě přijďte přesvědčit o vesmíru. Jediný kdo byl blízko byl Ettaro Majorana. Teď se ti slintáci o něco snaží a neví nic. Vsadím se, že jste tak mimo, že věříte v kolonizaci planet.
ptera

Dylin, soudě dle vaších příspěvků nemá smysl vám nic vysvětlovat, nepochopil byste to.

Velice zjednodušeně - již před cca 150 lety byla vyvrácena náboženská víra ve vitalismus (životní síla nutná k životu), když se podařilo z anorganických látek vytvořit látku organickou působením elektrického proudu. Což prokázalo, že není třeba žádné vyšší moci, každý podobnou syntézu zvládne doma.

Ohledně oživené opět netušíte, o čem mluvíte - už pouhé umělé oplodnění je něco, co bylo náboženstvím hlásáno jako nemožné - a přitom spojit dvě buňky, kde odstartuje chemická reakce a začne následné dělení, je dnes rutinní věc.

Někdy kolem roku 1930-1940 církev hlásala, že člověk nemůže vystoupit mimo Zemi, že tehdy futuristické plány na cestu na měsíc urazí boha a navíc nikdy nemůžou fungovat, protože tak praví bible...A jak vidíte, opět vedle, naprosto vedle, a věděl to každý, kdo jen trochu rozuměl vědě už tehdy. Váš názor je stejně omezený, až primitivní, jako jejich názory tenkrát ohledně měsíce.

Neurobiologie, neuropatologie i neuropsychiatrie dnes díky fMRI přesně ví, jaká část mozku je pozměněná u lidí, kteří silně věří - a dokážeme ten pocit "všehomíra a sounáležitosti" i uměle vyvolat u kohokoli, stejně jako dnes už víme, že mimo-tělní zážitky při umírání (OBE) jsou způsobeny nesouladem vizuálních vjemů a chybějících informací, podle kterých mozek určuje svoji vlastní pozici v prostoru - proto jsou tyto zážitky běžné u i lidí, kteří neumírají, jen mají poškozený mozek. A i toto dokážeme vyvolat uměle, u kohokoli. Není v tom nic víc než chemie.

A takto bych mohl pokračovat - od studií, kdy zklamaní křesťanští vědci zjistili, že u těžce nemocných a věřících lidí nemá modlitba absolutně žádný efekt oproti stejně nemocným ateistům (studie PRAYER), po moderní fyziku, která s určitostí ví, že nemohou existovat žádné další síly či částice, které by zároveň mohly interagovat s existujícími (čili nemůže existovat duše). Ovšem neexistence duše je nejlépe prokazatelná jednoduše sledováním lidí s neurodegenerativním onemocněním, třeba demencí či frontotemporální demencí, nebo třeba mozkovým nádorem. Tam uvidíte, že co jste, od emocí po pamět, je jen chemie. A nepřál bych vám vidět, jak moc může drobný nádorek na nesprávném místě změnit kompletně osobnost člověka.

ptera

Mimochodem, všemocný a vševidoucí bůh je představa pro prosťáčky, a dokonce teologové sami uznávají, že je to nesmysl, a snaží biblické žvásty mírnit, aby tomu alespoň někdo uvěřil. Bible si protiřečí na mnoha místech, a například pomstychtivost boha je brána jako ukázkový příklad, jak lidé vymysleli boha podle sebe, jako bytost s lidským mozkem, který zná pomstychtivost a hněv. A to je opravdu vtipné a naivní, domnívat se, že nějaká věčná, vševidoucí a všemohoucí bytost je tak jednoduchá, že má stejné nedostatky jako náš mozek, a přestože nás všechny vytvořila a dopředu zná každou naši myšlenku, tak nás přesto trestá (a přitom přece musí vědět, co bude následovat, čili to postrádá smysl).

Jde pochopit, že před stovkami let to rolníkům stačilo. Ale že tomu věří někdo dnes, je docela smutné. Nejste jiný od kargo-kultských kmenů, které i dnes věří, že letadla jsou od bohů. Umírají s tím, že to tak je. Stejně jako vy umřete s vaší vírou. Oboje stejně nesmyslné, a u obojího jsou si stoupenci jisti, že to tak je. A důvod je stejný - neznalost a nepochopení spolu s tohou nějak si to vysvětlit.

dylin

Blahopřeji... Dosáhl jste úrovně vědění, kdy se jistě nemůžete dočkat smrti. Před smrtí si možná budete přát ten malý nádorek, abyste se tak nebál, že už nebudete existovat. Že se uhlovodíky z vašeho těla vrátí zpět do oběhu ekosystému a vy už se nikdy nepochlubíte, kolik jste si toho za život nastudoval a hlavně, že jste vůbec nepochopil křesťanského Boha...vaše energetická stopa zanikne. Moji nechte dál existovat v Bohu. Děkuji. Nepřesvědčil jste mě vůbec ničím, protože máte naprosto zkreslenou představu o Bohu a snažíte se ho vyvrátit jeho zákonitostmi. To je mi až trapně za Vás.

