Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
chci se zeptat jestli lze soudně (třeba u Eu) napadnout ČSÚ? Příjde mi že otázky tam jsou velmi osobní až intimní a zasahují do mého soukromí, na které bych měla mít přeci právo ... A jestli by mi ten soud dal na pravdu?
Díky ...
Hlavně že vám nevadí sdílení všeho možného i nemožného na FB a instagramu, včetně mnohdy INTIMNÍCH fotek.
Sčítání probíhá pravidelně každých deset let a nám dříve narozeným nedělalo žádný problém vše pravdivě vyplnit. V dnešní přetechnizované době stejně o nás, nejen stát, ví všechno.
V posledních létech se rozmohlo na všechno nadávat, vše co se mi nehodí považovat za nedemokratické a dokonce protiústavní.
Ujasněte si pojem INTIMNÍ. Ať tady nejste za jednoduchou.
Jo, a můžete napsat do senátu, třeba sčítání napadne u Ústavního soudu...
Jak víte, že tazatelka sdíli vše možné i nemožné na FB a Instagram, včetně mnohdy intimních fotek? Znáte dotyčnou? Nebo jen plácáte na základě nějakého dojmu?
Tohle jsou argumenty jak noha. I kdyby tazatelka hned sdílela cokoli o sobě kamkoli, není to v rozporu s tím, že nechce odpovídat na dotazy ve sčítacím listu. Sdílení na sociálních sítích je naprosto svobodné a na uvážení uživatele, oproti nevyhovění úřadům pod sankcemi. Tak nevím, kdo je tady jednoduchý...
Mimochodem. Nejedná se o sčítání lidu. Lidi spočítáni jsou naprosto přesně. A počítají se denně.
Sám úřad ani nezastírá, že chce po vás informace, které by jinak nedostal. A jednoduché ovečky mu je dají.
Byt bych jednoduchá byla tak co? I to je v pořádku ... A váš příspěvek je opravdu mimo, opíráte se o věci o nichž nemáte páru a argumentujete jimi (ani o nich páru mít emůžete) a jinak FB ani nic jiného fakt nemám ...
A jasno mám, intimní je pro mě vše, co se mě úzce týká a to informace o vztazích pro mě intimní je ! A jestli pro vás ne, no možná nejste jednoduchá ale zato všetečka která je schopná lidem vlézt i kamsi ...
@boba, vždyť první dva odstavce jsou nesmysl. Osobně se tady na celé poradně zná několik málo rádců, ostatní se tak dobře neznají. Je potom fér někomu neznámému psát o Facebooku a IG, když nevíme, jestli vůbec má profil, natož co na něm sdílí nebo jak ho používá?
Možná jsem sama ještě moc mladá, ale skoro mě děsí představy mnoha právě "dříve narozených" ve stylu "co by na mě sledovali" / "koho by zajímala nějaká bába" / "ať mě klidně sledujou, mně je to fuk" / "mně je to už jedno" / "to si zase akorát něco vymysleli v Americe". To všechno jsem už slyšela od svých známých a příbuzných ve věku cca 60-80 let. Nevěřím přitom, že jsou s takovými názory sami.
Další odstavce už dávají smysl víc. Nicméně, proč se v posledních letech rozmohlo nadávání? Nesouvisí to s rozvojem technologií? Například nemám nic proti mobilním telefonům, ale ještě takových dvacet let zpátky by asi nikoho nenapadlo, že si jde mobil zavirovat, že může sledovat moji polohu, že mít možnost být neustále na příjmu je spíš nevýhoda... A že za pár let přijde doba, kdy by se nejradši někteří mobilů s barevnými displeji a foťáky nejradši zbavili, kdyby mohli.
Nebo, když už píšeme o intimních věcech, pár desítek let zpátky se elektronika do ložnice netahala vůbec, později třeba ano, ale výhradně "hloupá", kde byl největším bezpečnostním rizikem sám uživatel. No a v roce 2017 dostane výrobce hraček pro dospělé pokutu za špehování uživatelek.
