Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přístup-vjezd na pozemek

Od: evsonie* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Rodiče před 45-to lety postavili dům, který od té doby užívají. Nyní část pozemku darovali mému bratrovi, který si chce postavit vedle jejich domu, svůj dům. A nyní začaly velké potíže s příjezdem k domu jak mých rodičů tak je bratrovi zakázáno na pozemku vjet. Kdysi dávno můj děda daroval pozemky mému otci a jeho sestrám. Protože na pozemcích kdysi chovali dobytek, byla vybudována jakási cesta, která pak byla jako cesta ke všem pozemkům (rodičů a tet). Moji rodiče si udělali vrata a plot a vrata slouží jako vjezd ke všem třem pozemkům (tety mají na svých pozemcích chaty). Nyní se obě těty postavili proti používání příjezdu (je to takový trojůhelník) a rodičům vyhrožují, že ať si k domů používají třeba vrtulník. Jelikož jsou okolo rodičů další zastavěné pozemky, je problém vjezd posunout výše kvůli úzké cestě mezi dalším pozemkem. Nebylo by možné vjet tam osobním autem, natož stavební technici, kterou bratr bude potřebovat ke stavbě. Neexistuje něco jako věcné břemeno po používání po 45-ti letech? Děkuji. Přikládám fotky z katastru, kde je vyznačen onen trojúhelník, který je nyní sporem...

Přístup-vjezd na pozemek
Přístup-vjezd na pozemek #2

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dost vám objasní tento článek.

Dle snímků se mi ale zdá, že přístup na bratrův pozemek (který to vlastně je?) lze zajistit i jinak. Komu patří pozemky p. č. 4173 a 4178? O jaký druh pozemku (4173) se jedná? 4178 je oficiálně trvalý travní porost, ve skutečnosti komunikace. Kde je plot a vrata, o kterých v dotazu mluvíte?

doplněno 15.03.21 12:13:

@evsonie: Asi by bylo potřeba foto širších vztahů. Z toho, co jste dodala, není zřejmé okolí bratrova pozemku nejméně ze dvou stran. Vůbec nejlepší by bylo sdělit název katastrálního území (třeby do SZ), pak si to můžu řádně prohlédnout sám.

evsonie*
hodnocení

Rodiče mají dům na 4174/3 a bratr chce stavět na 4174/2. Pozemky 4173 a 4178 jsou města. Plot je po levé straně červeně vyznačeného trojůhelníku a vrata jsem ještě vyznačila slovy. Rodiče mají karavan a pro stavební mechanizaci by byla potřeba širší cesta, než je mezi nimi a druhým pozemkem (vlevo).

Přístup-vjezd na pozemek #3
evsonie*
hodnocení

ještě k pozemkům 4173 a 4178. 41763 je vedeno v katastru jako ostatní komunikace a 4178 je vedeno jako trvalý travní porost. Toto je příjezd ze silnice.

Sousední pozemky již mají vytvořené ploty a pozemek nalevo od rodičů 4172/8 je úzký, stěží pro osobní auto...

evsonie*
hodnocení

pokud mi poskytnete mailovou adresu, sdělím více. Děkuji moc.

Byl jsem více jak hodinu pryč, takže jsem se nemohl ozvat. Ale už jsem vám psal, že mi můžete více sdělit do SZ, tzn. Vnitřní poštou, která není veřejná. Příslušné tlačítko najdete nahoře.

Dále prosím upřesněte vaši větu "Ale nyní se to majitelům nelíbí a při té příležitosti bylo zjištěno v katastru, že rodičů je 3/4 cesty a jejich je pouze 1/3...". O kterou cestu se jedná a proč je 3/4 rodičů a jejich 1/3. Ta čísla také dohromady nedají 1, tedy celou "cestu".

hodnocení

2x

Nevím zda to chápu srpávně..

Ale pokud bratr chce stavět na p.č. 4174/2 a jezdil by tam přes tu uličku mezi 4174/3 a 4174/1, tak se námitkám nedivím...

evsonie*
hodnocení

po dohodě s majitelem (původní cesta byla bláto s trávou a při dešti nešlo autem vyjet) byla cesta zhutněna, zpevněna samozřejmě s informací o budoucí stavbě. Vše bylo odsouhlaseno. Ale nyní se to majitelům nelíbí a při té příležitosti bylo zjištěno v katastru, že rodičů je 3/4 cesty a jejich je pouze 1/3...tím pádem tam ani osobní auto nevejde...

