Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na schizofrenii?

Od: romus* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, je mi 35let a žiju v domě se svou matkou 54let,která se cca20let léčí se schizofrenií. Za těch 20let u ní vznikla i závislost na alkoholu,protože léky které bere mají bohužel vedlejší účinky,kterých se zbaví jen alkoholem. Dochází pravidelně k lékaři,který ví že pije a říká že nic nezmůže,když se nepůjde léčit dobrovolně.Nikdo si ani nedovedete představit co je to za peklo když si máma vezme léky a zapije to vínem (běžně tak 5-8krabic za den),má halucinace,mluví nesmysly,nepoznává mě nedávno mě oslovovala tati,nespí a motá se po bytě vše ničí a jen si chodí pro další a další alkohol,pokud nemá peníze odnese něco do zastavárny nebo si peníze půjčí. V tomto stavu vydrží i několik týdnů a mi jí celá rodina přemlouváme ať se jde léčit.Nikdy nechce.Někdy se dostane do stavu že jen leží a ani nemůže mluvit,to se nám jí s vypětím všech sil podařilo odvést do léčebny kde si pobyla 3týdny a vrátila se zpět a vše do týdne začlo nanovo zase se nám jí povedlo po delší době převést do léčebny a zase je po několika týdnech propuštěna s tím že jí tam už nemáme vozit ,že jim to neplatí pojišťovna.Tato nemoc je sama o sobě jak pro ní, tak pro nás psychicky strašně vyčerpávající. A když k tomu ještě pije je to hrůza a utrpení pro celou rodinu. A teď mi někdo prosím vás poraďte co máme dělat. Kam se obrátit když většina schizofreniků se nechce léčit ,ale můj názor (který si dovoluji mít po 20ti letech soužití s takto nemocnou)je, že takto nemocný člověk nemůže sám posoudit jestli se má nebo nemá léčit. Vždyť si ubližuje sama sobě. A přitom těch několik málo týdnů v roce kdy je "v pohodě" je to dobrá ženská a hodná babička. Je mi jí hrozně líto a vůbec nevím jak jí máme pomoci. Už jsme celá rodina zoufalí. Děkuji za odpovědi

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

2x

Tak tady je každá rada opravdu drahá. *plac* To, že se vedlejších účinků léků zbaví jen alkoholem, je do nebe volající blbost. S prominutím, nemyslím to zle, ale je to dobrá výmluva proč musím pít. Nic víc. Zkoušeli jste maminku odvézt do léčebny kvůli alkoholu, ale byla i na lůžkovém oddělení psychiatrie, kvůli schizofrenii? Možná bych cestu směřovala spíš tudy. Domluvit se s psychiatrem, ten jí může hospitalizovat. Pak už mě napadá jen zbavit maminku svéprávnosti, ale to je hrozně radikální řešení.

romus*
hodnocení

Děkuji za odpověď, byla několikrát za těch 20let v psych. léčebně v H.Beřkovicích v začátcích té nemoci myslím i několik měsíců v kuse. A potom taky několikrát v léčebně v Litoměřicích a všude berou v potaz že je to schizofrenička-alkoholička. Ale nic s ní nezmůžou, naposledy jim podepsala revers že tam prostě nebude. A k těm vedlejším účinkům,já si také myslím že to je jen výmluva aby se mohla napít . Ale taky tady s ní zažívám stavy (většinou po injekci,kterou dostává každých 14dní) kdy je strašně nepřirozeně nervózní a lítá tady po celém domě i několik hodin a nemůže si ani lehnou ani sednou ani se dívat na tv prostě nic. Jen chodí a chodí a říká mě je špatně mě je špatně, až to nevydrží a jde si pro víno. A takhle to je dokolečka pořád stejný :léčebna-chvilku dobrý doma - alkoholický delirium -léčebna a pořád dokola. A já tam chodím za jejim psychiatrem ,říkám mu že se doma upijí k smrti a on pořád dokola, že se musí chtít dobrovolně léčit. Jsme s toho zoufalí

marenka*

Zkuste se podívat tady, co jsem našla, je to vaší situaci docela podobné.

