Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přítel, vztah

Od: thfhrdhr odpovědí: 17 změna:

Ahoj,

už jsem dost naštvaná ze vztahu s přítelem, zřejmě mi nikdo neporadí nic závratného, prostě se potřebuju vypsat a celkově o všem popřemýšlet. Jsme spolu s přítelem 3 roky, pracuje jako OSVČ. Ze začátku jsme si ve všem rozuměli, měli společné zájmy a témata, vše bylo super. Nyní jsme spolu po 3 letech začali bydlet, já jsem ještě studentka na VŠ, takže přítel počítal, že budu např. týden u rodičů, týden u něho a samozřejmě náklady na bydlení jdou na něho. Mně je 20, příteli 27. Živnost má už od roku 2014. Myslela jsem si, že za tu dobu co žil u rodičů a u toho mohl vydělávat si našetřil dostatek peněz na bydlení a tím pádem bude zařizování bytu (kupování nabytku apod) hračka. No opak je pravdou, byt vlastní jeho rodiče, takže nemusí platit nájem, ale je to tu nevybavené, spousta věcí nám chybí a co nám nechybí je z druhé ruky. No po 7 letech práce a ŠETŘENÍ si u rodičů bych čekala něco jiného... Jeden večer jsem z něho vytáhla, že má dluh, konkrétně neplatil sociální a zdravotní pojištění, tak se to něják nasčítalo a už několik let platí splátkový kalendář, prej už mu zbývá jen pár desítek tisíc a tento rok vše doplatí. Co dál chci říct je, že celé 3 roky slibuje, jaký bude mít byznys, že se buduje, že musím počkat, že to bude a bla bla bla,,, všechno bude, všechno slibuje a stále čekám na zázrak a nic. Auto má staré 20 let, darovali mu jej rodiče. Zajímá mě, zda je toto pravidlem, že muži ve 27 letech opravdu nemají vůbec nic našetřeno a ještě jim dávají rodiče. Co nyní bydlím u přítele, tak stále se jen povaluje, ani mi nepřijde, že by něco chtěl změnit. Ráno vstane, ještě chce poležet v posteli, poté chce poležet po snídani, pak po 20 minutách práce řekne že svítí slunce a táhne ho to ven a nedá se pracovat a je ospalý a unavený a natáhne se na sedačku opět. Takto neustále prokrastinuje bych to nazvala, vytkla jsem mu to a on se stále něják vymlouvá. Já stále po 3 letech vztahu čekám na tu změnu, že se mu konečně začne více dařit v podnikání, zbaví se dluhu... Byt je malý, tudíž na nějáké bydlení s dětmi bych to neviděla,... Samozřejmě děti jsou v budoucnu, nejdříve po VŠ za 5 let. Nevím co si o tom mám myslet, zda je chyba ve mně nebo je přítel líný, báchorkář, jen slibuje a nezmění se? nebo se doopravdy snaží něco budovat ale nedaří se? Stále mi dokáže jen říkat nějáké sliby, že auto novější bude, židle ke stolu budou apod...A stále nic, v lednu řekne že židle budou a v březnu stále nic že musím prý čekat. Zdá se mi, že ve svém životě ještě sám od sebe nenašetřil na nic, ostatní kluci, muži i při studiu chodí na brigády atd a on má vše od rodičů. Když jsme spolu začínali tak tvrdil, že ho baví cvičení a nyní když se má jít cvičit, tak ohrnuje nos, nechce se mu a poté když mu vytknu že málo pracuje, tak to ještě svede na to že hodina cvičení ho nebaví a sžírá nebo co,. Je toho víc, ale tohle je momentálně to, co mě nejvíce zarazilo za poslední dobu, čest tomu kdo tohle dočetl, je mi jasné že spousta lidí má závažnější problémy, prostě jsem to chtěla napsat. Mějte se hezky a pevné zdraví.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Utíkejte!

To, co vám nyní vadí, se bude už jenom zhoršovat.

