Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
moc prosím o radu ohledně vyplnění ELDP u ženy na DPČ, která byla v roce 2020 od
- 1.1.-20.1. na řádné dovolené (tu čerpala hned po skončení MD s 1.dítětem)
- 21.1. - 3.11. RD
- 4.11. - 31.12. PPM s 2. dítětem (narodilo se 22.12.).
V lednu 2020 měla zúčtovanou mzdu za dovolenou a v prosinci 2020 jí byla proplacena nevybraná dovolená 4 dny, takže měla také příjem.
Vyloučené doby budou vzhledem k výplatě v prosinci jen od 4.11.-30.11.2020?
Křížky nevim, vzhledem k tomu, že byla od 21.1. na RD a šla znovu na MD.
Dny tam vůbec netuším, které měsíce bych tam měla sčítat.
Byl by někdo ochoten mi poradit? Děkuji Vám moc,
ELDP bude vypadat takto:
A++ 1.1.-31.12., dny 91 (leden, listopad, prosinec), křížky 2-10, vyloučená doba 48 (od 4.11. do 21.12.), vyměřovací základ je součet náhrady za dovolenou v lednu a proplacené dovolené v prosinci. Nejsem si stoprocentně jistá tou vyloučenou dobou v prosinci, sice normálně by náležela VD do dne předcházejícího dni porodu, ale s tou proplacenou dovolenou (to je špatně, leda že by v prosinci ukončila PP) nevím, jak se k tomu OSSZ postaví. To by se ale řešilo až při kontrole, až uvidí mzdový list, jinak není poznat, že ten příjem je v prosinci. Oprava ELDP při kontrole není problém, někdy to ani nedají do protokolu.
U PPM se nepřítomnost posuzuje jako nemocenská, tedy vyloučená doba, ale jen do dne před porodem. Od následujícího měsíce už jen křížkujete, bez ohledu na to, jestli trvá PPM nebo nastala RD. Celá doba od porodu se totiž pro důchod prokazuje rodným listem dítěte a je zbytečné ji duplicitně vést na ELDP.
Dobrý den,
ano, zapomněla jsem zmínit, že DPČ skončila k 31/12/20. Tak se dovolená proplatila. K 1/1/21, ale uzavřel novou DPČ. Nevím, jestli tedy na ELDP za 2020 uvedu kod 02 nebo 01. Strávila jsem víkend nad pronikám to tajů vyplňování ELDP. Vyšlo mi to sice stejně jako Vám, z čehož mám obrovskou radost, ale kvůli tomu stejně účetní dělat nebudu. Děkuji Vám
Nevěděla byste ještě jestli u
- DPČ konec k 30/4 a na ni hned navazujícího prac poměru od 1/5 bych vystavila 1 ELDP s PP a DPČ nebo na každé zvlášť ELDP?
- Na DPP pod 10.tis. vystavím ELDP? S uvedenými dny a VZ nebo nevystavím nic?
Kdybych Vám tak za moje nevzdělaný dotazy něco mohla dát, tak to udělám
Dobrý den,
na každý druh pracovněprávního vztahu se vystavuje samostatný ELDP, tedy zvlášť na DPČ a zvlášť na HPP.
Jestliže jste jednu dohodu odhlásila a druhou budete přihlašovat, vystavila bych ELDP typ 02 na ukončenou DPČ. Ale pokud končí a začíná bez přetržky DPČ se stejnými podmínkami, dokonce i na stejnou práci, neodhlašuje se a nová se nepřihlašuje. Rozhodné období dále běží. Pak by se vedl ELDP bez přerušení, čili vystavila byste ho až po skončení roku. Tady asi ale nebude nástup na novou DPČ ve svátek 1.1.2021, nebo ano? Pokud nastoupí do zaměstnání až 4.1.2021, není to nepřetržité trvání, odhlásit a přihlásit.
Najdete to v § 10 odst. 6 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění:
(6) Uzavřel-li zaměstnanec po skončení pracovního poměru další pracovní poměr k témuž zaměstnavateli tak, že oba pracovní poměry na sebe bezprostředně navazují, nedochází k zániku pojištění z důvodu skončení předchozího pracovního poměru, pokud v dalším pracovním poměru jsou splněny podmínky účasti na pojištění; v tomto případě se má za to, že pojištění trvá bez přerušení. Ustanovení věty první platí obdobně pro ostatní pojištěnce, pokud jejich další zaměstnání je zaměstnáním stejného druhu jako předchozí zaměstnání a pro obě zaměstnání platí stejné podmínky účasti na pojištění. Ustanovení věty první a druhé však neplatí, je-li jedno zaměstnání zaměstnání malého rozsahu nebo dohoda o provedení práce.
Na nepojištěné DPP se ELDP nevystavují. To, co je na ELDP, je vyměřovací základ pro výpočet pojistného. U DPP do 10.000 se žádné pojistné nevyměřuje. Na ELDP nepatří částky, z nichž není odvod pojistného, protože z částek na ELDP se vypočítává důchod, čili dávka, která se vyplácí z důchodového pojištění - vše je provázané.
Ten první případ se stále týká té matky. DPČ jí skončila k 31/12, když byla na RD s prvním dítětem a byla na PPM s druhým. Během toho skončila dohoda k 31.12. K 1/1/21 samozřejmě nenastoupila, když je na PPM a bude pokračovat RD. Myslela jsem, že to tím skončí, ale paní z Polska přiběhla s tím, že když nemá trvalý pobyt, který jí bude platit až někdy v červnu 21, tak musí mít potvrzení o zaměstnání. Proto s ní majitel uzavřel další DPČ. Je to dost náročný, pro někoho, kdo se v tom vyzná, že? Umim si představit, co se Vám honí hlavou, když tohle čtete. Já se omlouvám, já jsem projektant, který slízne personalistiku
Moc moc děkuju.
No tak to je věc majitele, že s ní uzavřel další DPČ. Snad by byl schopen si to před úřady zodpovědět. Je fakt, že se ve Vašich otázkách orientuji jen velmi zhruba, protože vlastně nikdy nevím všechno - další skutečnosti vyplynou vždy až po mé odpovědi a směřují celý proces trochu jinam. To je ale osud internetových poraden.
Vyznám se v oblasti sociálního pojištění. Už ne ale v oblasti zaměstnávání cizinců, vůbec neznám podmínky, nevím, zda je možné nahradit povolení k pobytu uzavřením DPČ (kam paní zřejmě ani nenastoupila, když je na PPM, a pokud nenastoupí, nevznikne pojištění). Takže dál už opravdu nevím.
V poslední době jsem nesledovala, jestli se něco změnilo v oblasti proplácení nevyčerpané dovolené. Proplacení bylo možné jen v případě ukončení zaměstnání.
Dokud zaměstnání trvalo, bylo možné dovolenou jenom čerpat.
Vyloučené doby se uvádějí v dnech a zaměstnankyně byla po celý prosinec na RD nebo na MD (neuvádíte datum začátku PPM) a proplacení dovolené není výkon práce. Navíc by nebylo fér jí kvůli 4 proplaceným (nevyčerpaným! > kvůli nevyčerpané dovolené nepřerušila RD/MD a nenastoupila do zaměstnání) dnům nezapočíst celý prosinec.
Více informací k ELDP najdete na portálu Pohoda.cz
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.