Nejste přihlášen/a.
Byty v bytových domech (činžáky, paneláky) jsou vždy vedeny v podílovém spoluvlastnictví vzhledem k celku (domu).
Vlastnictví je na katastru zapsáno na dvou samostaných listech vlastnictví. Na jednom je byt, kde figuruje jenom vlastník (případně SJM, či podíl pokud byt má víc majitelů). Na druhém listu vlastnictví jsou pak podíly všech vlastníků bytů vůči celku (domu)..
Zvláštní povinnosti nebo potíže z toho neplynou.
otázkou je, zda je nemovitostí dům, nebo byt - to lze zjistit z katastru. Menší domy bývají v podílovém spoluvlastnictví, kdy uživatelé bytů v nich jsou podílovými spoluvlastníky celého domu s právem užívat konkrétní byt. Nebo jsou v domě vymezeny jednotky, které jsou v katastru uvedeny jako nemovitosti a ke každé takové jednotce přísluší podíl na domě a případně i na pozemku. I takový byt může být ve spoluvlastnictví několika osob.
Tazatel se ptá na byt.
Pokud má dům vyčleněné bytové jednotky. Je vlastnictví vždy na dvou LV - na jednom je byt konkrétního vlastníka, na druhém jsou všichni vlastníci bytů a v nemovitostech je uveden podíl na domě a pozemku pod ním.
V čem mám chybu @Satam?
Pokud je v domě zřízeno podílové vlastnictví včetně vlastnictví bytů, pak "váš" byt není váš, ale je podílově všech "vlastníků". Mj. to znamená, že je docela problém takový byt prodat, popř. i koupit, protože musí být souhlas všech spoluvlastníků bytu, tedy všech obyvatel dmu. Pochopitelně po jednom z každého bytu, tedy řekněme statutárního mejitele podílu na bytu. A to je případ, na který se dotazuje tazatel, naštěstí je docela výjimečný. Sám jsem to před léty zažil, naštěstí jsem včas vycouval. Pokud totiž jen bydlíte, je vše v pořádku. Ale jakmile se začne v domě cokoli dít, prodejem, popř. koupí bytu počínaje a realizací jakýchkoli úprav v bytě (ne)konče, začne martýrium vyřizování potřebných papírů.
Pokud se týká klasického modelu, tedy podílové vlastnictví domu a soukromé vlastnictví jednotlivých bytů, pak pochopitelně máš plnou pravdu. Ovšem jak jsem už výše uvedl, ne ve vztahu k dotazu.
Nu upřímně jsem se zatím ještě nesetkal s tím, že by podílově byly řešeny všechny byty v rámci domu. Tedy v tom smyslu, že by existoval jen jeden list vlastnický na kterém by byli všichni majitelé s podíly a v části s nemovitostmi byl uveden dům, pozemek i všechny byty. Vždy je to rozděleno jak jsem psal. Ale je možné, že někde takový extrém existuje.
Osobně mi přijde, že je ten dotaz trošku zmatený. Že to tazatel myslel tak, že byt je ve vlastnictví, dům v podilovém. Ale to může potvrdit, či vyvrátit pouze on. Já při své odpovědi vycházel z tohoto předpokladu. Ale jak praví klasik... Nikdy nic nepředpokládej.
Je rozdíl mezi bytem a jednotkou. Byt je místnost nebo soubor místností, určený k bydlení. Byt není nemovitostí. Jednotka, vymezená v katastru v domě, je nemovitostí a obsahuje byt (nebo nebytový prostor) a podíl na společných částech domu a příp. i pozemku.
Když byl vlastník domu líný a dům měl málo bytů, tak nevymezil v domě jednotky, ale prodal dům do spoluvlastnictví nájemníků bytů v něm. Není to nic exotického, jen je to nevhodné např. pro správu takového domu.
satam@ Samozřejmě máte pravdu. Chtěl bych se vás zeptat, zda v případě podílového vlastnictví domu má spoluvlastník právo užívat byt? Předpokládám, že všechna rozhodnutí se řeší hlasováním. Pokud většina rozhodne, že daný byt pronajme třeba cizímu Pepovi, tak by to mělo platit a spoluvlastník by měl sbalit svých pět švestek a byt opustit. Je to tak, nebo se to řeší jinak?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.