(také by mi to vadilo)

idanova*
hodnocení

8x

Proprala jste partnera po 3 letech spolužití dokonale. Ale o sobě jste napsala jen to, že budete ještě 5 let studovat. Takže jste si našla sponzora, který vás nesponzoruje tak, jak byste si představovala. Vydělává málo, našetřeno nemá, auto má staré, na nábytek vám nedá. On bude ještě 5 let vydělávat sám, vy těch 5 let jen brát a mít požadavky. A kolik máte našetřeno vy? Jaké auto máte vy? Kolik vyděláváte vy? Vy jste věru ta pravá výhra pro každého chlapa. Víte, že se divím, že vás ještě neposlal k šípku? Ida

hodnocení

6x

Nic závratného Vám neporadím, jak sama už předem víte. Ale docela by mě zajímal i názor toho pána. Jen mu vyčítáte, má dluhy, malý byt, staré auto...A co máte Vy? Pokud Vám rodiče našetřili věno, aspoň 800 tisíc, případně i víc, můžete si vyskakovat. Pokud nemáte nic, držela bych ústa, protože jste na tom stejně. Myslela jste si, že nakupování nábytku bude hračka, že on vytáhne peníze, Vy vyberete a on zaplatí. Tak když on je nemá, vytáhnete je Vy. A je vyřešeno. Lehká pomoc.

Bydlíte u druha a píšete, že náklady hradí on. Tedy energie, jídlo a další výdaje. Měla byste si najít nějakou brigádu, abyste mu finančně pomáhala. A ne užívat a ještě kritizovat.

Připadáte mi jako zlatokopka, protože si myslíte, že všechno musí financovat on. Nábytek, lepší auto, větší byt. Všechno chcete od něj a čím se přičiňujete Vy? Divím se, že Vás ještě nekopl do pozadí.

Ta jeho lenost a prokrastinace je druhá věc, to by se mi také nelíbilo. Ale zatím jste na něm nenechala nit suchou. Bože chraň ho 10 let po svatbě. *modla*

S tímhle to ukončete, pokud není schopen plnit Vaše materiální nároky, které nejsou zrovna malé. Pokud budete hledat jiného, pak bych Vám doporučovala nějakého pořádného mizeru. Protože pokud by se takové finančně náročné ženské dostal do rukou hodný a slušný kluk, byla by ho škoda. Jen byste ho oškubala. Jaga.

id
hodnocení

5x

Odpovědi jsem nečetla, třeba se budu opakovat., Normální chlap by vám sbalil kufr a táhněte. Nestydíte se napsat

muži i při studiu chodí na brigády atd a co vy? I normální průměrná středoškolačka, ne potom vysokoškolačka přispívá brigádami a nebo výživným od rodičů do rodinného rozpočtu. A vy jen chcete brát !

Na partnerovi jste nenašla jednu kladnou vlastnost, to co vás zajímá jsou peníze.Tak si je běžte vydělat.

hodnocení

4x

Hranica medzi zlatokopectvom a prirodzenou snahou najst si muza, ktory zenu zabezpeci pocas tehotenstva a materskej je tenka. Vas osud vidim jasne : pocas studia sa na nejakej praxi vo firme alebo po skole v prvom zamestnnani zoznamite s panom Uzasnym. Bude ambiciozny, bude dobre zarabat. To sa ale bud prejavovat v jeho povahe celkovo : partnerka bude musiet byt vzdy pekne upravena, stihla a sportovo zalozena. Bude mat snahu vztah riadit a manazovat, ked nebude po jeho, zacne psychicke tyranie.

V lepsom pripade budete len jedna z mladych pipiek, ktore po case pana regionalneho riaditela omrzia.

hodnocení

2x

Ahoj, pěkně jsi sem vypsala co cítíš.

Pár lidí ti poradí, co a jak dál. Ty sama si za čas ( za několik dní ) přečteš jak svojí situaci vidíš a pak dojdeš k rozhodnutí, zda v takovém vztahu pokračovat.

