Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy s otcem

Od: anonymka odpovědí: 14 změna:
Dobrý den,
Za ani ne 14dní mi bude 18, ale můj otec si to podle mě neuvědomuje. Neustále mi chce řídit život. Poslední 2 roky se s ním hádám o hodně více , než dřív. Hlavně kvůli jeho přítelkyni, která se o mě a o mojí mladší sestru vůbec nestará. Sama má ode mě o rok mladší dceru. S mým otcem má ještě roční dítě a to jsou spolu 2 roky. ( 14 dní potom, co se sem nastěhovala, tak otěhotněla). Já mám skoro rok 3/4 roku přítele, který mi moc pomáhá. S otcem jsme byli už i na sociálce, kvůli penězům. Intr a školu mi zaplatil, ale na oblečení nebo jiné potřeby mi dávat peníze nechtěl, (chtěl uctenku i za rohlík, když mi dal peníze), když jsem v neděli odjížděla na intr dal mi peníze na jenom na cestu (tam a zpátky). Na sociálce jsme tedy sepsali dohodu, že mi bude každého prvého posílat kapesné, protože má ke mně vyživovací povinnost o čemž tvrdil, že to není pravda. Hlavní problém je též ten, že když jsem doma nikdo mě nezavolá k obědu nebo večeři. V pátek mi bylo řečeno, že až se zapojím do chodu domácnosti, teprve pak dostanu prej najíst. Z toho kapesného si kupuji svoje jídlo. Pak si myslí, že až mi bude 18 může mě držet zavrenou doma, prej se nesmím nikam odstěhovat dokud nedostuju. Jsem ve třeťáku. Domluvit se s ním nejde, protože jeho přítelkyně si myslí, že zde muže rozhodovat a přitom ani pomalu nevaří. (Otec mi sám řekl, že pro mě a pro moji vl. sestru vařit nechce). Problém je též v tom, že otec ji nic neřekne ve smyslu, že když přišla někam, kde jsou dvě další děti, tak se musí starat i o ně. Aktuálně nejsem schopná postavit se na vlastní nohy, jelikož je mi ještě 17 pořádná brigáda se zatím nenašla. Přítel mi navrhl, že se sestěhujem a nájem bude platit on, ale přijde mi to nefér vůči němu. Mám v plánu si zažádat o výživné, protože s měsíčním kapesným 1000Kč se na nohy opravdu nepostavím.
Děkuji za rady.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Dobrý den. Pokud Vám jde o to, sestěhovat se s přítelem až Vám bude 18, tak to skutečně můžete udělat. Co se týče výživného ( není to Vaše kapesné) dokud budete studovat, jsou rodiče povinni (každý dle svých možností) dětem přispívat na studium. Tudíž se to týká nejen otce, ale i vaší matky. No..a pokud Vám chce přítel platit bydlení a živit Vás.. Tak se klidně k němu odstěhujte a začněte vést samostatný život. Lidé si při studiu přivydělávají docela běžně, takže když budete chtít brigádu najít, najdete ji. A budete mít od otce klid..Jen abyste ještě ráda ale na jeho dveře nezaklepala, když se s přítelem třeba rozejdete...

tezko
hodnocení

5x

Já mám trošku jiný názor. Děvče přišlo v deseti letech o zázemí, rodinu, matku /odešla/.

To se podepíše na každém. A od otce necítí lásku, ale spíše odstrčení.

Navíc, když si přivedl přítelkyni, vztahy se nenarovnaly, ale spíše zhoršily.

Matka otci možná ublížila, ať ve skutečnosti, nebo si to myslí, a vy mu ji můžete připomínat /vzhledem, chováním/. Proto třeba ten nezájem, odstup.

Věřím, že žít v takových podmínkách, ve věku, kdy jste nejcitlivější, je náročné a utíkáte ke svému příteli, kde se cítíte lépe a příjemněji, kde jste svobodnější.

Nová přítelkyně je konkurece, nový prvek. Zřejmě žijete na statku, kde je hospodářství, navíc malé dítě, kde by žena /nová přítelkyně/, měla převzít hlavní starost o chod domácnosti a stmelit ty dvě nové rodiny. Bohužel, to se nestalo, neklape to.

Slečno, ještě se hledáte, učíte se, jak naložit se svým životem a vztahy a prostě to skřípe. Máte v úmyslu odejít od rodiny, možná, že to pomůže, že se osamostatníte.

Dělejte to, co cítíte, dejte na svoje srdce, na svoji intuici, ale nejdříve se doma s někým, a i s matkou poraďte, nebo nějakou babičkou, tetou. Víc hlav víc ví.

---------------

Obecně platí, že děti mají právo na životní úroveň svých rodičů. Pokud jsou rodiče rozvedení a jeden z rodičů platí výživné, od dosažení plnoletosti je tato částka vyplácena přímo dítěti.

Ve chvíli, kdy se zletilé dítě odstěhuje od druhého rodiče, má i od něj nárok na výživné. To samé platí v případech, kdy se zletilé dítě stěhuje z úplné rodiny.

