Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhrada bytu

Od: karel* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den. Jsem řádný nájemce bytu na dobu neurčitou. Majitel mi dal výpověď s odůvodněním, že byt potřebuje pro svého syna. Jestliže podám žalobu k soudu a on vyhraje, asi ano, platím veškeré soudní výlohy a asi kolik? Jestliže vyhraje, je povinen mi poskytnout náhradní ubytování- to je byt stejného charakteru jako ten můj. Problém je v tom, že mi navrhl byt , kde nájem činí 6 000- Já platím 1 200 kč měsíčně. Jsem povinen tento byt přijmout? Byt, který mi majitel navrhl není jeho, našel si několik inzerátů se stejnými parametry a stejným nájemným.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ještě jednou pořádně koukněte na smlouvu. Nemáte tam náhodou dobu, která předchází výpovědi z bytu? *cert*Myslím si, že se zbytečně cukáte. Věnujte energii a peníze na to, abyste si našel jiné bydlení sám. *placni* Bylo by na hlavu, kdybyste bydlel v soukromém domě a syn majitele se tloukl po podnájmech. Ne?! *ee*

karina*
hodnocení

2x

karel, řeší se to dle Obč. zák.

§710 (2) V písemné výpovědi musí být uvedena lhůta, kdy má nájem skončit. Výpovědní lhůta nesmí být kratší než tři měsíce a musí skončit ke konci kalendářního měsíce. Výpovědní lhůta začne běžet prvním dnem měsíce následujícího po měsíci, v němž byla výpověď doručena druhému účastníkovi.
§711a (1) Pronajímatel může vypovědět nájem pouze s přivolením soudu v těchto případech:
a) potřebuje-li pronajímatel byt pro sebe, manžela, pro své děti, vnuky, zetě nebo snachu, své rodiče nebo sourozence;

§712 (1) Bytovými náhradami jsou náhradní byt a náhradní ubytování.
§712 (2) Náhradním bytem je byt, který podle velikosti a vybavení zajišťuje lidsky důstojné ubytování nájemce a členů jeho domácnosti. Skončí-li nájemní poměr výpovědí pronajímatele z důvodů podle §711a odst. 1 písm. a), b), c) a d), má nájemce právo na náhradní byt, který je podle místních podmínek zásadně rovnocenný bytu, který má vyklidit (přiměřený náhradní byt). Soud může na návrh pronajímatele z důvodů zvláštního zřetele hodných rozhodnout, že nájemce má právo na náhradní byt o menší podlahové ploše než vyklizovaný byt.

Takže pokud nepřijmete nabízený náhradní byt ( nejste povinen, ale proč by se o vás pronajímatel měl pořád i nadále pak starat?), nebo si neseženete sám jiný, musíte pak současný byt vyklidit nejpozději v termínu uvedený ve výpovědi ( bývá to do 15 dnů od skončení výpovědi) a když to neuděláte, hrozí vám soudní vystěhování. Promiňte, ale za 1200kš/měs vám asi náhradní byt pronajímatel nesežene.Nic vám nebrání aktivně se zapojit do hledání svého nového bydlení. karina
doplněno 23.05.10 12:24:

karel, víte to není o nějaké závisti, že bydlíte fakt levně. Ale vychází to z logiky věci. Představte si sebe na místě majitele bytu. Stejný problém měla i moje kamarádka.Majitelka bytu ji nabízela odpovídající byty ( tím se myslí plochou, vybyvením, standardem atd., tím se nemyslí zachování měsíčních nákladů na bydlení). Nic jí z různých důvodů ( finančních , zdravotních, dopravní obslužnost aj) nevyhovovala. Takže to nakonec řešila tak, že si vzala hypotéku a zajistila si vlastní bydlení. Chápu, že je to pro vás nemilá situace , ale v dnešní době se opravdu musí každý o sebe postarat sám. A máte to vyřešené jednou pro vždy. Pokud chcete zůstávat v pronájmech, musíte počítat se stejnými situacemi, jakou prožíváte teď.karina

karel*
hodnocení

P.S. Bydlím v bytě sám.

zuzee*
hodnocení

0x

Tak bych se taky chtěla mít - nájem za 1200 kč. Taky si myslím že takový byt neseženete a souhlasím s tím že by bylo postavené nahlavu aby syn majitele byl v pronájmu. Já bych na místě majitele udělala to samé.

My máme taky pronájem bytu a platíme 7000tis a takových lidí je spousta - i takových co žijí sami.

karel*
hodnocení

Velice se všem omlouvám za podvod. Děkuji za odpovědi. Já jsem ten majitel, jen jsem se bál přiznat, abych nebyl za krkouna a hrabivce. Jen pokud prosím to víte a odpustíte mi, musí přijmout byt , kde zaplatí víc?

slonbonjohn*

Přiznání je polehčující okolnost. ;) Byt přijmout nemusí, vy si nechte jen písemně potvrdit, že z nábízených bytů žádný nepřijal a pak má smůlu. Na řadu přijde soudní příkaz k vystěhování. Může to být na delší dobu, ale právo bude na vaší straně.

karina*

vy budete muset postupovat podle OZ. ( havně hlava 7 )

business.center.cz/...