K založení rodiny a vytvoření trvalého vztahu to ale nevidím. Abys byla ochotná snášet dobré i zlé tak toho chlapa musíš milovat a ne probírat jeho chyby.

Hodně štěstí v rozhodování a do dalšího života. ;)

cvikir
hodnocení

2x

Po těch letech byste měli tvořit sehranou dvojku - MY.

Počítáte dodělat školu a po pěti letech založit rodinu. To je ale moc dlouho, vztah nevydrží. Budete mít vzdělání a nějaké cíle, přítel se zdá už zbačkorovatěl.

Vy máte ještě elán, něco dokázat.

Po třech letech jste se poznali, vidíte, že nevyhovuje, tak se sbalte a najdete si lepšího.

-----------------------------------------

Ale podle psaní to na mě působí, že už toho máte dost, že pohár přetejká - Takový nářky, jenom co on nemá. Vyčítáte. Už ho nemotivujete, možná ty chyby byly už na začátku, ale neviděla jste je.

----------------------------------------

Ještě mě napadá:

Proč je problém si sednout a podívat se spolu na jeho podnikání, zkontrolovat jeho účetnictví? Podívat se na společné finance /bydlíte u něj zadarmo, je to pro Vás samozřejmé *nevi*?/.

Naplánovat příjmy, výdaje, plány na dokoupení.

Víte kolik stojí provoz domácnosti, kolik potraviny apod?

Já bych se zajímala tedy a hospodařila bych s ním, kde utíkají peníze. Jak byste to zavedla nyní, tak by to bylo i v manželství.

Nevím, jaký máte směr VŠ, ale nevyužila byste něco ze svých znalostí?

Jinak i starý nábytek se dá renovovat a byt vylepšovat, ušít nové závěsy, polštářky, staré židle natřít, něco potapetovat atd..

hodnocení

1x

On nepotřebuje šetřit - "byt vlastní jeho rodiče... nemusí platit nájem... auto darovali rodiče... má vše od rodičů" a podle jeho vztahu k práci ho asi podporují i finančně. U někoho, kdo takto "funguje" (či spíš nefunguje) celý život nemůžete očekávat výraznou změnu - kdyby mu na vás záleželo, aspoň nějakou snahu by projevil.

A za těch pět let to zřejmě lepší nebude - budete mít jedno dítě malé, jedno dospělé, uražené tím, že se po něm něco chce a nervy v... ano, přesně tam.

Jste s ním od sedmnácti, jiného jste asi nepoznala a tak nevíte, že vztah může vypadat i jinak. Měla byste to zkusit :)

hep
hodnocení

0x

Mně se on jeví jako nějaký příživník, možná ani žádnou živnost nemá. A každý poctivý člověk i když nemá bůhví jaký příjem, prostě sociální a zdravotní pojištění platí a nenadělá si přece zbytečně dluhy. Bude to asi nějaký lenoch líný na peci. Jestlipak by se takový uměl postarat o rodinu a kdoví jestli vám v mnoha věcech nelže.

thfhrdhr
hodnocení

Živnost má na 100% minimálně založenou... Ano, dluh na soc. a zdrav. pojištění mi sdělil až po 3 letech vztahu, kdo ví, v jakých věcech mi lže ještě. Škoda, je to člověk se kterým si v mnohém rozumím, ale náš vztah jde po těchto věcech zřejmě do kopru. A jak velký to musel být dluh, když ho za těch x let nezvládl zaplatit. To mi hlava nebere a ještě když žil u rodičů... Achjo :(

mate59
hodnocení

0x

Vy jste studentka,nemáte nic.Kdyby jste začala žít se studentem,seberovným,by jste se asi taky zadlužili pořízením bydlení a dalších věcí.Jestli je váš přítel líný a slibotechna, najděte si rovnou zabezpečeného chlapa ke kterému se jen přistěhujete a svému příteli s kterým začínáte být nespokojená dejte sbohem.Zabezpečený chlap s bytem,autem atd se vám bude hledat asi těžko,hodně závisí jak atraktivní typ jste.

