Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
četla jsem, že vitamín B - nejlépe komplex odpuzuje klíšťata. Zajímalo by mě,zda s tím má někdo nějaké zkušenosti, jak dlouho dopředu se musí brát, aby byl účinný? Jaké jiné metody máte osvědčné na ochranu proti klíšťatům?
Děkuji
Kolegyně asi 14 dní před odjezdem na dovolenou užívá B komplex a prý se jí to osvědčilo na různou havěť - nemluvila vyloženě o klíšťatech.
doplněno 23.05.10 19:11:
Tady ještě dvoje potvrzení - u druhého s výhradou :
Lidé kteří konzumují česnek, prý klíšťatům nechutnají, protože se látky z česneku částečně vylučují potem. Ne nadarmo se v hororech používal proti upírům česnek ! A také prý B-komplex a pivo odpuzují klíšťata.
Hmm, jedna z mých úchylek je chození s batohem po české kotlině. Mohu potvrdit, B-komplex a pivo funguje naprosto spolehlivě, klíšťatům vitamín B opravdu smrdí. Nevýhodou je, že ho cítí i ženy i když nevědí co to je, cítí ho a napuštění Béčkem holku nesbalíte. Druhý stupeň ochrany jsou repelenty obsahující diethyl-meta-toluamid. Poslední ochranou, pokud klíště překoná předcházející dvě bariéry je jodová desinfekce. Přisáté klíště zakapejte pořádně jodovou desinfekcí a ušítkem vyviklejte. Každý rok nasbírám kolem deseti klíšťat, ale zatím jsem encefalitidu ani borelku nechyt.
Já mám jiné zkušenosti. Pro mé tělo je jedno jaké béčka jím, vyzkoušela jsem již všechny prodávané druhy. Jím ho od února do října. Musela jsem se nechat naočkovat,protože z více jak 20 ti klíšťat jich bylo infikovanch 5,navíc jsem si musela 3 nechat chirurgicky odstranit. Takže k doktorovi a antibiotika po celou sezonu stále dokola. Manžel pije pivo a na něj klíšťata nejdou. Komáři mně přímo milují. Toť má zkušenost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.