Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnavatel nechce testovat ve firmě a za firemní peníze

Od: pko odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, prosím o radu. Jsem zaměstnaný v menší firmě do 50 let. Dnes se u nás řešila povinnost testování zaměstnanců. Náš šéf, ale odmítá samotestování na pracovišti. Máme si testy zajistit v testovacím centru a ve svém vlastním volnu a za svůj benzín. Nejbližší testovací centrum je vzdálené 30 km. Když slyším, že se mluví o testování 2 x týdně ...

Jak se můžeme proti šéfovu nařízení bránit? Testům se nebráníme, ale podmínkám, které šéf stanovil ano.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

6x

Povinnost zaměstnavatele.

Testovací centrum - proč ne, ale zaplatí cestovné tj. 60 km x 5 = 300; + ztrátu času 1,5 h x 200 =300; celkem 600,- Kč za jeden test. Jinak nazdar, pokud nezajistí test tak to je překážka na straně zaměstnavatele = plný plat (vymahatelný)

Vlastní volno a benzín bych mu hodil na hlavu ať si na to hledá jinýho vola.

pko
hodnocení

Pardon, jde o překlep - do 50 zaměstnanců ne do 50 let.

Pochopili jsme,je hezké, že jste se opravil *palec*- ne každý to děláme *hi*

Naše firma komplet asi 30 zam. to organizovala dnes-byla celá firma vyjma 3 marodů a mne.Mám PCR test mladší 90 dnů takže jsem nemusel.Objevili jednoho bezpříznakového coviďáka.

asd1

Ten "objevený" klidně může být falešný test a naopak pozitivní zachytit nemuseli - antigenní testy moc přesný nejsou... Kocourkov hadr...

Hlavně že máme i český levný, spolehlivý a dostupný PCR test, ale ten asi moc nesype...

90 dnů je od prokazatelěn pozitivního tj. kdo covid prodělal tak se 90 dnů bere jako negativní..

asd, u nás cca 80 zaměstnanců - jeden pozitiv. Dělal se mu ještě jeden test a opět pozitiv. Jeho mamka je zdravotní sestra, takže hned jel k ni do práce tam stěrový test negativní. PCR taky negativní. Já prostě těm antigenním ze slin moc nevěřím.

asd1

jj asi tak.. Aktuální antigenní jsou asi tak přesný, že "víš že nic nevíš", jen se vyhodí prachy za test...

hodnocení

0x

Docela odvážný zaměstnavatel. Záleží, jak tvrdě chcete proti němu jít. Samozřejmě nemá žádné právo nutit Vás si testy opatřit ve Vašem volnu. A já bych nepřistoupil ani na to, kdyby mi čas a případný benzín , který jsem projel kvůli testu dělanému v mém volnu, uhradil. Můžete ho nahlásit na hygienu - ale může to být pro něj likvidační.Ono případnou pokutu až 500000 Kč nemusí rozchodit. A stejně, jak chcete stihnout udělat případně i ty testy v tom centru? U nás je to na tři týdny dopředu obsazené, takže testovat co 7 dní i jen 50 zaměstnanců je zcela nereálné. Dají se už objednat samotesty za cca 80 Kč ( i levněji, ty jsme ale nikde neobjevili skladem), ať je pro vás objedná, 60 Kč si odečte ze zdravotního pojištění ( pokud ho teda platí ) a tu tisícovku by mohl pro zaměstnance oželet .

A z webu MPO:

Primárně je třeba maximálně využít samotestování. Rovněž je možné testování POC antigenními testy "závodním"či smluvním lékařem daného podniku, nebo externím poskytovatelem zdravotních služeb. Metodika je k dispozici zde.

Povinnost zajistit testování zaměstnanců v podnicích nad 250, resp. 50 zaměstnanců, je mimořádným opatře/... uložena zaměstnavateli. Zaměstnavatel nemůže zaměstnance nutit, aby si test obstarali sami.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]