Faktem ale je, že s těmihle nesmyslnými stížnostmi (protiústavnost, demokracie, současná situace versus heydrichiáda a podobně) jsou často slyšet lidé, kteří moc rozumu nepobrali, nemají o sobě moc co skrývat, neznají skoro nic, ale i přesto si myslí, jak jsou chytří a zajímaví. Lidé, které by mohlo být zajímavé špehovat, jsou často někde v ústraní a místo vymýšlení kravin vymýšlejí, jak se o svoji bezpečnost postarat. To jsou lidé, kteří doopravdy něco ví. Teď, jak o tom píšu, jsem si vzpomněla na whistleblowera Eda Snowdena, ale to je už extrémní příklad.
Intimní by bylo, kdyby se třeba ptali, jak často masturbuješ. Což tam není, tak to vyplň a nemudruj.
Tady je seznam otázek pro rok 2021.
Rodné číslo lidí, se kterými bydlíte (což může být i spolubydlící) se tam nepíše.
Píše se tam pouze vaše RČ a to z důvodu vysvětleného pod otázkou:
Výsledky sčítání jsou anonymní. Vždy jde pouze o souhrnná statistická data (počty, podíly či průměry) bez možnosti identifikovat v nich konkrétní osoby. Pro vyplnění sčítacího formuláře je však třeba uvést svou totožnost. Musí být totiž zajištěno, že se každý sečte právě jednou. Je to důležité pro kvalitu výsledků. Bez identifikace osoby by také nebylo možné přiřadit k formulářům potřebné údaje přímo z databází státu a snížit počet zjišťovaných údajů o polovinu.
Divný, že o svoje rodný čísla a nahrávání debitek do telefonu se bojí nejvíc ti lidi, co to vůbec nemají zapotřebí. Nebojte, nikdo si na vás nepřijde, bývalá manželka vašeho budoucího manžela si taky za flašku rumu od někoho nezjistí, co jste tam vepsala. Vyplňte to online a nemusíte se už vůbec bát, že by vám to někdo obšlehl.
Děkuji moc za forulář, dlouho jsem ho hledal. Takže obavy tazatelky a hrozba soudem je bezpředmětná...
"Jak často dojíždíte či docházíte do práce nebo do školy z obvyklého bydliště ...?"
Tohle je teď docela zbytečná otázka
Z těch ostatních, s dlouhodobě platící odpovědmi si mohou udělat jakž takž "statistiku", ale takhle mě zaujala, jen tak co jsem namátkou listovala .
Přečetl jsem si seznam otázek a na žádnou intimní jsem nenarazil. Sčítací stránku jim vyplním, není to pro mne jednou za 10 let takový problém, abych to nějak hrotil. Naopak jsem rád, že je ještě stále pro stát jednodušší se na některé mě se týkající záležitosti zeptat, než to automatizovaně zjistit (tzn. "stále o mě stát neví všechno a to je dobře" ).
Sčítání je ze zákona povinné podle
z. č. 332/2020 Sb. o sčítání lidu, domů a bytů v roce 2021
§ 11 Povinnosti fyzických a právnických osob
(1) Plně svéprávná fyzická osoba podléhající sčítání je povinna poskytnout údaje podle § 8 písm. a) bodů 1 až 6, 8, 10 až 17 a jako člen domácnosti také údaje podle § 8 písm. b).
a nesplnění povinnosti stíhatelné
§ 24 Přestupky
(2) Povinná osoba se dopustí přestupku tím, že
a) neposkytne údaje podle § 11 odst. 1,
(8) Za přestupek podle odstavců 2 až 5 lze uložit pokutu do 10000 Kč...
Ale soudit se samozřejmě můžete - to je vaše právo.
Zajímalo by mě jak budou sčítací listy vyplňovat bezdomovci.
A proč mám státu zdělovat to co má zápsáno v matrikách.
Mám dojem, že úplné pospojování všech státních databází bylo svého času zatrženo proto, že se lidi báli "Velkého Bratra".
Jsou věci, které si ale "stát" jak zjistit nemá. Třeba to dojíždění do práce a podobně. Nebo když spolu dva žijí na hromádce 20 let, tak v očích státu jsou oba single. Když máte takových lidí desetitisíce, tak by jim třeba vyšlo, že naprostá většina lidí je single.
Nedokážu si představit, jak by se takové informace aktualizovaly. Jak někoho donutíte jít na úřad, aby se do toho systému zadalo, že už netopíte elektřinou, ale postavili jste si krb, nebo že místo autobusem radši jezdíte do práce na kole, případně že sice máte trvalé bydliště v baráku na Moravě, ale ve skutečnosti si pronajímáte garsonku v Praze (opět by z tohoto vyšlo, že třeba žije na vesnicích na Moravě víc lidí než skutečně žije). S těmi daty se dále počítá.
