Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Potřebovala bych poradit. Otec je v rozvodovém řízení s mamkou a já a můj bratr už jsme plnoletý. Až budou s mamkou rozvedený, tak nás chce všechny vyhodit z domu. Jelikož nikdo nemáme kam jít a kde bydlet, chci se zeptat jestli máme nějaké právo se bránit a zůstat v domě ve kterém společně bydlíme. Nic zlého jsme mu neprovedli, prostě se zamiloval do jiné paní a mi všichni šli stranou, což nemohu pochopit. Předem děkuji za odpověd.
Myslím že pokud jste tam měly trvalý pobyt a otec bude trvat na svém,tak vy soudně můžete žádat o náhradu bydlení kterou Vám musí sehnat otec.Pokud dům je psaný na oba tak nemusíte odejít ani vy ani otec.Pak je to boj kdo vydrží déle,protože pokud si tam otec nastěhuje milenku tak Vám to nezávidím.Nesmíte nic podepisovat-otci.Vždy je lepší se první poradit.Pak jde o vyrovnání manželů u rozvodu a tam majetkové vyrovnání taky nepodepisovat dokud nebudete mít zajištěné bydlení-vše písemně.Já bych z domu neodešla.Pokud si našel milenku tak at odejde jako chlap a nechá vás žít.Vy jste přece za nic nemůžete.Myslím ale že to otec řekl jen v zápalu steku a vše nakonec dopadne jinak.
Jestli je dům v jeho výlučném vlastnictví, tak po rozvodu může žádat vaše vystěhování. Asi by bylo dobré řešit co nejdříve po rozvodu majetkové vypořádání, kde by mohla vaše matka uplatnit určité nároky. To v případě, kdy je dům ve vlastnictví otce a ona se finančně podílela na jeho opravách a investicích. Na to je potřeba se předem připravit a shánět případné doklady. Ale předpokládám, že to nebude tak rychlé a budete si moci včas zajistit náhradní bydlení. I když společné soužití po rozvodu asi nebude jednoduché.
Ale je třeba říct, že trvalý pobyt je pouze evidenční údaj a nezakládá právo vlastnické a nebo nájemní - viz:
pravnik.cz/... - výpis:
Místem trvalého pobytu se podle zákona č. 133/2000 Sb. rozumí adresa pobytu občana v České republice, kterou si občan zvolí zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. Objekt musí být označen číslem popisným nebo evidenčním, popř. orientačním a je určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci. Z přihlášení občana k trvalému pobytu podle zákona výslovně nevyplývají žádná práva k objektu ani k vlastníkovi nemovitosti." 1
Trvalý pobyt je tedy definován jako údaj "pouze"evidenční. Ve skutečnosti s ním ale pracuje celá řada dalších zákonů a navazuje na něj řada práv a povinnosti, např. právo volební, výkon mandátů v obecních zastupitelstvech, poskytování sociálních dávek, příspěvku na bydlení, úhrada poplatku za svoz a likvidaci odpadu, parkování v placených zónách, exekuce apod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.