Nemusíte na mě machrovat. Mám vysokoškolské vzdělání. Křesťani nemusí nutně být dementi s vidlema a gumákama.

Stojím si za svým. Strach ze smrti je jen důsledek přehnané pýchy.

ruzena*
hodnocení

0x

Tolikrát jsem se snažil a pokaždý jsem neuspěl i když jsem se snažil pro ni udělat všechno.

Čemu říkáte všechno? Vážně si myslíte, že kluk, co má nesmyslné myšlenky a nemá smysl pro humor ji oslní? Vy se totiž nechováte běžně ke svému věku a já nechápu, proč v 16 letech přemýšlíte nad smrtí?

Musíte si uvědomit, že nejste sám, čeká nás to všechny a pokud jste neurotik, aspon mi tak připadáte, tak se snažte jím nebýt. Jde to, znala jsem víc bolestínků, časem je to pustilo.

Pak budete mít uspěch i u dívek. Mám také syna a měl plno dívek, co se kolem něj motaly - důvod? Byl sama legrace, neurážející, ale nikdy nevystupoval jako tragéd. A jim s ním bylo dobře. Dívky nevyhledávají společnost kluků, se kterými jim dobře není.

Smrti se bát je nesmysl, to už nic nevíte a už nikdy vědět nebudete. Tak to prostě je. Otázka zní spíše - jak budu umírat. A tak, pokud budete vetchý stařec nad hrobem s nějakou bolestivou nemocí, smrt Vám hrozná vůbec nepřijde, protože budete rád, že Vás zbaví mnoha věcí a to hlavně bezmocnosti a bolestí. Vy se spíše bojíte i stáří, protože se bojíte i toho, že nebudete věčně mladý.

Proto nechtějte být tragickou postavou z nějakého románu a žijte, protože žijete. Jinak svůj život promrháte v uzkostech z něčeho, o čem nevíte kdy a kde to bude - což sám uznáte je hloupost. To by se muselo hroutit celé lidstvo z toho faktu, že jsme všichni smrtelní. Ale lidé si většinou na nic nehrají. Pravdu mají ti, co tu píší, že až se budete o někoho bát, zapomenete na vlastní strach o sebe.

Rada? Jděte a žijte - kdy, když ne ted? Těch 16 let Vám uteče jako voda.

A nikdy se ale nevrátí.

tomaszeb
hodnocení

Děkuji za odpověď. Já ten neúspěch myslel spíše tak že všechny ty holky se kterýma jsem se bavil začali chodit s někým kdo má značkové oblečení, kouří, pije a nevím co ještě. Třeba já sám sobě slíbil že nikdy v životě si nezapálím cigaretu, nebudu pít alkohol a budu se snažit být na každého milý a každému pomáhat. Vrátilo se mi to tak že skoro všichni mí kamarádi už od základní školy mě využili a už se nikdy neozvali když jsem něco potřeboval. To že nemám smysl pro humor si klidně myslete ale většinou jsem byl vždycky ten co se ve skupině lidí snažil navodit dobré myšlení a zábavu.

ptera
hodnocení

0x

Co prožíváte je v podstatě forma existenciální krize spojená nejspíše s lehčí obsedantní kompulzí (nutkavými myšlenkami).

Smrtelnost je pro mnoho lidí problém - někteří se uchylují k víře, jiní se snaží dělat něco smysluplného, aby zanechali stopu a ovlivnili svět.

Zkuste si vytyčit životní cíle, čeho chcete dosáhnout - a jděte za tím.

Uvědomte si, že jste miliardy let neexistoval, každý z nás se objeví jako vlna v moři, a po chvíli zase v tom moři zmizí. Nevěřte nesmyslům o posmrtném životě, neurobiologie i fyzika toto již objasnily dostatečně, nežijte podle nějakých bludů - máte šanci zažit vesmír, existenci, a dělat, co chcete. Netrapte se něčím, co nelze ovlivnit, naopak se snažte pomáhat a pozitivně ovlivnit život co nejvíce lidí.

Můžete si zkusit přečíst nějakou filozofií, ale obecný závěr je prostý - život nemá žádný vlastní smysl, stejně jako nemá smysl život houby, komára nebo delfína či kachny. Organismy se množí, je to jejich instinkt, a snaží se přežít. Nic víc za tím není, ale to znamená taky úžasnou věc - svobodu dát svému životu smysl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]