Od kolika let je většinou vlastní kartu? Za měsíc mi je patnáct. Vím, že někdo už jí má ve 12-ti letech někdo později, záleží na rodičích. Kdy myslíte, že je ten správný věk? Chtěla bych totiž, aby mi jí k 15. narozeninám zařídili.
proč ne, moje děti ji měly i dřív. mmch v patnácti letech jsi už dost velká na to, aby sis účet s kartou zařídila sama - minimálně u mBank (s tou mám zkušenosti, jinde se to může lišit). druhá věc je, zda na účtu budeš mít dostatečný přísun peněz, abys tu kartu využila.
podle me to ma jeste cas, zalezi pokud ji opravdu potrebujes, cestujes do skoly atd.. Ale existuji, s tim ze jedine, co lze, je utracet nejaky nastaveny denni nebo mesicni limit. Ucet ma pod spravou rodic, takze presne budou vedet, kdy a kde (casto i presne za co) si platila, coz ja bych asi nechtel, aby rodice v mych 15ti vedeli, ze si kupuju cigara v trafice a kazdy vikend sedim nekde ve vesnici opodal v hospode. No a pokud mas kartu, jen na to, aby sis ty penize vybrala cash z bankomatu, tak k cemu ji vlastne pak mas
jak u které banky. nejdřív moje děti měly jenom "kartu na kapesný", bez účtu. jakýkoli pohyb na kartě mi pípnul na mobilu a nešlo to zrušit nebo přesměrovat na mobil dětí. protože ještě nejsou plnoleté. potom přešly k jiné bance na účet s kartou a k účtu jsem měla přístup do jejich patnácti. holka si ho zřizovala v patnácti, mně k tomu nepotřebovala. kluk ho měl už dřív, k jeho účtu jsem přístup měla ze svého účtu (stejná banka), ale v patnácti ho banka vyzvala, aby si s občankou došel k nim, a jak to udělal, tak já přístup k jeho účtu ztratila. takže rozhodně neplatí, že v patnácti je karta pod kontrolou rodičů, záleží na bance.
15 let je dobrý věk, aby ti rodiče otevřeli první účet s debetní kartou. Postupně to doplníš o platby mobilem, příp. hodinkami, naučíš se používat vkladomat (kdýž ti třeba něco přidají babičky a dědečkové), můžeš se učit spořit, za pomoci rodičů měnit úspory v investice, atd. Když budeš s penězi blbnout, není nic jednoduššího, než aby rodiče účet vynulovali. Každopádně rodiče popros, aby ti účet zřídili.
To záleží na psychické vyspělosti a ekonomické gramotnosti. Někdo by jí neměl v životě dostat, jiný je schopný ji používat od 12. Nabídky bank nejsou nic moc. Já dal synovi svůj plnohodnotný účet u FIO banky, který nepoužívám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.