Nejste přihlášen/a.
To je zvláštní, u nás mají lidé šílený problém s nošením ochrany dýchacích cest a třeba v Japonsku ty respirátory, nebo "roušky", nosí už od počátku 20 století všude, docela běžně, a sami od sebe. Nikdo jim to ani nařizovat nemusel. To mají ti lidé jiný dýchací systém, nebo co? A to nemluvím o islámských tradicích, kde jsou ženy zahaleny od hlavy k patě a odkryté mají pouze oči. A také ty hábity nosí bez újmy na zdraví a to i ve vedrech. A tady se lidi mohou z toho zbláznit. Přitom továrnách, kde je mimořádná prašnost, ten respirátor zaměstanci také nosí celých 8 hodin a nenapadlo je, aby si stěžovali. Nebo ti, co pracují s nějakými barvami a jiným zdraví škodlivým materiálem, ti přece také nosí celou pracovní dobu ty respirátory, jinak by si poškodili plíce. Tak proč je kolem těch respirátorů takový humbuk? Chápu, že se lidé bouří kvůli uzavření obchodů a nově, i nemožnosti pohybu, ale kvůli ochraně dýchacího ústrojí? A kdyby hned zpočátku lidé ty roušky poctivě nosili, tak bychom na tom dneska nebyli tak bídně.
Re, tak určitě je daleko příjemnější nemít na obličeji nic. V tom s Vámi naprosto souhlasím. A také z nejsem z této situace nijak nadšená. Ale dostali jsme se do takových problémů, kdy je ta ochrana prostě nutná. Tak co můžeme dělat? A opravdu si myslíte, že když budu pořád nadávat, že se mi nějak uleví? Myslím si, že se to naopak ještě zhorší, protože se budu ještě psychicky vyčerpávat nad něčím, co nemohu osobně změnit. Také mi to vadí, ale už nad tím nepřemýšlím, prostě nasadím na pusu a jdu.
re
Pořád nad něčím mudrujete a myslíte si, že jste nejchytřejší. Nasaďte si respirátor a držte.
Co je "rozumné" pro jednoho, to je nepřijatelné pro druhého. Nevnucujte tady všem svoje názory.
V žádném mém příspěvku není ani náznak jakéhokoliv vnucování. Jenom píšu co si myslím, zrovna tak, jako to píší ostatní a to je snad ještě dovoleno, nemít stejný názor jako většina. A to, že si nemyslím to samé jako většina lidí tady na této poradně, ještě neznamená, že někomu něco vnucuji a vůbec nechápu, proč to tak vnímáte. A ani to neznamená to, že bych si o sobě myslela, že jsem nejchytřejší.
Z toho mne neprávem obviňujete Vy a jiní, a to jenom proto, že se na to dívám jinak než Vy a ostatní. Tak si o mně klidně myslete že jsem blb, když nemám stejný názor jako Vy. Mně to vadit nebude.
Je mi to jedno. A nemyslím si, že jsem to já, co pořád nad něčím mudruje
, já jsem se naopak smířila s nošením rrespirátoru a nad ničím nemudruji. To děláte Vy a ostatní, co neustále vymýšlíte různé důvody k tomu, proč ji nenosit. A tomu se říká "mudrování". A ještě ke všemu je to mudrování zbytečné.
Boba, omlouvám se, já už jsem tak zvyklá na to, že na mne někdo zaútočí kvůli tomu, že nemám stejný názor, že jsem si myslela, že to píšete mně. A teď koukám, že jste to psal uživateli "re".
(Pro upřesnění: nereaguji na konkrétního člověka, pouze na konverzaci k
jako celek. Děkuji za pochopení.) M.
re
tak to mám radost, že jste se zasmál. Ono v dnešní době se najdou tací, co se smějí, aniž by věděli čemu.
Do nikoho nereju, narozdíl od vás. Sbohem.
Všechno jsou to jen subjektivní názory a hádanice, ale nikdo zde nedoložil jediný důkaz, že jsou respirátory škodlivé. Takže veškerá debata je k ničemu.
Nemyslím, že to bylo respirátorem, ale spíš věkem, co to zkusit s respirátorem a pak po sundání a vydýchání udělat pokus bez něj?
