Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Zeptala jsem se na to v jiné otázce na podobné téma, ale nikdo mi nic neodpověděl. Tak se ptám sama za sebe, protože by mne to opravdu zajímalo. Píše se, že lidé co budou ignorovat sčítání lidu, budou pokutováni. Mně by zajímalo, jak teda zjistí, že se někdo neúčastnil zápočtu, když možná ani nevědí, že tady ten dotyčný žije. Děkuji.
"Oni" moc dobře vědí, kdo tady žije. A když budeš sčítání ignorovat, budou jim u Tvého rodného čísla chybět patřičná data.
Mě by spíš zajímalo, proč se v dnešní době provádí sčítání primitivním způsobem jak v předminulém století. Vždyť dneska není problém, aby se o mě kdekdo dozvěděl kde co. Velký bratr každého sleduje prakticky na každém kroku, takže nejen že ví, kde a s kým bydlím, ale dokonce i to, kde se zrovna v určitou chvíli zdržuju.
Má být méně otázek než minule, protože část informací se bude vytahovat z různých registrů (katastr nemovitostí, matrika...)
motak - ...ale snadno si to v případě potřeby dokáže zjistit (třeba od toho operátora, nebo z výběru z bankomatu) .
Navíc operátor by za to klidně po státu mohl nárokovat nějakou finanční částku.
Tak proč, když to tam ovce naťukají zadara.
A proč po nás stát chce jméno, příjmení, adresu a rodné číslo.
To nemá přístup do centrálního registru obyvatelstva a nebo je stát jen líný a nechce se mu to hledat.
Copak on neví, že František Vonásek rodné číslo 1166332457 bydlí v Kocourkově číslo popisné 145?
To nám může to dát rovnou předvyplněné do schránek a chtít jen ty údaje které si nemůže zjisit.
Pro všechny, kdo si chtěli ověřit, jestli je jejich adresa v databázi > záleží na tom, jak adresu zadáte. Také jsem několikrát neuspěla, web mi pořád hlásil, že adresa neexistuje, až jako poslední mne napadlo zadat jen samotnou ulici a číslo.
Zadejte název ulice č.p. (číslo popisné)/č. or. (číslo orientační). Odhaduji, že pokud v databázi existuje víc stejných ulic se stejným číslem, zeptá se web v dalším kroku na obec nebo PSČ.
Vy budere hodne inteligentni..ale co chtit, jsme v Cesku. I pologramotni chapou, ze udaje, na ktere se ptahi v registrech fakt nejsou (skutecne vs papirove bydliste) a hlavne ze ta data maji vyznam pro dalsi planovani... hlavne ze budete rvat, ze stat ma zajistit lelpsi silnice, lepsi dopravu, urady, systemy...ale stravit 5 minut vyplnovanim se vam nevhce. Klasicky Cech, nechape souvislosti ale ma jasno,.
Sčítání lidu právě k určitému okamžiku. To jedno datum, k půlnoci, kolik zde žije lidí opravdu. Přesný počet živých občanů nacházejících se na území ČR.
To ostatní, jak se zvýšila, či snížila úroveň /počet aut, TV, splachovacích WC, teplá voda atd./ je úplně na nic. To se vyplňovalo při minulém sčítání a měla to na starosti hlavně pošta, zažila jsem to /i jiní dobrovolníci/. Doručovatelé obcházeli /ti co se přihlásili/ celkem známé rajóny, takže měli práci trošku lehčí. To si pamatuji.
Pokud stát neví, že tady dotyčný člověk žije /třeba nedostává volební lístky/, tak na něj nepřijde.
Doporučuju, přečíst si inforamce na webové stránce, na kterou dávám odkaz:
www.scitani.cz
Každý obyvatel je sice povinnen se sčítání zúčastnit na základě zákona 332/2020 sbírky, ale pochybuju o tom, že by to případné pokutování bylo tak "horké". Samozřejmě za nezletilé řeší vyplnění formulářů jejich zákonní zástupci.
Ke sčítání v roce 2011 > tehdy bylo možné sčítací archy vyplnit v PC (byla k tomu potřeba nová verze Acrobat Readeru) a odeslat přes internet. Já jsem si tehdy pro všechny případy zálohovala vyplněné formuláře a teprve potom je odeslala. Mám dojem, že jsem dokonce dostala potvrzení o doručení.
K původní otázce: Vzhledem k tomu, že papírové archy bude možné zasílat v odpovědní obálce, se podle mne nedá zjistit, kdo vše vyplnil a odeslal, ale pošta ztratila/nedoručila, a kdo se na sčítání vykašlal.
To myslíte vážně? Vždyť tam bylo pár dotazů. Je smutné, že řadě lidem nedochází, že tyto informace jsou stát důležité i kvůli strategii rozvoje. Každý chce fungující úřady, nové silnice, parky, hřišté...a když má vyplnit pár věcí, je to problém...
