Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zamitnutí starobního duchodu

Od: jindrich* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, Prisel mi dopis z Prahy, ze mi zamitaji duchod.Jelikoz mi chybi nejake roky na duchodovem pojisteni.Vubec nevim co delat?Dovrsil jsem duchodovy vek mel jsem ted uz brat duchod .Pry se muze nejaky rok doplatit.Poradite nekdo?Do práce me uz nikde nevezmou.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Navštivte správu sociálního zabezpečení v místě bydliště.Tam vám vše vysvětlí.

bel
hodnocení

6x

Dobrý den, k tomu aby jste mohl pobírat důchod, musíte splnit dvě podmínky a to mít odpracované roky a dovršit věk stanovený pro odchod do důchodu, pakliže jste byť i jednu podminku nesplnil, nemáte na důchod nárok a musíte žít i nadále z toho, z čeho jste žil dosud. Nějaké roky se sice mohou doplatit, ale za určitých podmínek

id
hodnocení

4x

Odhadem vám chybí do odpracovaných 35 let asi 10 - 12 let. Co jste dělal v tuto dobu?

Doplatit pojištění si již nemůžete, to jste propásl. Možné to bylo před dosažením důchodové věku. Něco si o tom přečtěte a pravděpodobně požádat o důchod si můžete až po 5ti letech za podmínky, že máte odpracováno alespoň 20 let/ včetně náhradních dob/.

_______________________________________________________________________________________________

Zákon počítá i s možností, že jste sice důchodového věku dosáhl, ale podmínku povinné doby pojištění nesplňujete. V takovém případě získáte nárok na starobní důchod pokud:

máte dobu pojištění alespoň 20 let a váš věk je o pět let vyšší než stanovený důchodový věk pro muže stejného data narození,

je vám minimálně 65 let a splňujete podmínky nároku na invalidní důchod,

jste získali alespoň 30 let doby pojištění bez náhradní doby (platí od roku 2015).

Pokud nesplníte žádnou z výše uvedených podmínek, na důchod nárok nemáte. V takovém případě nezbývá než odpracovat chybějící dobu pro uznání nároku nebo si chybějící část důchodového pojištění doplatit.

Doplacení po nároku na starobní důchod?

Účast na dobrovolném důchodovém pojištění je možná nejpozději do dne, který předchází dni vzniku nároku na starobní důchod. Období po nároku na starobní důchod není možné doplatit.

jindrich*
hodnocení

Ty roky co mi chybí jsou z minulosti dělal sem brigádne.Avsak sociální sem neplatil. Mladej blbej.

hodnocení

3x

Možnosti doplacení důchodového pojištění naseduchody.cz/...

111®
hodnocení

1x

přišel vám dopis a s ním asi i zdůvodnění a spočítání dob které vám uznali. Poku tohle nedošlo, požádejte o tento soupis.
Tam uvidíte které roky vám chybí. Pokud jste ale v tu dobu parcoval musíte to doložit buď smlouvou, v nejhrším případě dvěma svědky, kteří s vámi v té době pracovali. Ale ono nestačí jen pracovat ale je nutné platit sociální...a to jste neuvedl...

hodnocení

0x

Zkontrolujte si, zda na výpise evidenčního listu důchodového pojištění máte uvedené všechny zaměstnání, studium apod...

Co tam není, musíte sám doložit.

Neodpracované roky lze zpětně doplatit za určitých podmínek. Částka bude vysoká. 2482kč za měsíc v roce 2021. Čím více zpětně, tím o něco levnější důchod. pojištění. Během času zdražuje.

doplněno 06.03.21 09:26:

Lze si doplatit. Informujte se na OSSZ. Každá taková situace se řeší individuálně. Je více lidí, kteří nesplňují důchodově pojištěné roky v době věku na důchod.

jindrich*
hodnocení

Ty roky co mi chybí jsou z minulosti. Chodil jsem po brigádach a sociální neplatil. Kolik jsi můžu nejvíc let doplatit? Mě chybí 9let
111®

kdyby jsi četl pořádně, věděl by jsi že si již nic nedoplatíš, protože to lze jen do doby než ti vznikne nárok na důchod a ten ti už vznikl, takže jedině dopracovat...

OT: Čeština opět mlčky trpí: @jindrich: Kolik JSI můžu nejvíc let doplatit? @111: KDYBY JSI četl ...

jindrich*
hodnocení

O cestinu tady nejde ted, chtel sem vedet odpoved na mou otazku.Pracovat uz nemuzu, nejsem natom zdravotne dobre.Chtel jsem pred par lety invalidni duchod , bohuzel nedali a ostatnim mladym romum co byli predemnou dali.Jsou spatny meritka.

Najít si práci a pracovat v jiném oboru,v tom co s nemocí zvládnete! Nebo se musíte opálit a naučit ten správný dialekt a pak když hnědočechům závidíte,tak dostanete taky ID.Jen tak mimo soutěž ,o ID jste žádal jen jednou?Málo kdy vyjde na první pokus!

jen tak pro zajímavost-známý ID 1° - diabetik ne inzulín a nemůže pracovat jako svářeč či záměčník (jeho profese!) pže je to těžká práce co diabetik nemůže dělat. Další ID1° mj také diabetik, ale na inzulínu pracuje jako zedník -asi lehká práce?!

pavla63
Me vzniká nárok od května na starobní důchod. A taky mi chybí 2roky.mizi si je teď prý doplatit 60tisic

@pavla63: Ano, doplatit můžeš, protože to stihneš do vzniku nároku na starobní důchod. Výška doplatku přibližně odpovídá.

111®

copak se ti nelíbí na kdyby jsi? třeba se mluvnice změnila od riku 1958

id
hodnocení

0x

jindrich - po doplnění máte odpracovno 26 let - 9 let vám chybí, doplatit již nemůžete nic.

Takže musíte na 5 let si najít práci a ne psát "už mě nikde nevezmou". Buď jste nemocný a dostanete ID a nebo jste alespoň částečně zdravý a najdete si lehkou brigádu, byť na zkrácený úvazek. A nebo vám bude stačit žít ze sociálních dávek.

Po 5ti letech budete mít nárok na starobní důchod, sice bude v minimální výši, vypočte se z vámi odpracovaných 26ti let. Tak jak jsem uvedla výše - nárok na důchod budee mít pokud

máte dobu pojištění alespoň 20 let a váš věk je o pět let vyšší než stanovený důchodový věk pro muže stejného data narození,

donpapa

Za započitatelných 48 let (63 - 15) mít uznaných 26 odpracovaných let, to snad ani nejde. Co dělal scházejících 22 let? Máte to dobře spočítáno?

jindrich*
hodnocení

Teď koukám do papírů mě vzniká nárok na starobní důchod v květnu. Já blbec. Já myslel že v březnu. Takže si to můžu doplatit jak píše paní, že jsi to taky doplatí? To by byla ale darda 9let 270tisic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]