Když použiju selský rozum, tak dýchání, hlavně v respirátoru zdraví škodlivé samozřejmě je..dýchám vlastní nedýchatelné výpary. Záleží pak už na množství těchto výparů-to platí u všeho. Pokud si ho nasadím a jdu do obchodu nakoupit a po nákupu ho sundám a po zbytek dne dýchám vzduch, tak je to vpoho a organismus se s tím vpohodě vyrovná..s tou půlhodinou co jsem dýchal svoje nedýchatelné výpary. Ale pokud to budu mít na čuni třeba několik hodin denně, každý den a budu to takto praktikovat nedejbože několik měsíců, tak to tělo dostane takový záhul, že to následky na zdraví bude mít 100%..na to nepotřebuju být génius.
Takže chránit okolí nasazením respirátoru tam kde je to nevyhnutelně nutné ano-obchody, mhd, atd..ale jinak kde se dá, ho sundávat.
To vis ze jo,sanatoria jsou plna tech chudaku jako doktori a treba lidi pracujicich v prasnem prostredi,kteri leta nosi cele dny respiratory a otravili se svymi NEDYCHATELNYMI VYPARY!
anonyme.. Ono následky ještě přijdou-viz jak kdosi psal, že jak budeme odstrčení od normálních virů apod (neustálým patláním na sebe desinfekcí a i tím dýcháním v respirátorech), budeme mít i sníženou imunitu navíc a budeme náchylnějšími na běžné viry apod. Má to prostě dvojí dopad na zdraví.
A takovéto neustálé nošení roušek a respirátorů ještě nikdy v minulosti myslím nebylo..i doktoři si nasadily roušky jen v nutných případech a nechodily v tom celé dny. A v rouškách se dá dýchat ještě jakžtakž normálně. V respirátoru se dá nadechnout dobře, ale výdech je ztížený a víc jak polovinu obsahu co jsme vydechly, dýcháme zpět.
Něco jiného jsou respirátory v prašných prostředí nebo lakovnách, kde výdech je veden přes membránu, která se volně otevřela ven a zpět pak jen přes filtry..to je něco jiného než tyhle ffp2, kde výdechy žádné nejsou.
Slyšela jste dobře. Uvádí to výrobce respirátorů. Respirátor máte mít na čumáčku 2 a půl hodiny a potom snad 20 -30 minut přestávku. Tohle asi žádný zaměstnavatel nezohlední. Na toto by se museli zaměstnanci ptát Babiče, ministra zdravot.. Tohle není došetřeno.
Ano, potom opět nový.
A ty dvě roušky jsou hloupost, protože zahraniční články psaly o něčem jiném. Jenom u nás to nikdo nedokázal správně přeložit, ale i pochopit. Byly na to už snad včera obrázky, jak to má být správně. Takové nechápavé politiky tady zaměstnáváme i s jejich předraženými poradci.
Dvě roušky naráz jsou "neúčinné" jelikož netěsní, nejsou určené na to, aby se nosily dvě na sobě. Respirátor není na celý den, ale na pár hodin (dle výrobce).
Životnost roušky nebo respirátoru jsou 2 - 3 hodiny. To snad víme.
Ale kolik z nás bude tolik roušek kupovat? Nikdo! Všichni to budeme nosit co nejdýl. Takže se nedostaví tížený efekt.
Obojí je na principu filtru. Všechno nádechem do náhubků všude možně natáhneme a pak dýcháme.
Proto to nemá smysl. Smysl měli látkové roušky a fakt, že je lidi prali v pračkách.
Kdyz se budete ptat vyrobce na respirator,odpovi vam stejne jako napr.zivnostnik elektrikar!Musi se tam dat sest chranicu,jinak zemrete do tydne!A sam si mne ruce,jak to bude padat kvuli kdejake pitomosti a on bude mit trvale co delat.Zhloupli a vystraseni lide mu veri.
Www.denik.cz,Respirator lze pouzit opakovane,23.2.21.Nejde mi to vlozit.
1.co se stane s respiratorem po nekolika hodinach noseni,proc se musi vyhodit?
2.co se stane s mikroorganizmy na respiratoru po jednom,dvou dnech?
3.proc je spinavy respirator horsi nez cisty?
Znate odpovedi na tyto otazky,nebo papouskujete vyrobce jako treba gumidek,ktery jeste tvrdi,ze TO SE
ví?
Prectete si uvedeny clanek a nedelejte ze sebe bio viro imunoodborniky.Omlouvam se,nepodarilo se vlozit,ale ti odbornici ,co si na internetu vybiraji jen to,co se jim hodi pro jejich demagogicke argumenty si urcite poradi!
