Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je mi 61let, mam zdravotni problemy s pateri, kycle atd..Uz jednou jsem zkousela o invalidni duchod bohuzel zamitnuto, schazeli mi body.Starobni duchod bych mela mit za 8mesicu.Mohu i presto zkusit podat znova zadost o invalidni?chodim i na psychiatrii.
Paní Jitko jak je to dlouho co jste byla u komise, kde vám zamítli ID? Pokud už uplynula nějaká doba a Váš zdravotní stav se zhoršil, možná byste byla úspěšná. To ale my tady nemůžeme posoudit. Píšete, že nyní jste na uřadu práce, pobíráte ještě podporu nebo už ne? Pokud už ne, určitě je pro vás vhodná možnost jít do předčasného důchodu, trvalé krácení by ve Vašem případě nebylo velké, jedná se o 0,9 % výpočtového základu za každých 90 dní. Předpokládám, že odpracované roky máte?
Nevím, jestli je to pravda, ale prý už člověk přichází trvale o peníze - ted jsem to četla : je to tedy pravda, nebo ne?
Předčasný starobní důchod: Krácení
Rovnice je jednoduchá: čím dříve o předčasný starobní důchod zažádáte, tím méně peněz každý měsíc obdržíte. A jde o nevratné rozhodnutí. Jakmile je vám jednou předčasný důchod přiznán, zaniká vám nárok na řádný důchod. Tedy ani po dosažení řádného důchodového věku nebudete dostávat peníze, na které jste původně měli právo.
Sousedka sla o 3 roky do predcasneho duchodu.Vzali ji 1500kc.Ji to nevadilo, nechtela uz chodit do práce sla v 58letech.A co kdyz nekomu nepriznaji starobni duchod treba a vek uz ma..?
Máte to už "za pár", zbytečně pro těch několik měsíců budete leštit kliky. Byla bych také pro předčasný důchod, za těch 8 měsíců se Vám to určitě nesníží o žádnou velkou částku. A budete v klidu. Jaga.
babajaga - no jestli se to opravdu snižuje už napořád, tak bych předčasný nechtěla - paní může pak přicházet hodně let o peníze - k vůli 8 měsícům? To není dobrá rada.
Paní at chodí vytrvale na nemocenskou, doktor snad pozná, co může a nemůže a je lepší 8 měsíců marodit, než jít do předčasného.
Tak pravda je, že se nevyznám v tom, že když doktor napíše, že má vlastně sníženou pracovní schopnost a pro bolesti nemůže pracovat, tak se nic neděje - žádná komise?
No moje sestra měla 22 dioptrií, chodila s tím do práce, pak si zažádala o ID, dalí jí částečný a za 6 měsíců jí ho vzali, protože před tu komisi přišla bez bílé hole a nikdy ji neměla. To byl fakt, ona byla taková, že se řídila podle sluchu, ten měla vynikající, poznala odkud jede kolo, auto a podobně. Jo zdraví lidé, co bývají u těch komisí většinou nic nechtějí pochopit, oni problémy nemají..
Ještě napíšu, proč skoro přišla o zrak. V rodině je nemoc, postižení sítnice. A tak když měla dítě, do těhotenské průkazky a i jinde psali očaři - porod jen císařem !
A když pak rodila dítě, tak trubka doktor jí řekl, že by to chtěla každá porodit bez bolesti a nechal ji porodit normálně - přišla o velkou část zraku, protože sítnice se odchlípla a v Brně by jí to sice mohli svařit, ale až by oslepla uplně.
Já tedy dvě postižení pokládám za nejhorší na světě - když ochrnutý člověk komunikuje jen očima a má ochrnuté i dýchací svaly a pak slepotu. Jsou lidé, že říkají, že horší je hluchota, ale to myslím je nesmysl. Dneska by vysoudila velké peníze, tehdy jí dali jen brejle. 22 dioptrií.
Nevadi, ze uz budu mit narok na starobni duchod za 8mesicu?Jedna moje znama zadala trikrat o duchod az na potreti ho dostala.To je hruza. Některym nic neni a dostanou ho hned.
Pokud bude přiznán, tak jej dostanete vyplacen se zpětnou platností.
Ale pozor, vypočítáváte, co všechno máte za nemoce, ale důležitá je jenom jedna diagnóza, ta nejtěžší - jaký je pokles pracovní schopnosti.
Procenta se nesčítají.
Jste zaregistrována na ÚP?
Nenavrhli Vám tenkrát při první žádosti o ID, abyste si zažádala o status osoby zdravotně znevýhodněné /podniky mají povinnost zaměstnávat takové osoby a mají o to menší odvody, tudíž mnohdy takové pracovníky vyhledávají/.
Také mít přiznán tento status, tak je to první schůdek k získání ID.
---------------
Zvažte i co radí idanova. Pokud to bude možné.
Ano jsem v evidenci Uradu práce.Mam potvrzeni od pani doktorky ze nemuzu vykonavat nocni, zvedat tezke veci..Na OSSZ mi rekli ze si mam podat zadost o invalidni duchod , ale nerekli mi nic o statusu znevyhodnene osoby.U komise mi duchod zamitli.
Jestli pobíráte stále podporu, tak vydržte na ÚP co nejdéle. Stejně je v době kovidové špatná doba na hledání zaměstnání.
Nyní mě řekli dva lidé, že musí v práci končit a jsou to mladší a zdravější lidé.
Popřípadě ve finanční nouzi zkusit nějaké dávky ve hmotné nouzi.
Já to prvně zkoušel 2019 cca červenec? a neuspěl-respektive mi sdělila že nesplňuji podmínky a pokud bych splnil,tak bych byl cca1/4 roku bez peněz a bez nemocenské-byl jsem v PN po jedné a čekala mne ještě jedna operace,a doporučila miís táhnout žádost .Podruhé pak zkusil leden 2020 a byl mi přiznán.
Zdravím. A neměla byste jednodušší jít o těch 8 měsíců dřív do předčasného důchodu starobního? Pokud máte dost odpracovaných let, zkuste se poradit na "důchodovém" = Okresní správa sociálního zabezpečení ve vašem městě. Ušetřila byste si nervy, a stejně vám bude v den nároku na starobní důchod ten ivalidní změněn na starobní. Zvažte to. Ida
Invalidní se mění administrativně automaticky na starobní v 65 letech. Jde jen o změnu zařazení, názvu. Další info zde.
Jinak bych v tomto případě také doporučila předčasný důchod. Bude sice cca o 1000 Kč nižší, než by byl řádný starobní důchod, ale tazatelka jej bude brát o 8 měsíců dříve. A když si spočítá, kolik dostane za těch 8 měsíců peněz, a podělí to tím tisícem, vyjde jí, na kolik měsíců má "předplaceno"na nekrácený důchod.
Př.: krácený důchod bude činit 15000
15000x8=120000, tzn. je to, jako by 10 let (120 měsíců) pobírala nekrácený důchod. A za tu dobu se to dávno smyje valorizacemi.
Šla bych do toho. Sama jsem v předčasném důchodu 5 měsíců předem.
Posudkové řízení nějakou dobu trvá a Vám zbývá do starobního důchodu už jenom 8 měsíců. Podle mne byste měla nejsnazší dobrat podporu a pak si zažádat o předčasný důchod. Nebudete už muset "lítat po lékařích pro nové zprávy", potom znovu před posudkovou komisi, která by invaliditu nemusela přiznat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.