Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Manžel pracuje v 12hodinovém provozu a nyní jim zavedli jen jednu 30minutovou přestávku.
Bohužel, zatím sem nenašla žádnou odpověď ani v právních poradnách.
Dělám též v nepřetržitém provozu, 12 hodinové směny, a přestávky máme 2 x 39 minut.také jsme slyšel, že bysme měli přejít na jednu, ale hodinovou
.
Důležité je, kolik mu z 12h prac. doby propláejí!? Měli by 11,5h , ale nám proplácejí pouze 10,7h.
Myslím, že by měla být přestávka na jídlo a oddych nejdéle po 4,5h. Tak by mě zajímalo, jak toto zaměstnavatel odůvodňuje?
Zákoník práce nám praví:
Hlava III: Přestávka v práci a bezpečnostní přestávkaZaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut; mladistvému zaměstnanci musí být tato přestávka poskytnuta nejdéle po 4,5 hodinách nepřetržité práce. Jde-li o práce, které nemohou být přerušeny, musí být zaměstnanci i bez přerušení provozu nebo práce zajištěna přiměřená doba na oddech a jídlo; tato doba se započítává do pracovní doby. Mladistvému zaměstnanci musí vždy být poskytnuta přestávka na jídlo a oddech podle věty první.
(2)Byla-li přestávka v práci na jídlo a oddech rozdělena, musí alespoň jedna její část činit nejméně 15 minut.
(3)Přestávky v práci na jídlo a oddech se neposkytují na začátku a konci pracovní doby.
(4)Poskytnuté přestávky v práci na jídlo a oddech se nezapočítávají do pracovní doby.
Malvinka-to se pletete, to uř dávno neplatí, nyní až po 6hod. , když si zaměstnavatel usmyslí, a tedy tak je to i v zákoníku.
inžinýrka-ano toto sem našla, ale to se týká 8hod., alespoň tedy myslím, neni to pořádně rozepsané.
Pracoval jsem jako prodavač ve stánku s pečivem,11 hod.denně.Přestávka žádná,byl jsem rád,když jsem si odskočil vedle do prodejny na WC.V létě ve velkých vedrech též nárok na pití žádný,pracovní oblečení též žádné.Když jsem se slušně zeptal majitele,bylo mi řečeno,že jestli se mi to nelíbí,čeká celý zástup jiných,kteří to budou tolerovat.Výplata též z ruky do ruky,žádné potvrzení či muj podpis,nic takového jsem neměl.Když není práce,majitel si s vámi muže dělat,co se mu zachce a zkuste se ozvat!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.