Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám dotaz,manžel bude odesílat bývalému zaměstnavateli dopis.Problém je v tom že se nemůžeme dohodnout jestli poslat kopii nebo originál s ověřeným podpisem.Já si myslím že by měl poslat kopii a originál s ověřeným podpisem si nechat pro případ že by došlo k soudu aby měl v ruce ověřený dopis,a manžel mi tvrdí že se posíla originál a kopie bez ověření podpisu se nechá doma.Co myslíte vy?
Když opatříme nějakou listinu, tedy i dopis, ověřením podpisu (verifikace) je třeba mít jasno, proč to děláme.
Z dotazu jakoby vyplývá, že máte obavu, zda příjemce nebude zpochybňovat původ dopisu, tedy autora. Pokud tomu tak může být (pravý důvod neznáme...), tak pochopitelně odešlu ten výtisk s ověřovací doložkou. Myslím si ale, že Vám jde o něco jiného: potřebujete mít nezpochybnitelný důkaz, že dopis byl nejen odeslán, ale adresátem i převzat. Pro tento případ je nutno odeslat dopis do vlastních rukou na tzv. dodejku. Až příjemce potvrdí listonoši (poště) na této dodejce, že dopis převzal, pošta vám tuto podepsanou dodejku za několik dní doručí zpět na Vaši adresu a vy ji budete chránit jako oko v hlavě, protože při případném soudním sporu soud jiný důkaz o dopisu neuzná. Ty oblíbené doporučené dopisy jsou pro vážné pře a soudní líčení na prd, pouze se jimi dokazuje, že jste cosi v obálce poslali, ale důkaz, že adresát zásilku opravdu sám a osobně převzal není a asi si ho jinak už zpětně neobstaráte. Myslím si, že pro standartní spory mezi bývalým zaměstnancem a zaměstnavatelem není třeba doklád věrohodnost podpisu, ale důležité je mít důkaz o převzetí písemnosti. Tak ať to dobře zvládnete.
Jito, souhlasím s předchozími odpovědmi. Já předpokládám, že máte dvě vyhotovení dopisu a na jednom je ověřený podpis. Podle mého by stačilo dojít na městský úřad, kde by vám za 30 Kč ověřili vyhotovení s ověřeným podpisem. Ale také mi není jasné, proč zaměstnavateli posílat dopis s ověřeným podpisem. To je vyžadováno pouze na smlouvách a nebo podkladech pro dispozici s majetkem. Dokonce ani na směnkách není ověřený podpis.
Nevím, o jaký dopis se jedná a z jakého důvodu by měl být podpis ověřený. Navíc, co to je originál a co kopie? To to máte napsané přes kopírák? Jestli to je z tiskárny, tak oboje je přece originál. No, ale budiž. Je jedno jestli pošlete kopii nebo originál. Ale to co budete posílat, bude mít ověřený podpis (i když nechápu proč)
Děkuji věem za rady,chtěla jsem mít jistotu že neuděláme nějakou chybu,tak dopis pošleme doporučeně,díky moc
Milá kolegyňko, nechci se vnucovat, ale jak jsem napsal výše, doporučený dopis sám o sobě nemá žádnou důkazní moc. Přečtěte si to prosím znovu, jinak to vše, co tady proběhlo v diskusi, je nanic. Na poště musíte uvést, že chcete poslat do vlastních rukou na dodejku, nikoli jen doporučeně, tj. po staru rekomando. I když budete mít v doporučeném dopise desateronásobné ověření pravosti podpisu, myslíte, že to v bude někdy soud zajímat? Nikoli. Zeptejte se nejbližšího advokáta, ovšem tam už za to zaplatíte.
Máte dojem, že dopis poslaný s dodejkou, obsahující čistý papír má větší důkazní váhu než konkrétní doporučený dopis.U obou je dohledatelné, kdo dopis převzal, ale ani u jednoho není doložitelné, že obsahoval konkrétní data. Jediný prokazetelný způsob je doručení písemnosti osobně a následné potvrzení příjmu na kopii.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.