Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je přilba na stavbě důležitá?

Od: feryramus* odpovědí: 26 změna:

delam na stavbe nuti nas nosit prilby a ref. vesty na leseni je to nutne.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

2x

Když to vezmeme z hlediska bezpečnostně ekonomického, tak používání OOP ( osobních ochranných prostředků) je jen jeden malý krůček k prosperitě firmy. Jak tu jeden přispívající píše o těch "zbytečných lidech", tak jen dokazuje jak málo toho ví o praktickém fungování pracovních procesů. Spousta lidí vidí jen to, že je někdo obtěžuje s nesmysli a že pak se nemůžou soustředit na práci atd.

Jenže:

Když jdete po lešení na fasádě a se shora spadne malinký kamínek mezi fasádou a lešením a místo aby se zastavil o štítek přilby tak vlítne do oka. To není příklad, to je nejčastější úraz na fasádách. Pak je tu zranění hlavy o komponenty lešení. To jsou jen maličkosti, které stačí "jen " ošetřit na místě. Ale zraněný pracovním musí: Přestat pracovat, slést z lešení, jít do kanceláře k ošetření, musí vyrušit vedoucího od jiné činossti kvůly sepsání záznamu o úraze a musí se od práce vyrušit další pracovníci, kteří byli svědkyy toho "neštěstí". Ještě horší to je, že při zranění oka je to u fasádníka většinou na PN v trvání cca 3 ndů.

Jen ten kamínek v oku vzniká škoda v řádu tisíců. A proč? Protože se někdo nezamyslí nad tím, že používáním OOP nechráníme jen sebe, ale i ostatní a zabráníme tím plýtvání.

Pokud počítám ekenomicky pak je to takto: chlap na fasádě mě stojí 250.- na hodinu. Tím že musí přerušit práci kvůly oštření prkotiny, která se nemusela stát, přerušuje nebo zpomaluje práci celého týmu. Prodlužuje se doba zhotovení a stím rostou náklady na pronájem lešení a utíkají peníze za výkon ostatních. Když musí vedousí sepsat zápis o úraze, musí přestat vykonávat svou práci, zpomaluje se plánování, kontrola a admistratívní činost. Dřív než může začít fasádník vydělávat na svůj chleba musí totiž stavbyvedoucí zařídit spoustu věcí a časově je sladit, musí ladit práci s ostatními řemesli a pak do toho přijde někdo, kdo na sebe neumí dávat pozor a řetězec návazností se trhá. Třeba zrovna něco vysvětluju celé partě obkladačů, kteří čekají na mé povely a jen proto, že někdo jiný si musí ošetřetřit oko tak oni stojí a čekají. Lidsky vpořádku, ale ekonomicky je to na houby pro všechny co s tím nemají nic společného. Těd si vezměme fakt, že na stavbě máte třeba 50 lidí a každý den musíte obětovat třeba jen hodinu ošetřování a zápisům... To je opravdu hodně neekonomické. A to se bavíme jen o zrnku v oku.

Člověk který neumí být opatrný na sebe, neumí být opatrný na své okolí. To jsou nezodpovědní lidí, které musíte stále hlídat a v hodnocení patří do skupiny B-, od toho se počítá i výplata.

Takže důrazně doporučuju nosit všechny doporučené OOP a zbytečně neztrácet čas nějakou revolucí. Zdržujete sebe i ostatní a hlavně ty kteří si potřebují vydělat na chleba prací.

Když si člověk na OOP zvykne, tak mu to pak přujde naprosto přirozené je mít a naopak se bude cítit nesvůj a nepatřičně, když bude v ryzikovém pracovním prostředí bez ochrany...

Jak je vidět, tak Váš bezpečák provádí svou práci špatně, když nechápete tyto věci a máte pocit, že vás někdo buzeruje..

marenka*

Jiříku, výborně, výstižně a jasně vysvětleno! To dám asi přečíst všem zaměstnancům *hej**palec*

celp*

Za dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci plně odpovídá zaměstnavatel.Pokud není ve firmě velmi vážný úraz IBP(to je ten úředník)nemá důvod provádět kontrolu bezpečnosti práce.Posouzení pracoviště z hlediska rizik a rizikové pracoviště,to je nebe a dudy.Kontroly provádí pravidelně hygiena a to právě z hlediska možných rizik vznikajících při práci a podle nich ani slévárna není rizikové pracoviště a tam je pěkný čurbes.