čerpáno zde - vasevyzivne.cz/...

Takže bez peněz byste neměla zůstat.

-------------

Zkuste se domluvit, že až budete mít 18 let, odstěhujete se a budete od otce i matky dostávat výživné, matka snad platí už nyní, ne? Zkuste to nejdříve po dobrém, bez soudu.

-------------

Neodcházejte ve zlém, z trucu, nezavírejte si vrátka, nepřetrhávajte vztahy, rodinu máte jenom jednu a jsou to nejbližší, nechte si chvíli čas na rozmyšlení. Po dozrání se člověk vždycky rád vrací, tak snad se později vše narovná. Neodstřihujte se úplně, zajímejte se alespoň občas, jak se rodiče a sourozenci mají.

Také Vám bude scházet třeba příroda a koně. Poznáte časem.

Lidi se mění, ale i časy se mění. Tak ať se Vám daří.

gufero
hodnocení

2x

Docela toho vašeho tátu lituju, nemáte obavy, že jednou dostane infarkt nebo mrtvici? Má na starosti 5 lidí v domě, možná i fin. problém a vy znáte jenom hádky a nataženou ruku. I tak se snaží udržet vás doma než dostudujete. Kdyby mu na vás nezáleželo nebude vám to takto říkat. Asi toho doma taky moc nepomůžete. v 18 už by jste mohla i sama oběd uvařit nebo pomoci, vařit pro 6 lidí je pro jednoho dost zápřah. Můžete prostřít stůl a všechny svolat k obědu. Prostě projevit snahu , Jste tam 3 holky tak se do toho pusťte, ne.

anonymka
hodnocení

Abych byla upřímná ani ne.. Spadla jsem dost hnusně z koně venku na louce, byla jsem chvíli v bezvědomí měla jsem helmu, ale i tak jsem se bouchla dost do hlavy. Pak jsem se pomalu zvedla a opatrně nasedla na koně a došla nějak domu. Zvracela jsem , motala se mi hlava a z pádu jsem si nic nepamatovala, otec odmítl mě odvést do nemocnice, kdyby u nás neměl koně doktor, tak se tam ani nedostanu. Měla jsem otřes mozku, druhej den mi dovezl věci, jenom pozdravil,položil mi je k posteli, pozdravil a odešel. Byla jsem vzhůru a nezazněla žádná otázka typu: ,,Jak ti je?” ... Takže jakou mám mít obavu, když on jí neměl o mě?
gufero

Takže doktor RZ nevolal, v dnešní době nebyl po ruce ani jeden mobil, tak ještě že měl doktor koně a dopravil vás do nemocnice, protože sám tatínek vás do nemocnice nechtěl odvézt. Zvláštní doktor. I tatínek. Na jedné straně chce aby jste řádně dostudovala, měla vzdělání, chce vás mít pod dozorem jako otec, na druhé straně nechce vás ani odvézt do nemocice s otřeskem mozku. Je to vše divné a nepasuje to do sebe. Jestli je to zase ještě jinak, tak to se omlouvám.

anonymka
hodnocení

Otec mě do nemocnice odvezl, až na vyjádření doktora, doktor v té nemocnici pracuje, takže tam volal, že mě tam otec veze. Ale kdyby nepřijel doktor zavolala bych si jí sama no..

id
hodnocení

1x

O jaké rady stojíte? Nenašla jsem otázku. Jen mě zaujalo tohle :

- nikdo mě k obědu nebo k večeři nezavolá. Kdy jste uvařila vy pro celou rodinu? V 17ti se necháte obsluhovat?

- na jedné straně se považujete za dítě o které by se měla starat macecha, ale dtě přece nežije s přítelem

- bez práce nejsou koláče. Tak se nedivím vašim, že po vás požadují zapojist se s prací v domácnosti

O výživné si požádat soud můžete, ale otec vám není povinnen přispívat na bydlení mimo domov.

anonymka
hodnocení

Než se táta poznal s přítelkyní.. Všechno byl na mě vaření, úklid, starat se o sestru a do toho se učit.. Otec si klidně na víkend odjel pryč, takže ne mě hodil ještě starost o 20 koní (nakrmit, pustit, vykydat, zavřít a zase nakrmit) Sestra pomáhat nechtěla, takže je zřejmé, že už toho mám taky dost. Jak jsem psala za necelých 14 dní mi bude 18 let.. Takže to už muzu bydlet s přítelem ne?

kepler*
hodnocení

0x

Na tom zapojení se do chodu domácnosti asi něco je. Tak to zkus a domluv se s nima konkrétně, jak by si to představovali. Nemusí se hned všechno řešit na kordy. Pokud to ani potom nebude klapat, tak si počkej až ti bude 18 a využij nabídky přítele o společném bydlení. Měj ale na paměti určitá rizika, třeba to v budoucnu přestane klapat i s přítelem a co potom? Řešením všeho bude, až dokončíš školu a budeš mít vlastní příjem.

