Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proplacení svědečného

Od: zamav odpovědí: 2 změna:

Dobrý den. Byl jsem u soudu jako svědek ovšem bez písemného předvolání. Soud mi vystavil pro zaměstnavatele potvrzení k náhradě ušlé mzdy jenž má zaměstnavatel fakturovat s doložením výše ušlé mzdy na adresu soudu.

Zaměstnavatel ovšem tento dokument odmítl uznat a trvá na tom že mi poskytne pouze neplacené volno nebo dovolenou a nárhadu za ušlou mzdu od soudu požadovat nebude. Vzhledem k tomu že mi zaměstnavatel odmítl proplatit i ušlou mzdu od výslechů z přípravného řízení, dále odmítá proplácet návštěvy u lékaře, tak již nemám skoro žádnou dovolenou a náhradní volno si nemohu dovolit.

Můj dotaz tedy zní. Má zaměstnavatel povinost doložím muli platné předvolání k soudu či dokument kde mi soud uznává náhradu svědečného mi tuto mzdu proplatit, nebo mi nezbývá nic jiného než si brát stále dovolenou či náhradní volno?

Děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Zde je vyjádření k podobnému dotazu - zdroj: phcr.cz/...

Svědečné
vložil PHCR dne 26-05-09, 09:22 AM (GMT)
Dotaz (Helena):
Náš zaměstnanec si přinesl formulář předvolání svědka a jeho vyrozumění jako poškozeného. Zde jsme mu potvrdili výši výdělku a očekávali jsme, že náhradu mzdy obdrží v pokladně u soudu, jako u všech předešlých zaměstnanců, kteří byli předvoláni svědčit. Tentýž formulář přinesl zpět potvrzený od soudu s dobou zde strávenou a to s tím, že prý náhradu má vyplatit zaměstnavatel. Zároveň ve formuláři je citováno, že vydání s dostavením se svědka v procesním postavení poškozeného, nebudou hrazeny, tyto hradí obžalovaný, pokud jej odsoudí. Z formuláře tyto skutečnosti nevyplývají, má na náhradu mzdy nárok od zaměstnavatele? Jakou formou a kdo tyto výdaje nahradí zaměstnavateli? Děkuji za odpověď.

Odpověď (PhDr. D. Gavlasová):
Z hlediska pracovněprávních předpisů se účast zaměstnance u soudu, kde zaměstnanec nevystupuje jako strana sporu, posuzuje jako tzv. překážka v práci na straně zaměstnance z důvodu obecného zájmu s tím, že zaměstnavatel ve smyslu § 200 zákoníku práce je povinen poskytnout zaměstnanci pracovní volno v nezbytně nutném rozsahu, pokud tuto činnost nelze provést mimo pracovní dobu.
Jestliže zaměstnanec bude před soud předvolán jako svědek, pak se bude jednat podle § 202 ZP o výkon občanské povinnosti. Výkon této povinnosti však není spojen s nárokem zaměstnance na náhradu mzdy. Zaměstnavatel je tedy povinen zaměstnance k soudu uvolnit, ovšem nikoli jeho účast u jednání soudu zaplatit v podobě vyplacení náhrady mzdy. Tato náhrada mzdy se zpravidla zaplatí z účtu příslušného soudu a podle pravomocného rozhodnutí o výsledku občanského soudního řízení ji nakonec zaplatí ten účastník řízení, který v něm byl neúspěšný a kterému byla pravomocně uložena povinnost k náhradě nákladů řízení. V trestním řízení nese náklady na provedení tohoto řízení stát, vůči kterému svědek uplatňuje své náklady spojené s účastí u jednání soudu včetně případného nároku zaměstnance na náhradu mzdy.

hodnocení

0x

Mrkněte na Nařízení vlády č. 108/1994 Sb., v platném znění, kterým se provádí Zákoník práce. V příloze tohoto nařízení se dočtete všechno o překážkách v práci a jejich hrazení nebo nehrazení zaměstnavatelem.

business.center.cz/...

A dále si počtěte tady:

mesec.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]