Pokud budete mít na stavbě svářeče kam by si tu přílbu asi nasadil?Nevím o nějakém všeobecném celostátním nařízení jak si chránit zdraví pri práci.Vždy to musí vyhodnotit osoba pověřená v interním předpisu firmy vydat nařízení a za nedodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci pracovníky sankciovat.V konečném důsledko to může být i důvod k rozvázání pracovního poměru s nepřizpůsobivým zaměstnancem.

marenka*

Celpe, taky máte pravdu, jen podotknu, že v době krize, zaměstnavatelé nemají na extra pracovníka, který bude zaměstnance kontrolovat. Věřte, že by ten člověk nestihl nic jiného. Ve finále by rozvázal pracovní poměr s každým druhým. Já to vidím dnes a denně, jakých kousků jsou někdy lidi schopní. *zed*A nedaj si říct a nedaj.

celp*

Příklad ze života.Firma vykonává služby pro Městské dopravní podniky.Při práci za provozu na křižovatkách je předepsaná výstroj a zabezpečovací zařízení.Někteří pracovníci odmítají toto dodržet.Vedení firmy nedokáže zajistit dodržování daných nařízení.Firma přichází o významného zákazníka.Bere si z toho ponaučení a najednou to vedoucí umí a zaměstnanci dodržují bezpečnostní nařízení a doporučení.

Pro Marenku.Vedu provoz se všemi z toho plynoucími povinnostmi vedoucího pracovníka.(Mnohdy si připadám jak Ferda Mravenec.)Moji podřízení musí dodržovat interní bezpečnostní předpisy.Nemáme extra bezpečáka.Majitelé firmy tak rozhodli a my musíme zajistit bezpečný a prosperující provoz .Jsou různé nástroje více či méně populární.

marenka*

Chápu a rozumím a dokonce vím, kde je u nás chyba. *hi* Pořád se zdráháme použít t nepopulární metody a snažíme se vysvětlit, domluvit. Nebuzerovat. No a nejhorší je, že až začnem strhávat, pokutovat, vyhazovat, tak my budeme ti hajzlové. Proč tohle lidi nepochopí? *zed*

pepazdepa*

Přilby se používají a používat budou. Na lešení o tom není sebemenší diskuze, ale nezlobte se na mě, když jsou na stavbě už jen kobercáři a truhláři dodělavají obklady na chodbách a mají přilby působí to na mě více než úsměvně. V tomto případě mě nikdo nevymluví že to je normální buzerace.

wojnar

Perfektní příspěvek. Také mám pocit, že vojtazanda netuší, která bije - očividně nenese žádnou odpovědnost za své podřízené a pohybuje se v nějnižších patrech organizačního schématu svého zaměstnavatele. Když pominu vámi uvedená neoddiskutovatná fakta, pak bych ještě přidal podmínky různých certifikací (např. ISO), bez kterých je firma v rámci veřejných soutěží nepoužitelná a právě dodržování a kontrola BOZP, PO a ŽP jsou hlavními podmínkami úspěchu. V případě prací pro nadnárodní firmy sehrává BOZP také důležitou roli, neboť v rámci hodnocení jejich koncernu z pohledu BOZP jsou do jejich výsledků zahrnovány i výsledky všech firem pro ně pracujících. V našich smlouvách jsou dokonce klauzule, že v případě nedodržení podmínek BOZP, PO a ŽP bude stavba přerušena a platnost smlouvy o dílo ukončena.

pepyk93*
hodnocení

0x

Já bych si to dobrovolně vzal,už jenom kvůli své bezpečnosti...;)

1jara*

Přilbu určitě, pracuji ve fabrice musíme je nosit také.

marenka*
hodnocení

0x

Je to nutné, tomu věřte. Jedná se zde o bezpečnost práce, tzv. BOZP. Věřte mi, že při úraze a prokázání vašeho zaměstnavatele, že vám toto nařídil, by jste nedostal asi ani nemocenskou! Při úraze by přišla k vám do práce inspekce bezpečnosti práce, zkontrolovala by vás, jestli jste dodržel zásady bezpečnosti práce, zaměstnavatele jestli na to dohlídnul, všichni by jste skončili s pokutou a vy byste nejspíš přišel o práci. Nestojí to za to.

