Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Google Adsence - Daně?

Od: paul* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

Na tohle téma jsem už přečetl několik diskuzí, ale bohužel jsem v žádné nenašel úplně jistou odpověď. Tak se zkusím zeptat zde, budu velice rád za každou radu.

Před nějakým časem jsem si jako student založil nový účet v Googlu, a poté i Youtube kanál, kde jsem začal nahrávat i videa, každopádně zhlédnutí na těch vidíí poměrně rychle přesáhli moje očekávání, a po asi 3 měsících jsem si založil i Google Adsence, byl schválen do pragramu na Youtube, a začal vydělávat nějaké ty peníze. Nyní to přesáhlo i těch 15.000 Kč za rok, takže jsi jsem vědom, že budu muset odvádět daně. Každopádně já jsem sám daně nikdy neodváděl, žádný podnikatel nejsem, takže bych si musel očividně zařídit živnostenský list, a najít si někoho jako účetního, který mi daně odvede. Každopádně jsem četl, že si můžu nechat nastavit i jinou osobu, která bude dostávat platby a bude "správce" plateb. Jelikož mám kamaráda, který má i menší firmu, a podniká, byl by to za mě ochotný i odvádět za menší "odměnu", každopádně by to bylo pro mě i tak velice výhodné, nemusel bych schánět žádného učetního, a zařizovat se jako podnikatel. Inu moje otázka zní: "Když nastavím platby, a správce plateb na mého kamaráda, pújde s ním i "automaticky" povinnost odvádět daně?" Nebo peníze budou chodit na jeho účet, on se stane správcem, ale povinnost odvádět daně bude stále na mě, i když mně samotnému nic nepříjde?" (Účet Google bude napsán na mě, ale správce plateb, a osoba, i jeho bankovní účet napsaný v Adsence bude na něho).

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

petera*
hodnocení

1x

Pozor - k provozování AdSense potřebujete živnostenský list, ačkoli to mnoho lidí stále překvapuje. Je to podnikání, a pokud vám přijde výplata (v EU vyplácí irská pobočka Googlu, pak se díky sledovatelnosti plateb český FÚ velmi rychlé dozví o této skutečnosti). Takže v první řadě vyřešit ŽL, pak řešit daně. Většina lidí co znám to má na vedlejší činnost, a podávají pouze přehledy každý měsíc.

Správně byste měl mít ŽL ještě před tím, než začnete AdSense provozovat, protože okamžikem spuštění podnikáte.

jakpodnikat.cz/...

Znám člověka, kterého to doběhlo za rok a půl, a to včetně neoprávněného podnikání.

hodnocení

0x

Potřebujete, aby platby šly na jeho účet, aby to s vámi nemělo pokud možno nic společného. Pak je do celé záležitost toho druhého. Z hlediska účetnictví/daní je účet, kam to bude chodit velmi důležitý.

id
hodnocení

0x

Pro FÚ žádný správce daně neexistuje. Pokud se mýlím, dejte sem odkaz. Účet Google je psán na vás a vaše povinnost je odvádět daně.

Jinak - vy potřebujete ŽO a dnes daně dokáže odvést i vyplnit formulář žák základní školy. Na to nepotřebujete účetní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]