Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zhoršené dýchání

Od: martina4 odpovědí: 15 změna:
Dobrý den, mám otázku na někoho, kdo má diagnostikováno asthma bronchiale. Před 10ti dny se mi zhoršilo dýchání. Bydlíme v panelákovém bytě a máme v ložnici hodně suchý vzduch. Na plicním mi do zprávy napsali lehkou periferní obstrukci a lehce zvýšené odpory - idem Není tu někdo, kdo ví, co to znamená prosím? Já se do zprávy podívala až doma a kontrolu mam až za 2měsíce. Dostala jsem Fullhale na foukání, zatim změna žádná. Pocity knedlíku v krku, tíže na prsou, občas bolest na prsou, pocit, že se nemůžu pořádně nadechnout. Za každou odpověď díky.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Pravidelně dávat sprej a bude líp. Hodně suchý vzduch se dá jednoduše zvlhčit ideálně okolo 50%. Pochybuji, že máte hodně suchý, ono stačí před spaním dobře vyvetrat a netopit. Taky si můžete do nosu stříkat fyziologický roztok na zvlhčení sliznic, to není nijak omezené. Pokud nechcete utrácet za vincentku, solny 2% roztok je to samé a zadarmo.
ruzena*

štíre, já mám sprej, který můžu použít při záchvatu astmatu jako záchranu, jaký sprej pro astmatiky máte tedy na mysli, že by ho paní mohla používat pravidelně? To mě zajímá.

Mám dva, berodual je zpravidla na okamžitou záchranu a zpravidla ho nemám u sebe, když se začnu dusit a to už není žádná sranda, ale i tak ho musím brát po ránu a večer pak v době nouze, takže i vícekrát denně nebo i v noci. Druhý ecobec je na dlouhodobé léčení. Čím míň ho beru, tím víc potrebuju ten první. Spreje dva v jednom jsem měl taky a hned několik, ale žádný mně nedělal dobře. První cca dva týdny super, ale pak pálení žáhy a jiné kraviny, později pocit, že vůbec nepomáhají
Jinak u každého léku máte napsáno, jak užívat. Některé jsou v případě potíží a jiné na pravidelnou léčbu, což ten fullhale zrovna je. Taky nezapominat, že začíná nejtěžší jarní období roku pro astmatiky a různé pyly tu budou až do podzimu. V zimě pak vadí teplota vzduchu pod bodem mrazu. Loni před rokem o této době to bylo lepší, protože nejezdily skoro žádné auta.
pb®

ruzena to co myslíte je sprej poslední záchrany, který roztáhne průdušky - bronchodilatátor. Neléčí astma. Já na astma beru již pár let sprej Alvesco 1x denně, jsou to kortikoidy, které při lokálním užití nemají vedlejší účinky. Astmatický záchvat jsem nikdy neměla, astma se u mě projevuje kašlem. Když beru Alvesco pravidelně, tak nekašlu. Lék na roztažení průdušek už si ani nenechávám předepisovat. Důležité v léčbě astma je užívat kortikoidy pravidelně a tím předcházet poškození a zmenšování kapacity plic. No a také dechové cvičení. Ne nadarmo se dětem s astma doporučuje třeba hrát na flétnu.

martina4
hodnocení

Já jsem byla právě ten pacient, který dlouho neměl potíže přestože astma mám diagnostikované, takže jsem té léčbě moc nedávala. Teď klasika, začalo se špatně dýchat a vše beru pravidelně. Spíš mě psychicky ubíjí to, že už foukám skoro týden a pořád mám pocit, jak kdybych dýchala "přes síto". Není to takový ten čistý nádech, ale je to jak kdyby mi tam něco vadilo. Tím nastupuje samozřejmě psychika a teď nevím, jestli je to psychické nebo prostě jen dýl trvá, než zabere ten sprej...
Ono je třeba ty plíce pravidelně zatěžovat, protože pak se kapacita s tímto onemocněním snižuje. Je to jako když zmáčkněte vlhkou houbu a pustíte až časem zůstane slepená. Já dávám několikrát týdně kolo již deset let, v zimě samozřejmě ne, ale jsou různé dýchací cviky nebo běh se psem :)

hodnocení

3x

Naučte se ho správně vdechovat.

Je to bronchodilatační lék stejně jako Ventolin, Ecosal, Berotec a jiná běžná bronchodilatika + léčebná látka s kortikosteroidem.

Takové 2 v 1.

Je potřeba se při současném nástřiku hluboce nadechnout a tím lék co nejhlouběji vdechnout. Stříknutí ve špatné fázi nádechu lék nedostanete tam, kam má být.

Proto možná ten knedlík v krku.