raadek*
Nepouzivani predepsanych ochrannych pomucek je povazovano jako hrube poruseni pracovni kazne. Za to muzete dostat i vypoved. R.

hodnocení

0x

Musíte, stavbyvedoucí by Vás neměl ani pustit do ohrady bez helmy a vesty!

proč se tomu bráníte?

marenka*

Milane, proč se tomu brání? Moc bych za to nedala, že jenom proto, že je to přikázáno. *bum*Někdy je to o nervy. Vem si brýle, vem si helmu, nelítej pod vidlema (VZV), atd. atd. lidi to berou jako čirou buzeraci. *fn*

peton

Ahoj, moze ma nutit stavbyveduci nosit prilbu, ked sa preraba skola, a ja v kupelni obkladam steny dlazdicami? ved sa nemozem ani pozriet na vodovahu,. nemozem ju nosit iba vonku- mimo miestnosti?

vojtazanda*
hodnocení

0x

Lidi by měli mít možnost rozhodnout si sami, jestli mají sami sebe rádi nebo ne. Tím že po stavbách lítají "zbytečný lidi" a "buzerujou" kvůli přilbám atp. tak v lidech jen posilují odpor.

Já si přilbu beru protože nechci aby mi nějaký tupý hovado hodilo kus cihly na hlavu (a že se takovejch na stavbách vyskytuje).

Rukavice, brýle, přilba... všechno dobře, ale nebudu si přeci brát přilbu, když zapojuju rozvaděč, rukavice když spravuju světlo nebo brýle když jdu na wc... a přesto to "zbytečný lidi" vyžadují.

Takže zbytečně nevyčuhujte z řady, na přilbu si přidejte řemínek pod bradu (stačí guma od trenek) a nenechte si sebrat prémie...

marenka*

Vojto, zbytečný lidi je ironie? *sok* Přišel mi sem z placu člověk, hrču na čele, protože mu vylítnul kus trubky při stříhání. Kdyby měl helmu, nemusel mít bouli. Ještě se tlemil, že to nic není, ale že mu ta trubka mohla rovnou tou hlavou proletět...*bzum* To je to, oč tu kráčí.

vojtazanda*
Ahoj Mařenko,
Zbytečný lidi bohužel není ironie. Není to ale jen o BOZP. Jako zbytečný lidi označuju ty, kteří ač dělají práci která by mohla k něčemu být - dělají ji takovým způsobem, že výsledek je roven 0 a také lidi kteří vytváří zbytečnou činost, příp. činost jejíž užitek je nápaně nízký vůči vynaloženým prostředkům. Jmenovitě je to velká část obchodních zástupců, pojišťováci, policajti stojící u přechodů pro chodce v Jihlavě, ISO vyčůránci, část auditorů, úředníků atd...
Poletováním po stavbách , chrlením výhružek pokutama vynucováním nožení ochr. pomůcek i tam kde je to evidentně nesmysl ... tohle všechno je kontraproduktivní.
Pokud by každoroční školení BOZP nebyla jen o podepsání papíru a poslechu citací zákonů a předpisů, ale o ukázce konkrétních případů, následků atp. věřím že v kombinaci s motivací (např. pokud nosíš přilbu pod lešením, brousíš s brýlema, vrtáš se sluchátkama atp. tak dostaneš pětikilo navíc. Nemusíš, ale pokud myslíš že to má smysl můžeš). Na druhou stranu pokud ti padne na palici trubka a neměl si přilbu, nedostaneš lautr nic bez diskuse, bez spoléhání na to "že se to nějak udělá atd..."
Blbce k tomu stejně nikdo nedonutí a ti kteří jsou o něco výš než šimpanz nebudou odrazováni přehnanejma reakcema(příkazama) který jsou zejména na blbce ale pro ostatní taky platí.
Takže podle mě je to o svobodě volby, zdravým úsudku a odpovědnosti jednotlivce za sebe sama. Jasně že je to téma na delší diskusi, nechci nikoho přesvědčovat o své pravdě, ale rád jsem osvětlil svůj pohled na věc.
Lidi by měli mít
možnost
Já si přilbu beru protože nechci aby mi nějaký tupý hovado hodilo kus cihly na hlavu (a že se takovejch na stavbách vyskytuje).
Rukavice, brýle, přilba... všechno dobře, ale nebudu si přeci brát přilbu, když zapojuju rozvaděč, rukavice když spravuju světlo nebo brýle když jdu na wc... a přesto to "zbytečný lidi" vyžadují.
Takže zbytečně nevyčuhujte z řady, na přilbu si přidejte řemínek pod bradu (stačí guma od trenek) a nenechte si sebrat prémie...
rozhodnout si sami, jestli mají sami sebe rádi nebo ne. Tím že po stavbách lítají "zbytečný lidi" a "buzerujou" kvůli přilbám atp. tak v lidech jen posilují odpor.
marenka*