Já jsem to právě četla a rozhodně to nebudu bojkotovat, nemám důvod. Akorát mi to vrtalo v hlavě, protože tady bydlím od roku 2005, nikdy jsem se neskrývala, nemám k tomu důvod. Ale má takový dojem, že jsem se neúčastnila před 10 lety toho sčítání lidu. Nebo jsem pouze někomu nahlásila svou adresu a rodné číslo. Ale určitě jsem nevyplňovala žádný dotazník. Já jsem od přírody takový ten hnidopich a všemu chci rozumět a právě že všechno čtu. Tak mi nejde do hlavy, že kdyby to byla před 10 lety podobná akce, že by mi to nějak uniklo. Proto se ptám jak na to přijdou. Ale je také možné, že nějaká důchodkyně která je "nad hrobem" a která nepodniká, je nezajímá. A samozřejmě, že tomu komisaři dotazník tentokrát určitě vyplním. Já už jsem se o to totiž snažila přes ten internet, abych to měla za sebou a tam bylo, abych zadala svou adresu. To jsem udělala, myslím že i se svým jménem a ono mi vyskočilo, že prý takovou adresu nemají.
To mi bylo divné, tak jsem to už dál nepokoušela a raději vyplním ten papírový dotazník, až mi to přijde do schránky.
Sčítání online začíná až 27. 3. Jestli mají vaši adresu, si ověříte zde apl.czso.cz/... Pokud svou adresu nenajdete, zašlete nám požadavek na ověření. Pokud skutečně existuje, přidáme ji do naší databáze. Budete se tak moci sečíst online.
Jancaak, přesně o tom píšu! Na ten odkaz jsem právě minulý týden klikla a tam mou adresu nenašli. A ano, chtěli, abych se teda registrovala jak říkáte, ale to už se mi nějak nelíbilo. Tak jsem se rozhodla, že počkám až sem přijde ten komisař. Ale bydlím ve svém, koupila jsem si tady domek a jsem samozřejmě uvedená v katastru nemovitostí a dokonce i volební lístky mi do schránky přicházejí. Takže tady, kde bydlím, o mé existenci vědí. Také elektriku platím a všude jsem pod svým jménem. A navíc tady beru i nějaký menší důchod, je to málo, protože jsem tady odpracovala málo let, ale stát o mně ví. Tak mi bylo divné, že v tom odkaze, co jste poslala také, mne nenašli. A pak, jestli jim jde jenom o to sčítání lidu, tak k čemu potřebují všechny ty vedlejší informace? A i kdybych mezi tím druhým sčítáním umřela, tak i to se dá přece najít, pokud by to potřebovali vědět. Já jsem ta jejich vysvětlení ke každému bodu samozřejmě četla, ale nějak jim nevěřím. Je mi totiž divné, že mají potřebu se za ty otázky ospravedlňovat. Asi dobře vědí, že se některé otázky lidem líbit nebudou.
Chtěla jsem si ověřit adresu na odkazu, který sem dala Jančaak. Použila jsem manželovu. Ten na této adrese žije už takřka 70 let, nikdy nežil jinde. Dokonce se na této adrese i narodil. Je majitelem domku. A výsledek?
VÁMI ZADANÁ ADRESA BOHUŽEL NEBYLA V NAŠÍ EVIDENCI NALEZENA.
A tak si o tom myslím své. V našem slavném Kocourkově je binec ve všem, nevidím tedy důvod, proč by právě tato oblast měla fungovat. Jaga.
No tak tohle mne teda také napadlo, jakmile se mi objevilo, že mou adresu nemají a abych pokračovala v přihlášení. Neudělala jsem to. A tak nějak si myslím, že nebudu určitě sama a přitom, jak znám lidi a jejich pracovitost, tak si myslím, že se na to vykašlou. Budou mít co dělat, aby zpracovali to, co jim přijde automatickou cestou.
Suzy, poté, co jsem zjistila, že nejsme v systému, vyskočila ještě otázka:
Předat požadavky Českému statistickému úřadu k ověření zadané adresy? ANO x NE.
Zvolila jsem NE, ať si polámou hlavičky. Kdysi se přece zpívalo: Statistika nuda je, má však cenné údaje...
Zdravím
Bydlím ve větším paneláku, 10 vchodů, 7 pater a našlo to přesně můj vchod i z číslem popisným i číslem vchodu - 2505/8
Juraja a Slavo, tak to je vysvětlení. Já mám baráček a Jaga také. Není to žádný velký bytový dům, kde bydlí hodně lidí, jako ve Vašem případě. Takže není divné, že tu Vaši adresu to našlo, nebydlíte tam sám. Ale já jsem tady sama a u Jagy jde také o rodinný dům. Takže já se jim teda do registru cpát nebudu, když si to sami neumějí vyhledat, jejich věc. Vyplním pouze papírový doklad od toho komisaře.
No, není to přímo odpověď na otázku, ale...
Za dva týdny začne sčítání lidu. Kdo se nezapojí, přijdou k němu komisaři.
27. března začne sčítání lidí. Proběhne online sčítání, od druhé poloviny dubna pak i to papírové. Zhruba ke třetině dorazí komisaři až domů s papírovou verzí.
Komisaři by měli do akce vyrazit 17. dubna. On-line sčítání začne už na přelomu března a dubna, od 27. 3. do 9. 4.
