Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daňové přiznání

Od: petrd77® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den všem,

Prosím o radu pouze ty, kteří se vyznají.

Každoročně si daňové přiznání počítám sám. Letos mi však vychází, že budu muset doplácet cca 2000kč. Nemůžu přijít na to proč.

Loňský rok jsem bl od 1.1. do 31.3. zaměstnán u zaměstnavatele XY a od 1.4. do 31.12. u zaměstnavatele XX.

Ani jeden den jsem tedy nebyl nezaměstnaný- Když však spočítám DP, vychází mi že doplatek na dani bude 1965 kč.

Je někdo schopný mi vysvětlit, proč když jsem léta dostával na dani cca 100-150kč zpět je to letos jinak?

Děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nedoplácel vám první zaměstnavatel po skončení pracovního poměru ještě nějakou mzdu, náhrady, odměny..? Pokud ano, je možné, že účetní zapomněla zrušit slevu na poplatníka, takže jste jí měl v jednom měsíci u obou zaměstnavatelů. Na potvrzení o zdanitelných příjmech jsou uvedeny měsíce, za které jste pobíral zdanitelnou mzdu a za které jste měl slevu na dani - zkontrolujte, jestli máte u XY měsíce 1-3 nebo ještě něco navíc.
Jiné slevy než tu základní neuplatňujete? Mohl jste v DP udělat chybu vy, to takhle nepoznáme, když neznáme podklady.

Každopádně DP podávat nemusíte, pokud jste neměl příjmy souběžně od více zaměstnavatelů.

hodnocení

A jste ochotna mi pomoct kdyz vam se vložím podklady?

27.04.21 08:34
hodnocení

Daňové přiznání
Daňové přiznání #2

sfj
hodnocení

1x

Je to jen tím dvojím uplatněním daňové slevy na poplatníka. Ta činí úhrnně 24 840 Kč, což dělá 2 070 Kč měsíčně. Protože jsi ji v tom březnu uplatnil dvakrát, je potřeba ji doplatit. To, že doplatek nečiní přesně 2 070 Kč, ale "jen" 1 965 Kč, je způsobeno tím, že tam máš na zaplacené zálohové dani 105 Kč "polštář", který vzniká především v důsledku zaokrouhlování (nebo jak to říct - těch 105 Kč je položka stejného charakteru, jako jsi loni dostal zpět těch 100-150 Kč).
Tedy 2 070 nutno doplatit mínus 105 "polštář" = 1965.

hm*
hodnocení

0x

Co tam vidím, tak u prvního zaměstnavatele jsi podepsal na období 01-03, u druhého na období 03-12. Takže na březen u obou (což by být nemělo).
Možná se pletu, ale za březen ti tedy oba uplatnili základní odpočet na poplatníka. Jinak daň už není progresívní, takže rozdíl by měl být jen v tom, což ale nečiní skoro 2000 na dani. Ovšem je možné, že máš uplatněno snížení i na děti a manželku apod., takže tam by se to pak možná na ten nedoplatek dostalo.

hodnocení

No Ja prave ze neuplatňuje žádné slevy. Ani na manželku ani na deti. Ani úroky z hypo proste nic.

hodnocení

Jinak se jeste zeptám. Musim podávat Daňové přiznání? Ze bych se na to vykašlal?

hm*

No, "čistí zaměstnanci" normálně nic podávat nemusejí. Chtějí-li, mohou si požádat zaměstnavatele o roční zúčtování (správnou volbou na tom růžovém papíru) a on to podá za ně. Ovšem neměli by podepsat ten papír u více zaměstnavatelů na stejné období, aby se jim neuplatnila sleva vícekrát (to se patrně stalo). Pak nastává nedoplatek daně a to by se nemuselo líbit FÚ, kdyby na to přišel. Takže správné, podle mě, je podat si přiznání a daň dorovnat. Ovšem tak vysoký doplatek bych nečekal, v tom bude ještě něco zakukleného.

hodnocení

No a ted teda, jak prijdu na to, kde v tom je chyba a nebo zda je to opravdu tím, ze byla 2x uplatněna sleva na poplatníka v jednom měsíci

Podle mě tam žádná početní chyba není - prostě za kalendářní rok má zaměstnanec nárok na slevu 12x2070 a Petr jí uplatnil (dostal) 13krát. V březnu mu dali slevu oba zaměstnavatelé, příjmy měl ten měsíc u obou. Lze si to ověřit na výplatních lístcích za březen, v kolonce "sleva na poplatníka". Za březen měla být výplata u jednoho ze zaměstnavatelů o 2070 Kč čistého méně.

Při zúčtování daně za normálních okolností (zaměstnání po celý rok bez dlouhodobých nemocí) vyjde daňový přeplatek kolem +stokoruny, v případě Petra je doplatek jedné měsíční slevy -2070, ve výsledku doplatek daně lehce pod -2000.

Pokud byste daňové přiznání nepodal, tak se na to na 99% nepřijde, pokud to chcete slyšet takto na rovinu.
Buď jste prohlášení chybně podepsal opravdu od března (v novém zaměstnání), nebo až od dubna a udělala chybu účetní.

Ještě doplním, že dle zákona jste povinen podat přiznání (měl jste souběžně příjmy od více zaměstnavatelů). Jestli to uděláte, to už je věc jiná. Vaše příjmy jsem hodila do přiznání a vyšla mi stejná částka jako vám.

hm*
hodnocení

0x

Tak jsem se na to nakonec přece jen podíval podrobněji a ona, jak to tak vypadá, byla vloni základní sleva na poplatníka 2070 Kč měsíčně (a už se nejedná o snížení základu daně, ale přímo o snížení daně). Takže jestli ti ji uplatnili 2krát za březen (ale proč, když jsi nastoupil 1.4.?), tak to je hned doplatek 2070. S přičtením obvyklého ročního přeplatku ti opravdu může výsledně vyjít jako doplatek něco přes 1900.

Snad nejsem úplně mimo. Podivnost kolem března u druhého zaměstnavatele si ověř na výplatních páskách (nejspíš za březen?! a duben).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]