anonymka
hodnocení

Domluvu jsem zkoušela několikrát, nezafungovalo to. Na té sociálce jsme se domluvili, že jednou týdně uklidím koupelnu a horní chodbu. Ml. sestra má na starosti dolní patro.. Ale nevlastní nedělá nic, max si nakrmí svého psa. Nevl. sestře chtěl koupit notebook, sestře koupil k Vánocům telefon min. za 6tis a mně dal 1tis. na dárek, tuhle sestře koupil věci na koně, nevl. sestře taky, tý malý koupil dětské jezdecké kalhoty a mně nic.. Jako bych prostě neexistovala. Takže pochybuju o tom, že mu na mně nějak záleží.. Chod domácnosti když se odstěhovala máma držela já.. Máma odešla v deseti.. Já jí držela cca od 12-13 let..

hodnocení

0x

Kdyby jsi nenapsala kolik ti je, tak si myslím, že to psal puberťák.

Na jednu stranu píšeš, že ti bude za 14 dní 18 a chceš se stěhovat k chlapovi, na druhou fňukáš, že tě nikdo nezavolá k obědu.

Z mýho pohledu jsi nedomazlenej spratek. V době kdy jsi šla do puberty a potřebovala jsi hlavně matku, tak vás opustila a věř, že i otec měl určitě co dělat, aby se s tím srovnal. Bohužel výchovu pojal po chlapsku a asi mu nedošlo, že má doma dvě malý holčičky. No a v tobě ta holčička stále zůstává. Chceš, aby se o tebe starali, ale zároveň už se cítíš dospělá a chceš se odstěhovat.

To s tou sociálkou raději bez komentáře.

Být tebou, tak držím pusu a krok a najdu si brigádu. Platí ti školu, intr a ty chceš ještě výživný, aby ses mohla postavit na vlastní nohy? Holka, přemýšlej. Myslím si, že ten rok do konce střední vydržíš.

runner*
tak ja samozrejme neznam pomery u nich doma stejne jako nikdo zde. Ale po precteni odpovedi tazatelky mi vase slova prijdou ponekud silna. Ta holka to jednoduche nemela a nema. Jeji tata a jeho pritelkyne jsou dospeli, ona dospivajici dite. uz jen to, ze ji zamerne nevolaji k obedu kdyz vsichni jedi davaji najevo ze neni vitana a stejne tak s hodnotou darku. Tohle jednani, kdy otec dava diteti najevo ze mu na nem mene zalezi nez na ostatnich v poradku rozhodne neni. A z toho co ta holka pise mu neprijde ze by se doma flakala.

hodnocení

0x

Proč se nezapojíš do chodu rodiny? Celý týden jsi na intru, /i když teď určitě ne/ o víkendu bys klidně mohla uvařit, aby otec viděl, jaké šikovné děvče má. Potraviny snad jsou nakoupené, o to se starat nemusíš.

Rodiče jsou povinni Tě podporovat, dokud se připravuješ studiem na své budoucí zaměstnání. Otec Ti platí intr i školu, ale co Tvoje mamka? O ní vůbec nepíšeš. Pokud snad zemřela, měla bys nárok na sirotčí důchod. Pokud žije někde jinde, je i ona povinna Tě podporovat. Nemůže všechno házet jen na otce. Je to poněkud zvláštní, matky většinou lpějí ke svým dětem. Proč ta Tvoje nechala 2 dcery otc, někde se veselí a vůbec se nezajímá o jejich potřeby?

Za 14 dní Ti bude 18. Nestěhovala bych se k chlapci, doválčila bych to doma. Proč jim budeš vyklízet pole? Máš na domov nárok. Ale k tomu bych si sehnala brigádu. Od 18 let Tě už přijmou a práci i v dnešní špatné době, seženeš. A vyděláš si. Hlavně nezanedbávej učení, abys v pohodě školu dodělala.

Po skončení školy se budeš moci rozhodnout, jak dál. Ale zatím zůstaň doma, studuj, pracuj... Tohle jsem zamlada nerada slyšela, ale dneska vidím, že to byla pravda.;) Jaga.

anonymka
hodnocení

Ano neuvařím, když to má na starosti tátovo přítelkyně, ale radši to nechá na něm nebo na svojí dceři. Měsíc zpátky jsem přijela domu a dozvěděla jsem se, že ona byla celej večer nahoře, takže žádná večeře, takže večeři dělala moje ml. sestra (11let), udělala bramboráky, kdyžtak si dělá čínskou polévku, také se stane, že jí občas nezavolají k obědu. K chodu domácnosti mám na starost horní patro, sestra dolní a nevl. sestra nemá na starost nic (kromě nalrmení psa, protože je její). takže do chodu domácnosti se zapojuji. Když jsem chodila kydat, kde jsem strávila půlku dne pomáhal i přítel, přesto nás k obědu nikdo nezavolal, proto jsem přestala kydat. Tím pádem si myslím, že chyba není tak úplně na mojí straně, ale na tátovo. On se nechává popudit jeho přítelkyní, řekne mu třeba něco co není ani pravda , ale on tomu věří a pouze na mě řve, muzu mu to vyvracet jak chci.. Ale on jí věří všechno a skáče pro ní jak pes..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]