§ 711a(1) Pronajímatel může vypovědět nájem pouze s přivolením soudu v těchto případech:

a) potřebuje-li pronajímatel byt pro sebe, manžela, pro své děti, vnuky, zetě nebo snachu, své rodiče nebo sourozence (tohle je váš případ, tedy musíte mít svolení soudu.

Takže musíte mu dát soudní výpověď. Soud určí, zda vaše žádost je oprávněná či nikoliv. A pokud pronájemce dostane soudní výpověď , soud v rozsudku určí podmínky a jesti máte za povinnost nějaké zvláští podmínky pro přidělení náhradního bytu. Myslím, že se tím rozumí to, že třeba nájemce byl byl invalidní apod. Na druhou stranu pokud má teď váš nájemce byt 1+4 a je sám, na váš návrh může soud určit i menší byt jako náhradí. Myslím, že nájemce nemusí přijmout byt, který mu nabídnete, ale zase musí mít důvod. Když mu skončí u vás na základě soudního rozhodnutí nájemní smlouva a nebude se chtít vystěhovat a bude se pořád vymlouvat, dokládat stále nějaké potvrzení čehosi od kohosi ( a někteří jsou hodně mazaní), tak asi roztočíte kolotoč dalších soudních sporů o vyklizení bytu.

Odkazu dole si přečtětě, pro vám myslím hlavní věta je ta dole , psaná kurzívou :

Přiměřený náhradní byt znamená byt, který svou velikostí, počtem místností a výší nájemného přibližně odpovídá vyklizovanému bytu a který je ve stejné obci/městě. Výše nájemného nemusí být stejná jako ve vyklizovaném bytě, musí odpovídat obvyklé ceně nájmu v daném místě a čase; nelze např. očekávat, že náhradní byt bude také s nízkým, regulovaným nájemným.

iqrs.cz/...

Tohle je jen rámcově, pro vaši představu .Já bych vám radila obětovat ty peníze a Návrh k soudu na výpověď nechat sepsat právníkem. A bát jste se nemusel, každý má svá práva a povinnosti *cteni*. Hezký den karina

karel*
hodnocení

Děkuji za odpověď, ale moc jsem tomu nerozuměl. Znamená to, že nájemníkovi nemám žádnou výpověď dávat, ale rovnou žalobu k soudu?

karina*
Ano, musíte žádat u soudu (doručit na okresní soud Žalobu na přivolení soudu k výpovědi z nájmu bytunájemci prostřednictvím soudu, vy nájemníkovi sám žádnou neposíláte, to by byla neplatná)a zaplatit poplatek - kolek ,( viz informace pod čarou). Nevím, jestli se jeho výše nezměnila. Také aby měla výpověď nějakou "štábní úpravu" a obsahovala vše co má mít a soud vám ji nezamítl ( vy budete muset prokázat, že ten byt potřebujete) ,je dobré požádat o sepsání právníka, kterého si samozřejmě zaplatíte vy. Já osobně bych to tak řešila.Bohužel nevím, čemu nerozumíte, ale začněte tím, že si pečlivě pročtete OZ a poperete se s názvoslovím. Takto vybaven vyražte do nějaké advokátní kanceláře, nejlépe takové ,která se specializuje na bytovou problematiku. Přeji hezký den, kar.-Žaloba na přivolení soudu k výpovědi z nájmu bytuMístně příslušným soudem je okresní (obvodní) soud, v jehož obvodu se předmětný byt nachází. Žaloba se podává ve dvou vyhotoveních (pokud by šlo o byt ve společném nájmu manželů nebo více osob, pak by se počet vyhotovení zvětšil o tento počet osob). Pronajímatel (žalobce) musí na žalobu nalepit soudní poplatek ve výši 1.000 Kč, v žalobě uvést výpovědní důvod či důvody a navrhnout důkazy k jejich prokázání.V případě úspěchu žalobce vydá soud rozsudek v tomto znění:1. Soud přivoluje k výpovědi z nájmu bytu o velikosti ...s příslušenstvím v domě v ..., kterou dal žalobce žalovanému.2. Výpovědní lhůta je tříměsíční a začne běžet prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po právní moci rozsudku.3. Žalovaný a všechny osoby, které s ním v bytě bydlí, jsou povinny byt vyklidit a vyklizený předat žalobci do 15ti dnů po zajištění náhradního bytu.4. Žalovaný je povinen uhradit žalobci náklady řízení do tří dnů ode dne právní moci rozsudku.Pokud by žalobce svá tvrzení v řízení neprokázal, pak soud žalobu zamítne a žalovanému (nájemci) přizná právo na náhradu řízení. Délku soudního řízení lze obtížně odhadnout, závisí na vytíženosti příslušného soudu a na množství prováděných důkazů; obvykle však nepůjde o řízení kratší než tři měsíce. Proti rozsudku je přípustné odvolání, které se podává do 15ti dnů ode dne doručení písemného vyhotovení rozsudku k okresnímu (obvodnímu) soudu a na něž je potřeba vylepit soudní poplatek taktéž ve výši 1.000 Kč. O odvolání rozhoduje Krajský (městský) soud.-
karel*
hodnocení

Moc děkuju, zařídím se podle vaší rady. Karel

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]