Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lékařská prohlídka do práce - kdo ji platí?

Od: kina* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,prosím o radu.Jdu pracovat k jedné společnosti a bylo mi řečeno,že si musím lékařskou prohlídku uhradit sám,je to pravda,nebo mi ji musí zaměstnavatel proplatit? Zatím jsem se vždy setkal s tím,že mi ji zaměstnavatel uhradil,ale nevím,jestli je povinnen ji proplatit a nebo je to jen jeho dobrá vůle.(Tedy vždy jsem si ji zaplatil sám,ale potvrzení o zaplacení jsem dal zaměstnavateli a tem mi danou částku proplatil)

Děkuji za radu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

1x

Je to dobrá vůle zaměstnavatele. My jsme tuto prohlídku zaměstnanci proplatili zpětně po uplynutí zkušební doby.:)

hodnocení

0x

dobrá vůle firmy, může a nemusí...

doplněno 24.05.10 12:45:

sebodko, svatá pravda. Dokud se nestanete "malým vedoucím", tak to netušíte, co se musí zaplatit za človíčka. . Synek povýšil na parťáka- mistra a už se nediví, že nadávam na některé pracovníky. Nejhorší práce je s lidmi...

sebod*

Co si budeme povída. Ne každý, kdo nastupuje do práce, chce opravdu pracovat. Po pár dnech dostane oprávněně vyhazov *bezim*. Tak proč za takového zaměstnance něco platit. Nojo, když oni ty zaměstnavatelé nevědí co s penězi, viď Milane. :D

hodnocení

0x

Mě se stalo že sem byl přijat do firmy KÖGEL kde prohlídku zaplatili a po2 měsících kdy nás několik propustili protože pro nás neměli práci tak mi z výplaty strhli 1400 Kč za tu prohlídku a nic jsem s tím nenadělal. I když ve smlouvě o tom že by mi to mohli strhnout nic nebylo.*zed*

zaměsnavatel nemůže strhnout zaměstnanci nic bez jeho souhlasu, nebo souhlasu soudu. Máte právo se bránit...

marenka*

Proboha co to bylo za prohlídku? Vstupní prohlídka stojí 300-350,- *sok*

lidka*
hodnocení

0x

Zdroj: bioregena.cz/...

Úhrada prohlídek závodní preventivní péče

Zdravotní výkony závodní preventivní péče jsou hrazeny jednak z veřejného zdravotního pojištění, jednak přímou úhradou zaměstnavatele. Z veřejného zdravotního pojištění budou hrazeny činnosti uvedené v § 35 zákona č. 48/1997 Sb., v platném znění. Ostatní činnosti tvořící náplň závodní preventivní péče hradí zaměstnavatel přímou úhradou.
Jedná se zejména o tyto činnosti:

• Vstupní a výstupní lékařské prohlídky zaměstnanců.

• Preventivní lékařské prohlídky zaměstnanců kromě činnosti hrazených z veřejného zdravotního pojištění (viz § 35 zákona č. 48/1997 Sb. a § 12,13,14 směrnice č. 49/1967 Věst. MZ ČR).

• Lékařské prohlídky pro odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání a mimořádné lékařské prohlídky, pokud o ně příjemce požádá.

• Další lékařská vyšetření dle pracovního zařazení zaměstnance a rizika pracoviště vyžádaná příjemcem.

A další informace: zdroj: bozpinfo.cz/... - to potvrzuje odpověď sebod. *tuc*

Podle názoru Ministerstva zdravotnictví opírajícího se o zákon o péči o zdraví lidu by měl všechny prohlídky, i tedy prohlídky fyzických osob ucházejících se u zaměstnavatele o zaměstnání, hradit zaměstnavatel. Tomuto názoru svědčí i § 101 odst. 6 ZP – náklady spojené se zajišťováním BOZP hradí zaměstnavatel. Problém spočívá v tom, že před uzavřením pracovní smlouvy, kdy se má fyzická osoba jako uchazeč o zaměstnání podrobit vstupní lékařské prohlídce, není ještě zaměstnancem, a měl by si tuto prohlídku uhradit sám. Pokud se uchazeč o konkrétní zaměstnání vstupní lékařské prohlídce nepodrobí, bude to zřejmě důvod pro neuzavření pracovní smlouvy a jeho odmítnutí zaměstnavatelem. Na druhé straně však nic nebrání tomu, aby zaměstnavatel uchazeči o zaměstnání, s nímž uzavřel pracovní smlouvu a jež se tak stal jeho zaměstnancem, dodatečně uhradil náklady na vstupní lékařskou prohlídku. Řada zaměstnavatelů tak činí po uplynutí zkušební doby a ani tento postup není v rozporu se zákonem.

hodnocení

0x

Byla to speciální prohlídka v Hradci Králové kvůli nějakejm vibracím. Strkali sme ruce do ledové vody. Bylo to kvůli SVAŘOVÁNÍ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]