Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, moje babička vždycky vzpomínala na milé a obětavé řádové sestry, které se o ni staraly když ležela v nemocnici. O církvi toho moc nevím. Mohl by mi někdo říci, proč v dnešní době, kdy je ve zdravotnictví potřebná každá ruka, už řádové sestry na odděleních nejsou? Děkuji za odpověď.
Právě tam zemřela např. Eva Pilarová a Kamila Moučková. Asi věděly, komu se svěřit do rukou před dlouhou cestou tam, odkud není návratu.
Když jsem ležel ve vojenské nemocnici, tak tam byly. A díky za ně. Lepší než neempatická přetížená a vyhořelá sestra s několika poznámkama od cesty. Taková spíš pobyt znepříjemňuje na lágr.
Byl bych pro, aby řádové sestry byly povině v nemocnicích a bylo jich dostatek. Ta empatie a naslouchání velice pomáhá.
I dle mně to má výhodu, ono je to dáno už jen tím, že pro řádovou sestru je to nejen povolání profese jako pro běžnou sestru ale navíc je to pro ni i více posláním a smyslem v daleko hlubším významu, navíc je "osvobozena" od "vlastní" rodiny ( i když má zase povinnosti v rámci té své "řeholní rodiny" společenství) respektive může se svému poslání a práci věnovat více "naplno" a ono je to pak samozřejmě vidět... I když tam zase mohou vznikat jiné "třecí plochy" (zažil jsem u známého ) v případě že dotyčný pacient je třeba věřící katolík, ale zrovna si při návštěvě sestry prohlíží časopis knihu ze soudku "nekřesťanského" (např. si čte o reiky buddhismu apod.) to pak mohou vznikat "kontroverze" (taky vznikly takže četbou pokračoval až po náležité "výtce" až šla sestra pryč )
Řadových sester celkově v ČR není tolik, aby to vyřešilo nedostatek personálu v nemocnicích. Ženské kláštery jsou jen v některých městech a v jedné takové kongregaci je třeba jen 10 sester navíc různého věku. Navíc se řadové sestry dělí podle toho, do kterého řeholního řádu vstupují (františkánský, dominikánský, salesiánský...), každý řád má svou vlastní spiritualitu, kterou žije, většinou dle zakladatele daného řádu a ne všechny se věnují péči o nemocné. Některé řády se zaměřují na vzdělávání na školách, jiné na práci s problémovou mládeži, jiný provozuje sociální služby zaměřené na chudé, některé se věnují modlitbě a pěstitelství plodin či výrobě předmětů a z prostora kláštera ani nevycházejí, jiné správě poutních míst a pořádaním poutí a duchovních programů nebo jezdí na misie do zahraničí, věnují se vydavatelství, atd.
V nemocnici U sv. ANNY jsou, jsou příjemné, nemají žádné rodinné starosti, práci zdrav. sestry ale nezastanou, spíš pomocný personál.
Tak to je jako u "civilních sester" dle kvalifikace od sanitářky - vrchní sestru. Ale díky Bohu za ten pomocný personál, zažil jsem sice civilní ale ten přístup ten lidský přístup bych řekl je vynikající často oproti těm "kvalifikovanějším"..(nic proti nim)
Proč by ne. Boromejka-lékařka (popř. zdravotní sestra) působící na patřičném oddělení v nemocnici má určitě zkušenost i s plicním ventilátorem. Znám řádové sestry pracující v nemocnici; mají klasické zdravotnické (nebo lékařské) vzdělání. Bez něho by to nemohly dělat.
Co jsem se setkal, tak několik sester (ne řádových, ale normálních) nemá technické znalosti v oblasti ovládání postelí Linet. Jen základní sklápění. Ty postele dokáží i pacienta vážit nebo nastavit správně kg pro antidekubitní program. Je tam možná složitější menu.
Zažil jsem při převlíkání postele, že ji nafoukli úplně na kámen natvrdo, aby šla dobře přestlat, ale už ji nevrátili zpět. Já ležel na bolestivém místě a nemohl jsem vysvětlit, co potřebuji, abych měl po bolesti a postel byla znovu nastavena. To peklo nepřeju nikomu.