Po nástřiku a nádechu je vhodné dech na pár sekund zadržet a v žádném případě rychle nevydechovat. Ten lék by jste vyhodila zpět ven do vzduchu a opět je to k ničemu.

Lék se tuším nemá brát nějak extra často. Je tam ten kortikosteroid a lék má určení spíše na dlouhodobou léčbu.

Ale to Vám měl říct doktor. Proč se neptáte přímo doktora, který to předepsal?

ruzena*
hodnocení

2x

Není to nic, na co byste musela umřít. Ale více je zajímavé, jestli Vám tam dělali test na covid?

Když budete mít problém, fouknete si a hned se Vám bude lépe dýchat. Také si vzpomente, co se stalo před cca 10 dny - zažila jste stres, nebo jste si koupila, já nevím, třeba nové utěrky, zkrátka cokoliv, co by mohlo včetně jídla vyvolat záchvaty dušnosti. Často je to nábytek, nová židle, nové křeslo..Vymalování bytu, použití nového čistícího prostředku..

Další věc je, zda jste neupadla - protože já sebou doma třískla, nalomená dvě žebra a nemožnost dobře dýchat - před 3 lety. Podobné astmatu. Je toho více, ale protože já mám na dýchání sice něco jiného, protože mám plicní nemoc, tak podle Vašeho vyjádření soudím, že se nemusíte obávat, jen hledejte příčiny...

Apropo, podle té diagnozy - lehké periferní obstrukci - to vypadá, že kouříte, pak tedy nekouřením můžete předejít i nemoci CHOPN. Zatím ji nemáte.

martina4
hodnocení

Testy na Covid mi dělali. Antigenní. Negativní. Stres jsem teď zažívala tak nějak průběžně. Hodně lidí kolem nemocných, v práci kalup, domácnost, rodina... mám autoimunitní onemocnění - Sjogrenův syndrom, léčíme Methotrexátem, na lítání po doktorech jsem zvyklá, ale ten dech je teda nápor na psychiku hroznej :(
ruzena*

Aha, berete asi léky, na to jsem zapomněla, jestli jste neměla změnu léků, nejvíce to jsou léky na tlak, zvláště kuřáci je špatně snášejí. A jsou i takové, které kuřáci mohou brát a nic jim nedělají. Tak to vypadá asi spíše na ten stres a z toho pramenící uzkost. Ale to Vám poradit neumím, protože to je psychika a ta v dnešní době hapruje mnoha lidem, doba je zlá pro uzkostné lidi...

liska5
hodnocení

2x

Obstrukce znamená nějakou zhoršenou průchodnost; periferie - okrajová část a idem, že je ten zvýšený odpor tamtéž. Astmatici mají myslím problém s výdechem, ne s nádechem. Hrudník mají jakoby nadechnutý. Neuvádíte věk, životosprávu - stravu, pohyb na vzduchu, ani jiné potíže. A ten knedlík v krku k té diagnoze nějak nepatří. Ověste ložnici mokrými ručníky. Omezte mléčné a vynechte cukr i sladké nápoje. Podporují zánět v těle.

id
hodnocení

2x

Po každém fouknutí léku si vypláchněte ústa, to může být zdroj potíží s krkem. Pokud máte pocit, že nejde se nadechnout, tak nemáte astma, ti nemohou vydechnout. Lékař bude zkoušet co vám zabere, hlavně, že bude mít dalšího stálého pacienta. Vy se nestrachujte, není to nic hrozného. Chtělo by to rychlejší procházky a trénovat plíce. Je dobré plavání, ale v dnešní době bohužel.

martina4
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi. Jsem ex kuřák, ale nijak vášivý. Stačilo mi vždy 5 - 10 cigaret denně. Ještě mě napadlo, zda to nemůže být spojené s podezřením na reflux? Na gastro jdu za měsíc. Ten Fullhale foukám od úterý, tak je ještě asi brzy na to, aby se to spravilo že?
ruzena*

Pokud máte pocit refluxu, tak je možné, že ve spánku vdechnete něco ze žaludečních štáv a pak máte "knedlík v krku" a jste nevyspalá. Můžete se i krapet dusit ve spánku, to je už nepříjemné. Takže to by Vám mohl pomoci Helicid 10 - každé ráno na lačno 1 tabletka.Jíst za půl hodiny. A pak byste spala jako mimino. A brát ho lze opravdu i několik let. Nic lepšího na reflux můj syn nezná.

Jinak má pravdu id, že byste si měla po každé dávce spreje pak vypláchnout usta, aby Vás to nedráždilo v krku. Ke kašli. Doma si dejte plecháček s vodou na stůl, voda se bude vypařovat a Vám se bude dobře dýchat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]