Ale v debatě jde o vjezd na pozek, je to takový červěně označený trojúhelník. Kdysi pozemky rozdělil můj děda svým dětem a nyní je na přerřes onen trojůhelník, který 45let nikdo neřešil... Všem vyhovovalo, že pozemky jsou oplocené a mají společná vrata...

Já chápu, že se jedná o ten červeně vyznačený trojúhelník.

Ale kam se přes něj má jezdit dál, na které pozemky?

A mimochodem, tohle je krásný příklad "jak nerozdělovat dětem pozemky či majetek na 1/3 a 1/4"...atd.

evsonie*
hodnocení

na parcely 4174/2-4

To máte pravdu, ale dřívě tak nikdo neuvažoval...Samozřejmě kdyby to šlo vrátit zpátky...ale rozdělení pozemků bylo před 50-ti lety...a bohužel lidské vztahy se mění...ještě v loňském roce bylo vše bez potíží a když rodiče chtěli vše dát do pořádku, bylo jim řečeno, ať neblbnou, že jsou rodina a že drží pospolu...

makk
hodnocení

2x

Není důležité kde kdo kdysi pásl krávy, ale komu který pozemek patří. mě připadá, že pozemek 4174/3 je ten, kde mají barák rodiče a 4174/2 bratr. Zřejmě se pro příjezd k oběma používala ta nudle, část pozemku 4174/5. Pokud 7174/5 patří tetám, musíte si udělat cestu po svém pozemku, pokud patří vám, můžete tety vykázat do patřičných míst.

evsonie*
hodnocení

vjezd k domu rodičů a následně bratrovi (parcely 4174/2-4) jsou z parcely 4178. a 4173. Ve fotce je červený trojúhelník, o který jde...problém je, že pozemek 4173 u nynejších vrat se stěží pro osobní auto. Celé roky všichni (rodiče a obě tety) využívaly k vjezdu vrata, které všichni chtěli kvůli uzavření všech parcel.

Přístup-vjezd na pozemek #4
makk

Takže dříve se pro příjezd používaly oranžově orámované pozemky a teď vás přes žlutě vybarvené nechtějí pouštět.

1. Jde o tedy část pozemků 4174/1 a 4174/5. Jejich vlastníky jsou tety nebo kdo? (neptám se na to, kdo ho využívá, ale komu patří).

2. Přístup na svůj pozemek máte a to po červené čáře. Je tento přístup i v nejužším místě široký minimálně 3m? Pokud ano, máte smůlu, pokud ne, mělo by být možné vynutit si věcné břemeno u majitele žlutého pozemku. Zřízení věcného břemene ale nemusí být zadarmo.

Přístup-vjezd na pozemek #5

evsonie*
hodnocení

Jezdí se tam p pozemku 4178. Pozemek 4173 je v horní části "rokle" Ano přesně takhle jak jste nakreslil by to šlo. Jen 3m tam opravdu nejsou. Jsou tam ani ne 1,80m. Projede tam stěží osobní auto.

doplněno 15.03.21 14:05:

Vlastníky 4174 a 4175 jsou sestry mého otce.

hodnocení

0x

Zkusím se na to podívat z jiné stránky.

Dle katastrální mapy je na pozemcích sester 1 snad legální stavba. Z leteckého snímku je jasné, že těch staveb je na obou pozemcích povícero a minimálně nekteré z nich by měly být zapsané v KN a zobrazené na mapě KN. Zkuste tuto skutečnost nějak oběma sestrám naznačit s tím, že pokud se nezačnou chovat vstřícněji, mohly by jim nastat problémy se stavebním úřadem, kterého by mohly ty černé stavby zajímat a mohl by je začít řešit.

Prosím berte to jen jako námět na jiný způsob řešení. Vaše tety neznám a netuším, jak by se k tomu mohly postavit. To už musíte posoudit vy, zda tato cesta k řešení je nebo není alespoň trochu schůdná.

To se potom ty již dnes značně pošramocené vztahy v rodině značně "narovnají" :)

evsonie*
hodnocení

Děkuji za nápady. Snažíme se samozřejmě najít schůdné řešení pro všechny. Ale bohužel se ukázalo, že i s rodinou (nebo spíše hlavně s rodinou) je třeba mít vše papírově v pořádku...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]