Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Bratr ma pujcku u nemecke banky, avsak jiz pul roku nesplaci a z práce ho vyhodili. A nema ani zajem to splácet.Muzou ho v Nemecku zavrit?
Za dluh se nezavírá, ale úvěrový podvod (píšete, že dlužník přestal splácet a nemíní to měnit) je něco jiného.
Věřitel si dlužníka najde (nechá najít) a pak to "může být zajímavé" nejen pro dlužníka, ale v případě exekuce pro celou rodinu.
Rada, aby bratr začal komunikovat s věřitelem je na místě. Zahájí-li jednání on sám, je šance, že se domluví na jiné výši splátek. V případě exekuce už by bylo pozdě.
Za dluh Vás zavřít nikde v Evropě nemohou, toho se rozhodně netřeba obávat. Nicméně neplatit splátky půjčky a ještě nekomunikovat, to problém je a ne malý.
Poskytovatel půjčky pravděpodobně zahájí soudní vymáhání a bude na Vás pravděpodobně schválena exekuce (dluh se navýšil o náklady na vymáhání a mohou Vám obstavit plat i majetek).
Německý exekutor může o pomoc požádat i českého kolegu, který po Vás dluh budete vymáhat v Čechách, tedy případné vyhýbání se Německu by nikam nevedlo.
Doporučuji se k problému postavit čelem a dluh co nejdříve splatit. Čím déle budete splacení oddalovat, tím vyšší dluh bude
(navyšuje se neustále o úroky z prodlení).
Závěr - at bratr začne komunikovat s bankou.
@Ruzena > co kdybyste si své domněnky ověřila dříve než něco napíšete? (Toto zdaleka není poprvé.)
No, podle mně, kdo nechce splácet dluh, tak se vždy dopouští podvodu, protože se zavázal, že dluh bude splácet...
Jinak se tazatel ptal, jestli ho mohou zavřít - zjistila jsem, že ne - takže v čem jsem lhala?
Hodně lidí, kteří tu odpovídají, si to nejdříve zjistí jinde, jako já, protože z hlavy jen málo lidí zná zákony - tedy všechny. Opravdu nechápu, čeho jsem se zase dopustila..nebylo by lépe upřesnit, na co nesmím odpovídat?
@Ruzena > už Vám to napsal @Satam > odpověděla jste, aniž jste vzala v potaz možnost úvěrového podvodu. Pokud někdo nechce půjčku splácet, nejde jenom o dluh.
Vezme-li si někdo půjčku a po nějaké době splácení se změní jeho situace, takže nemůže dále splácet, nejde o podvod. (Situaci je samozřejmě nutné řešit s věřitelem, nehrát si na mrtvého brouka.)
A používáte-li texty odjinud, bylo by vhodné (slušné) uvést zdroj + odkaz na konkrétní stránku či odpověď.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.