A sčítání lidu se děje už x tisíc let, sčítají furt stejně i v nejmodernějších zemích (např. Japonsko - kde dokonce sčítají častěji než my).
Jinak pokud, jak tvrdí tady mnozí, jsou to informace všechno lehce dohledatelné pro stát, tak to nejsou žádné tajné informace a nechápu, co je to za oběť jednou za 10 let vyplnit dotazníček.
Bože můj...dojíždění do práce?
Od krajů a obcí si stát (i když naprosto nevěřím že to k něčemu je) může údaje o cestujících a vytíženosti spojů "vytahat" bez velkých problémů a to dokonce s dalšími "doplňkovými" údaji (časová vytíženost, denní doba, dny v týdnu, snížené jízdné, odkud kam atd.).
@martincakl proč vlastně existuje tato poradna? Naprostou většinu informací si můžou tazatelé sami najít na internetu. Přesto tu "ztrácíš čas" raděním ostatním, abys jim něco usnadnil, ale je takový problém vyplnit jeden formulář, který usnadní státu zjišťování informací?
mikihans: Státu to neusnadní téměř nic a stojí to 2,2mld Kč (ne stát, ale nás). Byrokracie je stále větší a větší, to je zcela bez debat. Vím, kolik papírů bylo třeba na povolení stavby před 30, 20 a 10 lety, jak obsáhlá musela být projektová dokumentace (za komančů stačila na povolení RD dokumentace v rozsahu 3 papírů formátu A3). Ale stále budeme říkat "však nám vyplnění těch pár papírů navíc nic neudělá".
Víte o nějaké školce, která by se postavila na základě dat ze sčítání lidu? Víte o nějakém autobusovém spoji, který byl na těchto základech posílen, či naopak zrušen? K tomu stačí znalost místní samosprávy, na to nepotřebuje ČSÚ.
A ještě budou vyhrožovat pokutou 10tis Kč (pravda, minule to bylo 20tis Kč).
Ale bojkotování sčítání na tom přece nic nezmění. Bude to stát pořád stejně, možná spíše víc, protože když to nevyplníš online, tak ti to budou muset doručit domů. Bojuj tedy za to, aby žádné sčítání vůbec neprobíhalo. Tím, že to nevyplníš, nezměníš nic.
Bojuju proti těmto nesmyslům jak mohu, třeba tím koho volím.
Tak mne napadá jak by stát mohl bezvadně ušetřit. Mohla by tam být jedna kolonka (pro hodně lidí jedna jediná a hned jako první), kde by byla otázka "Od minulého sčítání se něco změnilo? - ANO/NE. Stačilo by to poslat SMSkou "NE"..stálo by to "nic" a za 2 vteřiny vyřešeno.
Tady máte docela podrobný popis, jak /všeobecně/ a co vyplnit a co už nemusíte.
Některé věci o nás už má stát dávno v databázi. Jenom se mi zdá, že to neumí použít.
Chtěla bych Vás trošku nasměrovat, jak píšete o intimních věcech.
Intimní věc je, chtít vědět, jestli jste v podpaží, nebo na ♦ vyholená, či ne.
Rodná čísla, data narození jsou tzv. citlivá data.
Na tom D.fensu je to myslím docela podrobně popsané co a jak vyplnit, abyste neuváděla zbytečné podrobné údaje.
Snad Vám to trošku v něčem pomůže.
Tak vyplňuji sčítání poprvé, tak abych věděla, jak ho vyplnit "správně".
Nemám potřebu někomu vyžvaňovat, víc než je třeba.
Senior, také děkuji. Zajímavé a praktické. Alespoň vím, že je lepší počkat na toho komisaře s papírovým sčítáním a nebudu vyplňovat přes internet.
Nemyslím si, že jsou tam imtivní otázky. Některé jsou osobní jako víra, ale ta je nepovinná. Národnost je také nepovinná, ale stejně tam napíši, že nejsem čech ale Moravan. Ne můj mateřský jazyk není čeština je to moravština. To není něco za co by se musel stydět. Dojíždění-stejně sledují mobily, které máme u sebe v autě, takže ví (někdo) jak jezdíme. Prostě to ber (jako práce, kde člověk bydlí), že něco stát už ví, jen to má rozkouskované po úřadech nebo to zná někdo jiný, takže místo toho aby to ČSU hledala, tak jí to ulehčíme s hledáním.
