Nejste přihlášen/a.
Já tedy nevím, ale to už asi nebude jen "obyčejný" introvert..
To bude skoro nějaká sociální fóbie. Asi bych to řešil jinde (a s někým jiným, odborně vzdělaným) než zde na Poradte.
Martine, také to tak vidím, je tam jiný, závažnější problém. Protože nevíme, kolik let je studentce, je docela možné, že má strach z nákazy - potažmo ze smrti. Ale také může prožívat stres z obav o své blízké, takže souhlas s Vámi.
Jako kdyby to psala má sestra. Neteř je na tom stejně. Je ji 16 let a taky nikam nechce. Sestra vymýšli kde co, aby ji vyhnala z domu. O víkendu se snaží, aby chodila ven s ní, občas ji pošle aspoň do obchodu pro pečivo.
Já k tomu jen dodám, že si vaše dcera koleduje o agorafobii. Já se před cca 15 lety právě s tímto hodně prala. "Vypěstovala" jsem si kvůli silnýmu zánětu střev - bála jsem se chodit ven, že mne někde přepadne průjem a já to nestihnu na wc. Nakonec to dopadlo tak, že jsem nebyla schopná ani jít nakoupit do blízkýho obchodu. Pomohl až psycholog.
Snažte se, aby chodila ven aspoň 2x týdně nebo to nedopadne dobře.
Určitě vyhledejte odbornou pomoc, a to dříve než bude dcera muset k psychiatrovi pro psychofarmaka, aby se jí snížilia úzkost venku a mezi lidmi. "Normálnímu"introvertovi nevadí vycházení z domu a pobyt mezi lidmi, jenom bývá málomluvnější.
Vaše dcera má náběh na počínající psychickou poruchu, možná neurotickou? Generalizovaná úzkostná porucha, agorafobie (lidi nechtějí chodit ven, protože je jim venku hodně "blbě), sociální fobie, kombinace apod...Některá "děcka"kvůli tomu skončí v psychiatrické léčebně na stacionáři pro úzkostné poruchy. Tyto potíže se šíří i kvůli covidové době. Lidi si zvyknou být doma a venku nebo mezi lidmi pak mají úzkosti. Odborník by Vám poradil konkrétněji. Co tady píšu, je hodně obecné.
Doporučuji využít nabídku zdravotních pojišťoven. Někde až od 18 let. Pomoc si můžete vyžádat na sebe a řešit s odborníkem dceřiny potíže. Psychoterapeuti teď pracují pouze online - webkamerou, telefonicky, chatem. Sedíte doma a povídáte si o tom, co potřebujete.
VZP nabízí 7000kč (10 návštěv po 700kč, nedoplácí se, jednou je možná změna terapeuta), ČPZP 5 x 500kč (doplácí se do 700kč), ZP ŠKODA - jednorázově 500kč, ZPMVČR - do 18 let 1500kč, nad 18 let 500kč, RBP, OZP, VoZP --- zatím žádné příspěvky odkazy zde poradte.cz/...
V seznamu VZP a ČPZP najdete dětské terapeuty a dětskou psychiatričku, která nabízí psychologické poradenství (MUDr Radosová). Online - můžete si vybrat kohokoli a navíc máte zaplaceno od pojišťovny.
Další možnosti: Platba dětského psychologa za vlastní úhradu anebo přes žádanku od lékaře (praktického, psychiatra) zdarma - dlouhé čekací lhůty na mnoho měsíců až půl roku a velmi málo dětských psychologů k dispozici.
Určitě situaci řešte. Psychické potíže dcery se mohou zhoršovat, až k hospitalizaci v léčebně. Takový druh potíží není neobvyklý. Odborníci mají hodně podobných dětí a mládeže s těmito stavy.
Možná, že psycholog nebude stačit. Nevíme, jak moc špatně se dcera venku cítí. Psychologem bych začala, případně psychiatričkou-psycholožkou pro zhodnocení situace.
Agorafobie - Život pro člověka s agorafobií není vůbec jednoduchý. To, co je pro všechny zcela normální, běžné a nekomplikované, pro agorafobika může představovat nepřekonatelný problém. Náročné je pro něj nakupování v obchodech, cestování veřejnou dopravou i letadlem, jízda výtahem, natož, aby přešli náměstím, šli do divadla, restaurace anebo do kina. Při jakémkoliv pobytu mimo svou bezpečnou zónu nemocný zažívá úzkost a panický strach, který doprovází velmi silné nutkání z daného místa utéct. uzdravim.cz/...