V první řadě je deník.cz nedůvěryhodné médium, něco jako parlamentní listy, echo a spousta dalších webů, které s oblibou šíří dezinformace. Tím neříkám, že ostatní média jsou úplně důvěryhodná. I novinky.cz, idnes.cz a další "oficiální" média nás oblbují, seč jim síly stačí
Musite si vybrat,ja treba vaham mezi rizikem zapoceni brejli s respiratorem a rizikem pomaleho duseni ve spitale.A NE A NE SE ROZHODNOUT!
Vyzkoušel jsem několik "zaručených" rad proti mlžení brýlí, bohužel nejúčinnější rada je sundat brýle ( nebo respirátor) podle prostředí. Ještěže v autě jezdím jen s příslušníky domácnosti, řídit bez brýlí by mělo katastrofální následky
Navíc rosení brýlí je další důkaz toho že ano dobře nasazený resporátor není úplně těsný ...
bohužel mnoho lidí se chová extrémně a neumí používat vlastní hlavu a zdravý rozum. Na obou stranách, jak popírači, odpírači, tak přehnaní dodržovači - někým stanovených opatření. Pokud se Vám v respirátoru dýchá dobře, tak ho máte špatně nasazený - netěsní. Proto existují i respirátory s ventilem. Pro kovid zakázané. Je to jako se vším, dobrý sluha, zlý pán... Od začátku je jasné, že u tohoto viru velmi záleží na náloži, jakou dostanete. Myslíte, že bude rozdíl, zda dostanete vysokou dávku od kolegy z práce, nebo tu samou dávku dostanete sami od sebe?
Nunici,doufam,ze jste pochopil,ze to byla ironie.Ale mate pravdu,zadny takovy prostredek netesni,neni to ani mozne!Vzdy jde o snizeni mnozstvi viru a na nasazeni zalezi o kolik!Ani vojenske masky a podobne profesionalni pomucky,snad s vyjimkou podtlakovych komor a skafandru,nezarucuji stoprocentni ochranu.S tim se musime smirit,moc na to nemyslet a hlavne se SNAZIT O CO NELEPSI POUZITI A OCHRANU.A to tedy okolo sebe nevidim,myslim,ze katastrofa je nevyhnutelna a vetsina z nas si ji ZASLOUZI!
Jen na okraj,vojenske protichemicke prostredky nejsou urceny primarne k preziti,ale k PRODLOUZENI SCHOPNOSTI POKRACOVAT V BOJI !
anonymni357: píšu o Vás. Když už tedy píšete o možném přijatém množství viru, pište od cizích lidí... Pokud si myslíte, že si nemůžete velmi významně zvýšit nálož, sám sobě, tak si to klidně dál myslete.
Honzine,hezky se vrat,podivej se na zacatek meho textu,zkus to precist.Co tam vidis,koho jsem oslovil?No vidis,ty to nejsi,na tebe jsem nereagoval a o zpetnem dychani vlastniho viru nic nevim,nemohu se k tomu tedy vyjadrit.
Ale napada me,ze jsem nikdy takovou zminku necetl,take by me zajimalo,co zpusobuje zpetne vdechovani vlastnich viru,kdyz je ti to tak jasne,nemohl bys mi dat odkaz,pripadne dekuji.
Jak zijte dal,me to zajima,rad bych si o tom neco precetl od nejakeho odbornika!Nebo jsi si to vymyslel?
však to píšu výše, že spousta lidí neumí používat vlastní hlavu a proto spoléhá jen na to, kde co píšou, nebo co říkal "odborník" v televizi. Já víc k tomu psát nebudu, protože jste ten typ, který musí mít vždy poslední slovo, jinak neusne. Mimochodem, máte rád Saturnina? Já moc! Teta Kateřina je úžasná s jejími hláškami. No někomu ani pořádný trkanec nepomůže. A je to tak dobře, ve výsledku.
Tak především respirátor třídy FFP2 není primárně vůbec určen pro ochranu proti virům. Je to jen z nouze ctnost, protože viry se svými rozměry blíží některým kategoriím mikročástic, před nimiž mají ty respirátory chránit. Takže hlavní zdravotní riziko respirátoru je to, že proti virům možná chrání úplně minimálně.
