Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlastní karta

Od: olii odpovědí: 6 změna:
Od kolika let je většinou vlastní kartu? Za měsíc mi je patnáct. Vím, že někdo už jí má ve 12-ti letech někdo později, záleží na rodičích. Kdy myslíte, že je ten správný věk? Chtěla bych totiž, aby mi jí k 15. narozeninám zařídili.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

whyno
hodnocení

0x

Zdravím,

třeba Komerčka nabízí Můj účet junior pro děti 6 - 18. let. Pokud by rodiče nebyli proti, proč ne, zkuste se s nimi domluvit.

hodnocení

0x

proč ne, moje děti ji měly i dřív. mmch v patnácti letech jsi už dost velká na to, aby sis účet s kartou zařídila sama - minimálně u mBank (s tou mám zkušenosti, jinde se to může lišit). druhá věc je, zda na účtu budeš mít dostatečný přísun peněz, abys tu kartu využila.

joudic*
hodnocení

0x
podle me to ma jeste cas, zalezi pokud ji opravdu potrebujes, cestujes do skoly atd.. Ale existuji, s tim ze jedine, co lze, je utracet nejaky nastaveny denni nebo mesicni limit. Ucet ma pod spravou rodic, takze presne budou vedet, kdy a kde (casto i presne za co) si platila, coz ja bych asi nechtel, aby rodice v mych 15ti vedeli, ze si kupuju cigara v trafice a kazdy vikend sedim nekde ve vesnici opodal v hospode. No a pokud mas kartu, jen na to, aby sis ty penize vybrala cash z bankomatu, tak k cemu ji vlastne pak mas ;)

jak u které banky. nejdřív moje děti měly jenom "kartu na kapesný", bez účtu. jakýkoli pohyb na kartě mi pípnul na mobilu a nešlo to zrušit nebo přesměrovat na mobil dětí. protože ještě nejsou plnoleté. potom přešly k jiné bance na účet s kartou a k účtu jsem měla přístup do jejich patnácti. holka si ho zřizovala v patnácti, mně k tomu nepotřebovala. kluk ho měl už dřív, k jeho účtu jsem přístup měla ze svého účtu (stejná banka), ale v patnácti ho banka vyzvala, aby si s občankou došel k nim, a jak to udělal, tak já přístup k jeho účtu ztratila. takže rozhodně neplatí, že v patnácti je karta pod kontrolou rodičů, záleží na bance.

donpapa
hodnocení

0x

15 let je dobrý věk, aby ti rodiče otevřeli první účet s debetní kartou. Postupně to doplníš o platby mobilem, příp. hodinkami, naučíš se používat vkladomat (kdýž ti třeba něco přidají babičky a dědečkové), můžeš se učit spořit, za pomoci rodičů měnit úspory v investice, atd. Když budeš s penězi blbnout, není nic jednoduššího, než aby rodiče účet vynulovali. Každopádně rodiče popros, aby ti účet zřídili.

hodnocení

0x

To záleží na psychické vyspělosti a ekonomické gramotnosti. Někdo by jí neměl v životě dostat, jiný je schopný ji používat od 12. Nabídky bank nejsou nic moc. Já dal synovi svůj plnohodnotný účet u FIO banky, který nepoužívám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]