Často se kombinuje se sociální fobií.
Spořilko, chodíte s dcerou na procházky společně? Nebo kamkoliv jinam? Vím jsou omezené možnosti, ale sedět doma se nemusí.
Koukam tady je kazdy psycholog, pritom ani nevime, kolik let je dceri, zda 7 nebo 15, zda je obezni, zda vyrustala v uplne rodine, zda nezije spise ve svych socialnich sitich, anamneza a stari matky a otce, jak travi cas aj.
Take jsem mel obdobi, kdy se mi nechtelo mezi lidi, uplne brrr, kdyz jsem hral D&D
A zejmena jak dnes decka NIC NEMUSI a rodice jim nemohou ani narezat...
Být introvertem není nic špatného. Je to lidská vlastnost. Samozřejmě nyní v době nouzového stavu je mnoho lidí, kteří se chovají takto. Dcera chodí na procházky, to je o.k. Nejlépe někam do lesa( tam chodím téměř každý den: kyslík, klid, pohoda), či parku. Zřejmě má strach také o vás (rodiče) a prarodiče, aby vás případným kontaktem s nakaženým nenakazila. Všichni doufáme, že se tato situace brzy zlepší, lidé budou naočkovaní a život bude podobný tomu, ve kterém jsme žili před pandemií.
Zdravím.
Vaše dcera bude mít zřejmě krom lenosti ještě skvěle vypracovanou sociální fóbii.
Bez urážky, prosím.
Co kdybyste začala chodit ven s ní.
Zpočátku bude stačit hodinka denně
Není dobré, aby se úplně izolovala od společnosti, pokud má tyto problémy (s podobnou situací jsem se setkala i u nás v rodině; dotyčný se z toho dostával velice obtížně, a to už byl dospělý a předtím víceméně normálně fungoval). Zkuste ji např. pravidelně posílat na nákupy, různé pochůzky apod.
Nemá dcera nějaký komplex kvůli svému vzhledu? (Může to být i nějaká hloupost nebo smyšlenina, která jí ale sráží normální sebevědomí.)
Souhlasím s předchozími radami, jedna věc je introverzní nastavení osobnosti (=nerad mezi lidmi) a sociální fobie (=velká nervozita a stres při pobytu mezi lidmi).
Ale prosím všechny, nechte nás introverty být doma. My se jednou té samoty nasytíme a pak teprve budeme moct se světu trochu otevřít. Tím, že nás vyháníte ven, nás akorát víc vyčerpáváte a o to víc pak potřebujeme tu samotu a všichni se tak dostáváme do začarovaného kruhu.
Být uzavřený můžete být i mezi lidmi. Hodně lidí je uzavřených, přesto to nepoznáte. Takže okolnost, že chci být doma, ukazuje na problém větší, něco bych s tím včas dělala a myslím to vážně, tohle měla i moje sestra, ale ta byla skoro slepá, s někým ale ráda chodila ven, pokud jste zdravý, tak sklon k samotě neznamená, že se uzavřete doma a pomalu tam budete s odpuštěním hnít...
Proto tu všichni radí, aby dívka šla mezi lidi, než na tom bude hůře než je...Zkuste se nad tím aspon zamyslet...že ti lidé tady mají pravdu.
Dobré video. Slečna vysvětluje, jak přestala chodit na SŠ, protože jí tam bylo blbě. Skončila ve stacionáři pro úzkostné poruchy. Není introvert. Natáčí youtube videa. Známá česká youtuberka.
Neni to ta, co udelala comming out jak vylezla s tim, ze ji nekdo v panelaku na chodbe znasilnil? Nebo to je nejaka jina, co se tim chtela zviditelnit?
Znam kupu introvertnich youtuberu, ze nekdo toci videa jeste neznamena, ze je v realite "normalni". Mrkni treba na Marek Chlibek, asi jen 40 tisic subs, ten ma asi uplne fobii z lidi, ted jede asi 20 storycek za den a porad se s nim nekdo chce kamaradit a on nechce
Ne ze bych si myslel ze je blazen to ne, ale od doby, jak tlaci tu jeho funkcni magii, lze pozorovat docela zmeny...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.