Doručování listinných formulářů bude vypadat podobně, jako se dnes doručují doporučené zásilky. Předání listin bude probíhat venku a s respirátory. Formuláře se nebudou vybírat zpět, ale respondenti je odešlou poštou v odpovědní obálce, kde je poštovné zdarma.
Sčítání je povinné pro všechny obyvatele České republiky. Za nevyplnění hrozí až desetitisícová pokuta.
Zjistí to asi tak, jako u volební komise, že ho mají v archu a nedostavil se. Bezdomovci mají bydliště zpravidla na ObÚ.
Já už se nemohu dočkat, až mne spočítaj
To jim přeju i u sebe hodně štěstí. Mám úřední adresu takže jsem bezdomovec? Nebo jiný příklad rodinného příslušníka. V OP má adresu kde se už asi 10 nevyskytuje. Kdepak ho budou hledat?
Oba sice reálně bydlíme, ale majitelé si nepřejí abychom měli TP na té adrese. Jasně zákon to zakazuje, ale realita je úplně jinde.
Ono se to jmenuje sčítání lidu, ale vlastně vůbec nejde o to sečíst kolik nás je, to se ví. Jde o statistiky kdo jak bydlí, kdo jak pracuje... Takže zjistit od koho to nemají není žádný problém.
Aha, takže asi důchodci je moc nezajímají a nepídí se po nich. Protože tady někteří píší, že před 10 lety byly ty formuláře ještě podrobnější, že tam chtěli vědět mnohem víc, než v tuto dobu. A já jsem si na 100% jistá, že jsem nic takového nevyplňovala a nikdo mne za to nepopotahoval. Já ty formuláře nemám ráda a tak bych si to rozhodně pamatovala. No letos jim to teda vyplním, ale počkám si na ten papírový. Přes internet to dělat nebudu, nějak se mi na tom způsobu něco nelíbí. Chvilku jsem tady teda váhala jak to myslíte, "zjistit od koho to nemají žádný problém", jestli nemají od koho to zjistit, ale pak mi došlo, že jste jenom nenapsal čárku. Ale tady je vidět, jak může být smysl věty chápán úplně jinak.
Kdo jak pracuje si může stát zjistit na finančním úřadu podle odváděných daní. Spíš by se měli zajímat kdo jak nepracuje a žije na úkor těch pracujících.
Kolikoli, nebylo mi tolik let. Tento rok mi bude 73 let. Nikdo to za mne nemohl vyplnit, jelikož bydlím úplně sama a "pamatováka" mám až nepříjemně dobrého. A největší legrace je, že já si na to totiž pamatuji, že se o tom tenkrát mluvilo a byla jsem na to připravená. Nemám co tajit, ani skrývat. Ale určitě to nemohla být taková akce jako je to teď, protože to bych si nějaké vyplňování lejster rozhodně pamatovala. A kdyby mne některé otázky nějak zarážely, tak na mou povahu bych si od všeho udělala i kopie.
Proto mne zarazilo, že dneska se o tom mluví jako o nějaké obrovské akci a někteří zase říkají, že před 10 lety byly ty otázky ještě obsáhlejší a vlezlejší. A to jsem teda stopro nevyplňovala. Podle mne mi tenkrát někdo vhodil do schránky nějaký jednoduchý formulář, který jsem asi vyplnila a odeslala, pokud tam byl takový pokyn a považovala jsem to za banalitu, nad kterou jsem vůbec neuvažovala. Kdežto dneska mi ta akce připadá jako něco úplně zásadního, zvláště když vyhrožují tou pokutou. To určitě před 10 lety nevyhrožovali, to bych se já starucha bála.
Nebo jsem tenkrát čekala až sem někdo přijde s formulářem a nikdo nepřišel, tak jsem se na to také vykašlala.
Kolikoli, internet jsem měla, protože i tady jsem přihlášená od roku 2011, takže jsem na tuto poradnu chodila. Nic jsem nebojkotovala, není to můj styl. A jak už jsem psala, tak paměť mám v pořádku. Ale nemám možnost Vám to dokázat. Tak si holt myslete, že jsem to teda zapomněla, nemohu Vám to nijak vyvrátit.
Kolikoli, já Vás mám ráda a vím, že jste fajn "holka". Tak se omlouvám, jestli jsem se Vás nějak dotkla. Ono je to vlastně stejně fuk. Jenom mi vrtalo v hlavě, jak na to teda přijdou, že se někdo tomu sčítání jednoduše vyhne ať chtěně, nebo třeba jako já tenkrát nechtěně.
Klima, já jsem si až teď všimla, že nejste "kolikoli", ale "klima". A víte proč? Protože jste mi utkvěla v paměti, jak jste mi dneska radila s tím Netflixem. Teď už si Vás nespletu. Ale fakt jste hodná, nevadilo Vám, že Vás oslovuji úplně jinak. Jiný už by se tady štětil!
A už jsem také "sečtená" na internetu. A zrovna před chvílí v televizi říkali, před těmi 10 lety se spousta lidí nesečetla, protože neměli internet a nikdo k nim nepřišel. A to byl můj případ. Nikdo tady nebyl a já to pustila z hlavy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.