pravnik.cz/... (akorát odpověď si musíte zaplatit, 10 kaček.;)),

raadek*
Resenim by bylo zbavit soudne maminku svepravnosti aby nemohla bez vaseho svoleni odejit z lecebny. Mozna je to krute, ale nic jineho me nenapada. R.
marenka*

Radku, mě tohle napadlo taky. *nevi* Ono kruté, maminka si může i ublížit, nehledě na to, že takové pití v kombinaci s léky je pro organismus zabijákem.

Tady máte vzor... zbynekmlcoch.cz/...

marie55*
hodnocení

2x

Tady snad pomoci ani není. Potýkám se s podobnou situací, kdy máma sice nepije, nicméně život s neléčeným schizofrenikem rozhodně není procházka růžovou zahradou. Máma odmítá jakoukoliv léčbu, odmítá dokonce jít i jakémukoliv lékaři, byť obvodnímu na prevenci. Žije v iluzi, že ji chtějí všichni ublížit. Lékaři a všechny instituce, které jsme oslovili, aby alespoň začala brát nějaké uklidňující léky nám sdělili, že nemohou nic dělat, pokud ona nebude sama chtít, nebo nebude sobě či jiným ubližovat. Ale jak může sama chtít, když nežije v realitě? Je to prostě bludný kruh.

romus*
hodnocení

Ano to je přesně to co mi nejde do hlavy,jak se může chtít sama léčit,když nežije v realitě.To je největší problém u schizofrenie.

lissa
hodnocení

0x

Ani bych nerekla,ze je problemem schizofrenie aleproste regulerni alkoholismus... Neradim,jen rikam svuj nazor...

romus*
hodnocení

No nejhorší na tom je, že kdo se v reálu nesetkal s touto nemocí u někoho blízkého,tak to tak nějak nedokáže posoudit. Ona je tady taky vyhlášená alkoholička,protože když se řekne schizofrenie tak si pod tím málokdo představí co to vlastně je za nemoc. Ale v začátcích této nemoci,když ještě nepila ,tak ty halucinace a ty různý stavy měla a byla úplně střízlivá. No a pak když na to dostala ty léky,které měli vedlejší účinky např:po některých se jí otevírala pusa a nešlo to nijak ovládnout,prostě jí padala dolní čelist, po jiných zas byla strnulá a po jiných zas neměla nikde stání jen chodila sem a tam a to je jen něco málo co si teď vzpomínám,ale bylo toho mnohem a mnohem víc.

raadek*
Mam sousedku se schizofrenii a take to byl porad nejaky rumicek. Nakonec to skoncilo poskozenim ledvin. Ty leky jsou hrozne dryjaky. Jedine zaridit tu nesvepravnost a poslat do lecebny. Jinak si myslim, ze takto nemocny clovek se netrapi, jenom ma proste svuj svet. Ten alkohol jim ublizuje diky lekum vic nez zdravemu cloveku. R.

karina*
hodnocení

0x

romus, je mě líto, co s maminkou prožíváte, já osobně si to dokáži jen stěží představit. Ale zkuste ještě nějakého homeopata, dnes tvrdí, že i schizofrenii dokáží dobře tlumit. Tady máte jeden odkaz na poradnu , lze tam i zavolat nebo poslat mejl. Jiné si sama můžete vyhledat na netu. Zbavit matku svéprávnosti ( i když vím, že pro ni chcete to dobré) , je přeci jen podle mě hodně kontraverzní volba. Budete s tím pak žít do konce svého života. Držím vám palce, abyste našla odborníka.Kari

doplněno 25.05.10 21:59:

omlouvám se , zapoměla jsem *zed* homeoinstitut.com/... k.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma schíza

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]