Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zatajení v životopise

Od: trhrth odpovědí: 16 změna:

Zdravím,

přišel jsem o práci a rád bych dostal jedno místo (prodejce), které je určeno spíše pro středoškoláky. Jsou tam sice menší peníze, ale je to něco, co by mě bavilo a proto mi na tom záleží. Jsem původně strojní inženýr, tahle práce s tím však vůbec nesouvisí. Kladu si otázku, zda by bylo rozumné z životopisu vymazat vysokou školu a roky nahradit fiktivní prací ve fabrikách a předstírat, že mám jenom střední školu. Mám totiž obavu, že jsem možná překvalifikovaný.

Co myslíte?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Také jsem zatajila v CV VŠ. Bylo to pro mnou vybranou práci přes čáru. Ale tu práci jsem si přála. Nevypisovala jsem ovšem fiktivní zaměstnání. Nikdo na nic nepřišel, ale po letech jsem se prokecla sama *smich*
trhrth
hodnocení

Super, díky za reakci. Jen mě to utvrdilo.

Nemáte zač;) Tak nelhala jsem, jen jsem zatajila, no :-D Takže trestné by to snad být nemělo (Jsem to asi zapomněla nějak uvést, jsem blondýna). Ale teď opravdu- nemám nejmenší tušení, co na mé jednání říká zákon a zda jsou za tohle jednání nějaké sankce. Mě tohle přijde takové neškodné- pokud ta škola není k výkonu povolání potřebná, tak jí vypustím (když jsem studovala, tak nás učili, že do CV nemáme vypisovat všechna dosavadní zaměstnání - pokud nejsou ve vztahu s dále vykonávanou činností). Horší dle mého je, si tu VŠ vymyslet a zfalšovat diplom.
sirokko

Z právního hlediska v tomto případě nejde o nic. Jiné by to bylo pokud se dotyčný uchází o místo, kde je potřeba například diplom (právník, lékař...), on tím diplomem nedisponuje a vymyslí si jej nebo zfalšuje.

hodnocení

2x

Za zkoušku nic nedáš. Stejně to moc nečtou. A ano. Titul ing. by byl asi nežádoucí. Třeba by tě nevzali, aby jsi jim tam pak nešéfoval. Budeš mezi blbci.

Tedy gumidku, až na tu poslední větu by se dalo souhlasit. Ale chceš tím říct, že prodejci jsou blbci? Z čeho tak usuzuješ? Už jsem potkal i pár chlápků v minulé práci, kteří před důchodem byli nahrazeni mladčím perspektivním kolegou a do důchodu dělali prodejce - nikdy by mě nenapadlo říct, že je to blbec. Taky vím o uklízečce ze současné práce, která šla dělat v době nedostatku práce uklízečku ač měla normálně maturitu a po čase přešla na jiné místo protože se náhodou uvolnilo. Když bys ji potkal tak to je taky blbec?
Ano, někteří prodejci jsou blbci, ale ne proto, že jsou to prodejci. Je to stejné u mechaniků, elektrikářů...
Věřím, že jsi to tedy myslel jinak než to vyznělo, protože mám o tobě tedy lepší mínění :)

Napsal jsem to hodně zjednodušeně.

Dělal jsem jednu dobu opravy pc na vysoké škole. Ty lidi jsou z 80% arogantní vůči člověku, který VŠ nemá, přitom si sami nedokáží zapnout dataprojektor nebo nainstalovat notebook.

Vsadím se, že to bude fungovat i opačně, kdy VŠ vzdělaní člověk v prostředí SŠ bude trošku trpět a nebude mít moc témat k hovoru.

Ale třeba si tazatel sedne a vymyká se standardu.

Jo v tomhle máš pravdu. Je to vždy o člověku, ale nejvíc je to vidět u VŠ učitelů a doktorů (alespoň z mé zkušenosti). Možná je to taky dané tím, že na tyto pozice není přetlak a drží se tam lidi, kteří by v jiných oborech dlouhodobě neuspěli.
Ale to už jsme mimo původní dotaz...Díky za vysvětlení tvé myšlenky.

Jo, většina se chová jak nadlidi, přitom doma nevymění ani žárovku.

Možná VŠ technického zaměření, ale já měl štěstí na humanitní, proto vedu tento názor.

Proto jsem tehdy odešel a šel dělat auta a jsem za to rád. ;)

id
hodnocení

2x

Pomáhala jsem vypisovat životopis paní v podobné situaci jako jste vy. Našla jsem si tento vzor dobraprace.cz/...

a výhodou zde je to, že začínáte vypisovat poslední zaměstnání, neuvádí se od kdy do kdy. V odstavci o vzdělání jsem uvedla jen od kdy do kdy navštěvovala střední školu. Nikdo po ničem nepátral a prácí má již 5 let, dodnes nikdo neví. že má VŠ.

joudic*
hodnocení

1x
CV jsem vzdycky trochu prepisoval na miru danemu mistu, vice duraz na veci tykajici se pozice + vice detailu k tomu

Tak to dělá snad každý

liska5
hodnocení

0x

U nás jezdí jeden Ing s autobusem. Myslím, že to ví málokdo.

danecek*
hodnocení

0x

Zkušenosti nemám. Přesto si myslím, by se v takových "dokumentech" nemělo lhát. Ale můžeš tu informaci vypustit buď vůbec, nebo jí zmínit jen stručně, zkratkovitě a zabalit ji do dalších údajů.

hodnocení

0x

Kámoška. která školí na úřadu práce natvrdo radí žadatelům lehce lhát do životopisů a žádostí. S odůvodněním - oni vám taky lžou o vaší budoucí práci.

hodnocení

0x

To já jsem také překvalifikovaný. Naštěstí pracuji v rodinné firmě, takže CV je mi fuk. A přestože mám titul inženýra, řídím taxík a jsem absolutně spokojený.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]