hodnocení

0x
Když to kolem sebe pozoruji, tak opravdu většina lidí v tomhle věku nemá našetřeno víc, než dvě výplaty. A to mají už třeba i rodinu. Domácnost na splátky, dům nebo byt na hypotéku, auto na leasing. V mém okolí většina kluků tohohle věku k životu moc nepotřebuje, stačí jim základní vybavení a moc toho neřeší. Z Vašeho psaní mi ale přijde, že s ním nejste šťastná a že Vás štve tak nějak celkově.
petrovic

Vite o nekom, ve svem okoli kdo NEMA v dnesni dobe treba hypoteku na byt, nebo dum? Myslim tim normalni, funkcni a kompletni rodiny. Ja ve svem okoli znam pouze jednoho takoveho. Ja ziju ve vlastnim, mam jiz splaceno. Ale mam druhy byt, na ktery mame hypo, ale to nam s uspechem splaci najemci. Je to takova investice a casem byt treba pro jedno nase dite az bude chtit bydlet samo. Ano, auto na uver, to je kravina. Ale s vlastnim bydlenim to moc jinak nejde. Nepocitam do toho pary, co ziji v druhe polovine baraku rodicu jednoho z nich. Vetsina mych kolegu z prace ve veku 28- 35 let zatim stale bydli u rodicu a maji velke kulove.

Jasně, jak píšete na konci. Souhlasím. Právě tak to vidím. Proti hypotékám na dům nebo na bydlení obecně, nic nemám- přijde mi to lepší varianta bydlet ve vlastním, než platit pronájem. A ano, znám ve svém okolí fungující rodiny i jednotlivce, kteří nemají na splátky nic. Také jsem vyrůstala v rodině, kde si nikdo nebere na nic půjčky. Do teď by mě nenapadlo, si půjčku vzít. Ale zase chápu, že lidé to v dnešní době asi potřebují.
petrovic

Ja si myslim, ze to oba myslime stejne. Ano, spousta lidi jde, veme TV na splatky, poradne domaci kino na splatky. Pak se pokazi lednice, nevadi, jdou do obchoda a vemou na splatky. Vsak je to 700 mesicne. A pak maji obrovsky problem, kdyz vypadne prijem ( treba ted covid) atd. Ale na druhou stranu jsem nazoru, ze vlastni bydleni proste bez hypoteky, uveru ze stavebka proste dnes moc nejde. A ano, ja nez si koupit neco na splatky, to si to radeji nekoupim. Dnes jsou lide financne negramotni, nepremysli a nedivaji se dopredu.

hvfhj
hodnocení

0x
Já si myslím, že největší problém je jeho laxní postoj k práci. Chlap líný i pracovat je nepoužitelný pro praktický život. Měla byste vedle něj mizerný život. Pravděpodobně byste ho živila nejen až budete pracovat, ale i na mateřské = mateřská by byla jediný příjem vás obou.

hodnocení

0x

Milá slečno, popsala jste jeden ze současných jevů: někteří chlapi neznají a nemají pocit odpovědnosti za sebe, natož za svoji budoucí manželku a rodinu.Vy jste až po delší době spolužití to odhalila a celkem přesně popsala. Co dál? Každá rada je drahá, pokud dotyčného pána opravdu milujete a on je schopen a ochoten konstruktivního společného řešení ve smyslu jeho odpovědnosti, pak máte naději, ale musíte si to hlídat. Pokud ale nechce o situace k nápravě jednat a hned ji začít realizovat : co Vám pak zbývá? Jde i o Vaši budoucnost.

Ať to všechno dobře dopadne... ale neztraťte svoje životní ambice jen kvůli současné zamilovanosti.

Děda

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]