Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
prosím vás, vychází někomu v koupeném kvalitním pažním tlakoměru v hodnotách měření běžně výkyvy po minutách nového měření odchylky deset i dvacet čísel?
Mám 120/80, pak 114/80, 110/75, pak za minutu 131/80 ..
Je tohle normální tyhle výkyvy?
Je normální, že to kolísá i 20 čísel?
(Chápu, že to spadá do normálu ale často i 110 nebo 114 bězně mám, také nevím jestli to už není malo )
Nesmíte ten tlakoměr tolik prohánět. Měřit se každou chvíli je úplně k ničemu. Hodně velkou roli v tom hraje psychika. Já jsem spíš nízkotlaká a to někdy tak, že omdlím. Když jdu k doktorce, většinou mi naměří tlak vyšší, sama říká, že to je od toho napětí, že jdu k lékaři.
Správně byste si měl tlak změřit ráno, než vstanete. Potom opět, ale až potom, co si vezmete prášek na tlak, pokud nějaký berete. A tyto udaje pak zajímají lékaře, když Vám upravuje medikaci.
Jinak samozřejmě se u člověka tlak mění během dne často - jiný máte u sezení u televize, jiný máte, když štípete dřívi a jiný, když se s někým hadáte...To je normální. A vždy se takový tlak rychle upraví, když tu činnost skončíte. Méně se pozorujte, udělá Vám to dobře.
Běžné komerční tlakoměry mají samy o sobě stanovenou toleranci měření v rozsahu 10%.I msám tělesný tlak během dne kolísá nejméně o těch 10%.Pokud se na displeji ukáže hodnota 120/60,nebo 140 / 70 nemusíte si dělat starosti.
Varující by byly až hodnoty 170/100 či 180/120
I dolní úrovně, 100 / 55 90/50
Sám chodím na častá měření a zpočátku mi lékař naměří 160/80
Po hodině v klidu mi měření ukáže 130/65
Lékař to hodnotí jako normální,v mém věku.
JABRAKA
Hlavně měřit technicky správně. Tedy manžetu na levé ruce blíže srdci a vývod hadičky z manžety nad tepnou. Na manžetě je štítek ARTHERY (TEPNA) a tak musí být vývod hadiček přímo nad tepnou (jsou tam i šipky při měření na levé a pravé ruce). Tedy u loketní jamky (vnitřní strana). Přetočená manžeta na jinou stranu bude měřit bludy.
Ono se říká, že měření tlaku je něco jako momentka fotografie, za okamžik to může být úplně jiné. Zásada číslo jedna, tlak se má měřit v sedě v klidu. když si stoupnete, lehnete, nebo jen zvednete ruku, je tlak naprosto jiný. Když jste v klidu, sedíte, máte manžetu stále na stejné ruce (měla by být pravá), ruku lehce podepřenou např. na stole a změříte si tlak třeba 3x za sebou, naměřené hodnoty se obvykle postupně snižují, jak se uklidňujete. Ale úplně stačí promluvit nebo jen na něco pomyslet a je to jinak. Ty hodnoty, co píšete jsou úplně normální.
Na JIP se měří i invazivní metodou krevní tlak přímo z artérie přes vytvořený vstup.
Přeji brzké uzdravení.
Tak to je doslova informace z první ruky. Přidávám se k přání, ať je lépe, ať můžeš odpovídat z tepla domova.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.