Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Chci se odstěhovat od manžela,pronajat si byt.Mám 12 letého syna.Nemám žádný příjem,a když se odstěhuju,jak postupovat při vyřizování na uřadech,abych měla se synem nějaké peníze.
Nepobírám ani přídavky na dítě.A budu mít nárok na příspěvek na bydlení,pokud budu v pronajatém bytě?
Děkuji
Na příspěvek na bydlení musíš mít v bytě trvale hlášena!Problém je to že vás pořád budou posuzovat společně s manželem protože jste manželé!Musíš podat žádost o rozvod,upravu výchovy a výživné na děti,na sociální příspěvek musíš být rozvedena a musí být dítě soudem svěřeno do péče.Ale lze požádat o výjimku aby vás společně neposuzovali(kvůli příjmu).Více ti žeknou na sociálce.Vím tohle protože to zrovna prožívám já,akorát se odstěhoval manžel.
I když odejdete od manžela, stále budete manželé a tak to nebude se sociálními dávkami jednoduché. Především si musíte podat na soud žádost o svěření syna do vlastní péče. Je samozřejmě lepší dohoda s manželem, že bude na syna přispívat fïnančně a můžete si i dohodnout, jak se bude se synem vídat. Ale pokud k dohodě nedospějete, měla byste to co nejdříve řešit . Alespoň u mne to tak probíhalo, že jsem nejprve podávala žádost o svěření do vlastní péče se stanovením výživného a teprve potom následoval rozvod.
Jinak základní informace najdete zde a i kam se obrátit se žádostí: mpsv.cz/... Já bych vám doporučila předběžně se tam informovat, na co byste měla případně a kdy nárok a jaké doklady budou od vás vyžadovat.
Liduš, takhle to probíhá normálně, oni tazatelku nerozvedou, dokud nebudou mít vyřešené děti. To je daný postup. Děti - rozvod - majetkové vyrovnání.
Syna mám ve své péči,výživné je taky stanovené.Ale proběhlo to před 6 lety,to jsem odešla poprvé,pak se vrátila,ale mažel je alkoholik,tak to nemá existenci.Chvilku to klapalo,ale pak už zase ne.Takže si myslím,že bych jen zažádala o zvýšení výživného.A myslim že bych i měla nárok na výživné na sebe?No ,nevím to určitě.
A pak teda ten rozvod-
doplněno 21.05.10 09:22:A právě,že se chci odstěhovat do jiného města,tak nevím,kde bych měla žádat na soc.A to je dost daleko od mého bydliště.To jsou problémy.
Sociální dávky s Vámi budou řešit pouze tam, kde máte trvalé bydliště! To jsem si taky zažila, když jsem utekla od bývalého manžela, nejdřív bydliště, pak se s vámi budeme bavit co dál.
Tady je hezky napsané právníkem, jak je to s výživným mezi manžely pravnik.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.