Hlavně v z hlediska nacionalismu. Jinak moravská slova: zožnout, šnitlich, šufan, kel, bulka, dědina, erteple, křidla,... Do mých asi patnácti jsem vůbec nevěděl, co je to vánoční koule, kapusta či naběračka.
Moravština se uznává při sčítání. Pokud to berete z pohledu nářečí, tak moravské nářečí jsou bližší slovenskému jazyku a přesto záhadně patří pod "české".
A mě by zase zajímalo, jak to zjistí, když to někdo jednoduše nevyplní. Já si tady totiž už nějakou dobu lámu marně hlavu, jestli jsem to vůbec před těmi deseti vyplňovala. Nevzpomínám si totiž , že bych vyplňovala nějaký sáhodlouhý formulář. A kdybych to dělala, určitě bych si na takovou akci vzpomněla. Ale jestli ke mně tenkrát někdo přišel a já jenom vypsala jméno, rodné číslo a svou adresu, tak to potom ano, to bych klidně zapomněla. Takže opravdu nevím, jestli jsem byla před 10 lety "sečtená", nebo ne a dodnes mne nikdo nekontroloval.
Musí vás "udat" MÚ, že jste neodevzdala formulář. Jak to ale je v případě online formulářů, to nevím.
Před r 1989 se vyplnilo i kolik máte Tv, mikrovlnek, aut, slepic a jiné zvířectvo. Sečíst mě můžou a další otázky odpovím jak chci já, dělala jsem to vždycky a nikdy to problém nebyl. Většinu otázek stát zodpovězených dávno má. Neprudit a neupozorňovat na sebe zbytečně. Šlo to tehdy, jde to i nyní.
Nemusíš vyplňovat každý nesmysl, musíš se zúčastnit sčítání lidu. Tu povinnost máš ze zákona.
Sčítání je povinné ze zákona č. 332/2020 Sb., o sčítání lidu, domů a bytů.
Souhlasím s Martinem. Volby jsou taky dobrovolné.
Počkám na papíry a řeknu, že jsem je poslal poštou vyplněné na statistický úřad a nevěděl jsem, že je mám odevzdat komisaři, až půjde kolem a nebo že mu nevěřím, že by údaje nezpronevěřil.
Komisař bude zticha, protože mu hrozí sankce tuším 200 000kč nebo kolik. Mě jen 10 000kč a zpětná kontrola tam není.
Dokud je to dvojí, tedy online a papírově, tak je to pořád průstřelné.
Kolik mám m2 a zda jezdím do práce vlakem nebo autem jim může být u zadku.
Soud by ti za pravdu nedal. Zájem státu je v tomto případě nadřazený. Taková sčítání se dělají ve všech zemích.
Otázky jsem zatím nevidě, ale opravdu nechápu co je "intimního" na tom, že osoba s anonymní identifikací 12345678 má pohlaví ženské.
Za Intimní považuji sdělit s jakými lidmi žiji v domácnosti a sdělení jejich jmen, data narození i jejich rodného čísla o svém ani nemluvě ... Za osobní co nezděluji ani lidem s kterými se znám ale povrchně je třeba vzdělání, kde jsem bydlela před roke, čím se živým a kolik vydělávám ap.
No to asi nepůjde no ... Nicméně já za intimní otázku třeba o vzatzích rodině považuji za intimní, do toho nikomu nic není a ještě pod hrozbou pokuty?
Nicméně se mi líbí jak se všichni chytli toho slova intimní ... I kdybch plácla blbost třebaa (jako že pro mé vnímání to tak prostě cítím ...) tak že to všichni tak hystericky dráždí
Já bych nebyl proti vyplňování, kdybych se dožil nějakého výsledku v praxi.
Ale v Praze bych řekl, že vzhledem ke stavu bydlení, parkování, mateřských škol, domovů důchodců, nesmyslných cyklopruhů apod., se mi zdá, že data opět budou pečlivě sečtena a výsledky uloženy do druhé skříně vpravo dole ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.