No tak to joooo, Vojto, my na to oba koukáme stejně, ale z jiného úhlu. *placni* Já jsem ten buzerující, ale ne úředník, po mě při průšvihu ten úředník půjde. Jak to, že pan Novák neměl přilbu? Jako že mu to můžu stokrát říct, že mám hromadu jiné práce a nepracuju s malými dětmi, že mu tu přilbu nepřitluču k hlavě, když mě neposlouchá... Nechci po nich přilbu, když pálej autogenem i když... Nemusí mít v pařáku boty s kovovou špičkou... Ale když se podívám z okna kanceláře, a vidím jak mi jde dělník pod drapákem na Fuchsu, v kterém je několika tunová koule..Tak je ve mě malá dušička a moc se držím. Ono ve finále kdo to odskáče? A jsou i borci, kteří pak vymýšlejí, jak se na zaměstnavateli pěkně zahojí. *cert*

Rozhodnout se ami, to by měli, ale na druhou stranu, zaměstnavatel je za zaměstnance v tom či onom stupni zodpovědný, pracovní úraz je něco, co zaměstnavatel musí řešit a dle předpisů poskytovat určitou náhradu, takže je v pořádku, když sám taky něco vyžaduje (když se tedy nedívám na tu stránku věci, že je to ro dobrou pracovníka; já tedy na stavbě nepracuji, ale přilbu bych si tam rozhodně vzal).

hodnocení

0x

No ono jde take, mimo jiz zminene, o to, ze zamestnavatel, aby byl v dnesni dobe konkurence schopny, tak musi splnovat urcite standardy, ktere po nem potencialni zakaznici muzou vyzadovat, a ktere dnes hraji nemalou roli pri vyberu dodavatelu a podobne.

Mezi tyto pozadavky patri prave i OHSAS 18001 - Management bezpecnosti prace.

Proto (nejen proto samozrejme) bezpecari a kvalitari furt nekoho nekde prudi a buzerujou. Pac jak firma neprojde auditem, nejen treba na bezpecnost prace, tak je to pro ni velmi spatna vizitka.

Samozrejme je usevne, kdyz dlazdic na ulici kleci na chodniku, poklada dlazbu a na hlave ma helmu. Ale dneska je to uz holt tak...

malvinka*
hodnocení

0x

To je snad samozřejmost, chráníte především sebe.

arakain77*
hodnocení

0x

Já bez přilby zásadně nelezu tam,kde by něco mohlo spadnout od doby,kdy jsem byl ještě učeň.Chlapi se mi někdy smějí,ale to je jejich věc.Tehdy jsem procházel pod jeřábem,který právě opravovali.Spadla mi na hlavu KURE V...SKY RYCHLE LETÍCÍ MATICE M-16 a přilba byla na dva kusy.Moje hlava vydržela.Proto nosím všude přilbu.Takže to radím i jiným,.

hodnocení

0x

A vám nikdo nedělal školení bezpečnosti práce? Zajímalo by mě, kolik je vám let, na to se snad ani dospělý člověk nemůže ptát.

arakain77*

Jestli jste PEPINKO odpovídala konkrétně mě,já tu přilbu měl na hlavě když letěla ta matice.Proto jsem teď mezi vámi.

doplněno 22.05.10 21:26:

Ta přilba je ve vitríně doposud na ukázku všem,co ji nechtěj nosit.

hodnocení

0x

Arakain,ne,ne, moje odpověď mířila k hlavnímu tazateli. Jen tak mimochodem jeden příklad z mojí rodiny. V den dcečiný svatby přiběhl syn zrána domů ať ho táta honem odveze na pohotovost. Den předtím totiž svařoval frajer bez brýlí. Doufám, že se poučil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]