Člověk, když je zaintubován a nemůže mluvit je hrůza (psát mi taky nešlo, jak se mi třásla ruka a nekoordinoval jsem dost dobře pohyb zápěstí).
Těch případů je víc, příklad má teta, na smrtelné posteli na LDN, doštrachala se k mobilu a zoufale mi volala že nedostala v průběhu dne vůbec napít a nikdo tam za ní nebyl na sestry se nedozvonila. (normální klasické ne řádové) Volal jsem ihned zpět aby ji dali laskavě napít, aniž bych se jich na to ptal začali to svádět na špatný "zvonek", dobře ale to přece neznamená že se na to oddělení nezajdu alespoň jednou za tři hodiny kdyby za půl dne podívat ne? Jistě nemohu tedy říct že mám jen špatné zkušenosti to ne, ale často to není jen o "technickém přístupu nebo kvalifikaci" jako spíše o určitém triviálním "zájmu" o toho pacienta práci vůbec... ,hrozím se toho že bych byl v podobné situaci , to si člověk pak vytrpí jako zvíře
Nemocnice mají různé provozovatele/majitele. FN jsou státní zaměstnanci, většina dalších nemocnic je soukromých. Zdravotní sestra musí mít k výkonu povolání potřebnou kvalifikaci a vzdělání. Taktéž NZP (sanitářky, pracovníci v přímé obslužné péči, v sociálních službách).
Podmínky pro způsobilost povolání (všech) jsou dána vzděláním, předpisem EU (proto se prodlužovalo vzdělávání sester na 7 let (4 SŠ s maturitou + 3 roky VŠ nebo VOŠ), s titulem Bc. nebo Dis.). Nyní pouze u zdravotních sester sníženo vzdělávání na 5 let). Změny nastaly ve všech obvorech, odvětvích.
Řádové sestry končily svou činnost, ze zřejmých důvodů v 50. letech.
Maminka (VOŠ Písek SZŠ) umístěná povinně v 50. letech do pohraničí (Sudety) zažila práci řádových sester, včetně německých. Komunisté obecně neměli v oblibě církev. Řádové sestry neměly patřičné vzdělání, byly nahrazovány zdravotními sestrami.
Církev provozuje Hospic, zřídka nemocnici (tam musí být kvalifikované zdravotní sestra). Řádové sestry mohou vykonávat defakto práci sanitářky a v přímé obslužné péči. V církevních zařízeních, podobných zařízením sociálních služeb. V obou zařízeních obyčejně lidský život končí.
Hospic je velmi důstojné místo k poslední cestě člověka. Tam o klienty pečují řádové sestry, není to nemocnice.
Řádové sestry nejsou zatíženy rodinnými povinnostmi a jejich služba je hlavní životní náplní.
Tolik jich není, aby vykryla nedostatek sester a NZP v nemocnicích. Museli by být vzděláním zdravotní sestry a sanitářky.
Řádové sestry v některých nemocnicích jsou, některé přímo provozují. Co se týče vzdělání, absolutní většina jsou vysokoškolačky, byť ne všechny v zdravotnických oborech. Do řádů jsou přijímány až s ukončeným vzděláním nebo maximálně těsně před dokončením. Mimochodem s ventilátorem se naučí pracovat každý, pokud není úplný idiot, ale o to zas tak moc nejde. Civilní sestra není vždy zrovna vzor, ale šmahem je odsuzovat jako necitlivé atd. je dost sprostý postoj. Řádový život je něco úplně jiného než civil, jejich priority jsou zcela jinde. Je to řád proto, že pravidla jsou prvořadá (hned po Bohu). K pacientům se chovají většinou moc hezky, ale ne proto, že by je milovaly, ale protože to vyžaduje Bůh. Takže pokud by jim dal najevo Bůh, že nemají ošetřovat dejme tomu zrzavé židy, tak je nechají klidně umřít.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.