Nejste přihlášen/a.
Mám takový problém,jsem asi naivní a důvěřivej:
Klient u nás kupoval bazarovej mobil s internetem a velkým displejem, chtěl do 5000 Kč,vybral si a byl spokojenej.Kravaťák,externí zaměstnanec nějaké pojišťovny,kam právě nastupoval a jezdil od nich na nějaká školení.Po cca měsíci byly s mobilem nějaké problémy a protože pospíchal a chtěl jsem mu vyhovět,tak jsem mu nabídl,že za pro něj výhodný doplatek 5200Kč mu dám nový a mnohem lepší model v ceně skoro 12000Kč a zdarma mu přetáhnu data.Slíbil, že do druhého dne přinese 2000Kč a zbytek do konce týdne.Od té doby jsem ho neviděl, jen v prvním týdnu napsal, že se omlouvá,že je na nějakém školení a do konce dubna to nestíhá,vrací se prý domů jen na víkendy.Poslal jsem mu číslo účtu,že to může přece poslat na účet,to je pro něj zdržení pár minut.Od té doby nic,telefony nezvedá,ani služební,ani soukromý.Poslsal jsem mu sms a e-mail s klasickou výhružkou,že jestli se neozve,že to předám právníkovi,ale nic.
Shrnutí - dnes je to 10 týdnů. Mám na něj adresu domů,dva telefony a adresu k zaměstnavateli-pojišťovna. On nemá žádný doklad a záručák k telefonu,to jsem říkal,že mu dám až po zaplacení.
Co můžu a co nemůžu?Jsem debil,vím,neměl jsem to takhle dělat, ale jak postupovat a je nějaká šance ho donutit zaplatit?
Každý mobil má IMEI číslo, dnes se pomocí IMEI dá telefon, ne SIM, zablokovat. Tak to dělají operátoři při krádeži. Když máte vy doklady od toho telefonu, na kterých je IMEI číslo, dá se říci, že jste stále majitelem a on Vám ho zcizil. Pokud máte na něj mobilní telefonní číslo, a je předpoklad, že ho používá v tom mobilu, zkuste se dohodnout s operátorem. Možná, že ho zablokuje hned, možná, že bude požadovat potvrzení od policie, že jste hlásil krádež. Operátor s tím má už zkušenosti, není to první případ.
Další možnost je kontaktovat jeho zaměstnavatele a udělat mu ostudu. Před tím bych ho ale na tuto možnost upozornil, aby měl možnost smírně tuto lapálii dořešit. Pokud mu pohrozíte, že jako nespolehlivá osoba může o tu práci u pojišťovny přijít a ještě zaplatit za to školení, může ho to přesvědčit. Jen nechoďte k němu domů s dvěma holohlavejma dvoumetrovejma, mohl by to považovat za vyhrožování...
Je to podvod, stačí se jít poradit na policii...
No jo, ale co když ten telefon už dávno někde prodal,zablokovat ho by ho nepoškodilo. Zkusil bych asi přesw toho zaměstnavatele,ale kam mu dát vědět? Do mailu? Co když ho nečte? Co když už v té pojišťovně nedělá?Třeba neprošel těma školeníma.
Nejvíc mě zaráží,že měl fakt hodně dobré vystupování,takovej milej kravaťák..Jsme prodejna s novými telefony,bazarové jsou jen doplňkový prodej.
Uznal bych jen jedno jediné co když, a to: co když ho srazilo auto, vlak, havarovali s letadlem, kvůli tomu je v nemocnici v komatu, má amnezii a podobně. Vaše co když, teda: už ho prodal, nečte email, nedělá v pojišťovně, neprošel atd. mi připadá jako předčasné házení flinty do žita. Sakra, Mirku, máte v tom pár tisíc korun, určitě nemáte na rozhazování...
Máte na něj telefon, adresu do zaměstnání, do bytu, je problém se tam zastavit? Do pojišťovny zavoláte, na ústředně nebo sekretářka Vám může podat informaci, jak se s jejich zaměstnancem jako "klient" můžete sejít. Vytáhněte z ní, kdy mají nějaké porady, setkání, školení, tam všude ho můžete zastihnout a případně, když se bude cukat, udělat mu hanbu. Teda napřed se ho slušně zeptat, do kdy to vrátí, a když nebude chtít vrátit, ptejte se ho, jestli máte jít hned za zaměstnavatelem o pomoc, nebo na policii podat trestní oznámení, nepochopil jsem celkem, či chcete kontaktovat emailem zaměstnavatele nebo toho dlužníka, tu poznámku, co když ho nečte? zaměstnavatel má na to lidi, aby četli emaily a pokud myslíte na něj, pošlete mu email z nového emailu, který nepozná, jak ho otevře, zřejmě si ho i přečte a když mu tam napíšete, co vše na něj máte, teda adresu domů,dva telefony a adresu k zaměstnavateli, 10 týdnů omeškání, pokud nebude reagovat, že to dáte na policii, musel by být hooodně otrlý, aby klidně spal, zvláště když se zmíníte i o jiném, nepříjemnějším způsobu vybavení té záležitosti. Ať přemýšlí, co za jiný způsob ho čeká, Vy se o bejzbolkách nezmiňujte! K němu domů jděte, když bude doma jen manželka nebo matka, požádejte je o pomoc, radu, kdy se s ním můžete sejít, a mezi řečí zaveďte slova na ten mobil a dluh či oklamání... manželky a matky někdy dokáží těm svým miláčkům pořádně zatopit. Seďte před barákem od rána do večera, zvoňte mu i v noci, ať zdvíhá i manželka, však chcete jen to svoje.
Nemáte kamerový systém v prodejně? Tam by to Vaše jednání s ním a odevzdání mobilu mohlo být ještě v archivu, záleží na tom, jak dlouho archivujete. Nemáte ještě ten mobil, z kterého jste mu přetahoval data? To v zadání není jasné, či ho už převzal. V tom mobilu je plno dat a adres, které by se daly použít či už při shánění přes kamarády a známé, nebo jako důkaz, že u Vás byl a ten telefon je jeho. Možná v něm má i fotky a pod. Musíte zkoušet všechno, co o něm víte a dá se použít. Teď mně napadlo, telefon byl firmy, máte pojištění na škodu při výkonu povolání? Už jste byl za operátorem kvůli blokaci? I když ho dal dál, klidně se dá zablokovat, a mám takový dojem, že jsem někde četl praxi operátorů, že na displeji se objeví, že telefon je kradený...možná, že mu dá po hubě i ten další "majitel"
Dejte vědět, jak dál...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.