Co se týká roušek, tak 2 roušky na sobě jsou logicky 2x škodlivější, než jen jedna. A ta zdravotní škodlivost plyne z toho, že rouška, potažmo jakýkoli HaNaHu (hadr na hubu) podstaně omezuje přísun vzduchu do plic, vyvolává potřebu většího namáhání dýchacích svalů (bránice), tím více zatěžuje srdeční sval a další už si snad domyslíte sami.
Jak clovece ten respiratot s dirami na mensi pisek dokaze zastavit tech cca 90%viru?Zkouseno bez vlivu netesnosti na okrajich,s nimi je to o hodne mene.
Virus má takové rozměry, že ho žádný respirátor nezachytí, jenže virus je obsažen v kapénce, nelétá si jen tak sám vzduchem...a kapénky materiál zachytí..
Co píšete jsou nesmysly, omlouvám se...Škodlivost roušek, omezování vzduchu?! Aha, tak při endoskopických výkonech či operacích (klidně 12h) je přestaneme nosit, moc díky, že jste nám to všem osvětlil!
...Škodlivost roušek, omezování vzduchu?! Aha, tak při endoskopických výkonech či operacích (klidně 12h) ...
Není respirátor jako respirátor, stejně jako roušky. Měl jsem nějaké roušky, které jsem nemohl "udýchat" a lezly z nich vlákna. Možná vůbec nevyhovovaly svému určení, ale nařízenou povinnost splnily a někdo vydělal... Teď mám respirátor z Lidlu za 10Kč/kus, o jeho smyslu sice nejsem přesvědčen, ale nařízenou povinnost splní. Smyslnou ochranu by poskytl jiný typ respirátoru, ale proč ho používat, když nejsou používány současně další ochranné pomůcky? Ono by to v běžném životě ani nešlo. Vira si přinesete domů třeba ve vlasech, na oblečení, s nákupem nebo na botách a ani nemusíte šlápnout do plivance. Při dlouhodobém nebo opakovaném používání se mohou v roušce nebo respirátoru vytvořit plísně a jiné mikroorganismy a do plic, kde se jim velice daří, je to jen kousek, tak pozor na to. Nebuďme vyděšení, ale mějme respekt, dodržujme určité zásady a nečekejme, že nás někdo "spasí". Nepodceňujme riziko a přemýšlejme, hlavně pak u voleb, protože bez populismu to mohlo být docela jinak...
Žádná reálně významná rizika tam prostě nejsou, ale to (typicky) nevzdělaní odmítači nechápou - stejně jako nelze přesvědčit člověka, který tvrdí, že je země placatá. Běžně vidím blby, jak sdílí na Facebooku video, kde rouškou proniká pára, a na základě toho soudí, že je neúčinná. Proč? Protože jim chybí základní povědomí o fyzice (velikost molekul vody v páře fakt není to samé jako velikost kapének, které tvoří médium přenosu).
Lékaři na OCHRIPu, při operacích či v zákrokových dnech na sálech nosí roušky a respirátory zcela samozřejmě celý život.
Jistě, není to pohodlné, u někoho se může objevit slabá kožní reakce apod. Ale bohužel je u nás hodně blbů, kterým to nepohodlí nestojí za to, že tím přispějí k omezení šíření infekce, která prostě některé z nás zabije. Ohání se právy, a přitom porušují zákony a nařízení, na kterých se společnost - které jsou součástí - dohodla. Já také nesouhlasím s předností chodců na přechodu, otravuje mě zpomalovat auto a brzdit - mám snad já právo to nedodržovat, protože se mi prostě nechce? Kdyby to tak udělal každý, tak by nastala anarchie...ale opět, primitivové toto nikdy nepochopí. Jejich pohodlí je přece to nejdůležitější, oni všechno ví
Chtěl bych tyhle kecálky vidět, jak mají na ústech 12-16 hodin respirátor, protože jsou práce, kde se prostě sundat nesmí. Mně po minutě zvlhne huba a začnou se dělat opruzeniny. Jo, máme přestávky, ale není místo, kde se smí sundat. Leda zaběhnout do lesa.
Nerad bych se někoho dotkl, nikoho neobviňuji a vycházím jen z toho, co sám vidím kolem sebe. Ale nejvíce řečí ohledně nošení respirátorů, dodržování všech možných i nemožných nesmyslů, zákazy, nařízení, zpřísňování, tak nejčastěji vidím u lidí, kterých se to v podstatě netýká. A to většinou u lidí, kteří pracují na homeoffice a jejich největší sociální kontakt je vyzvednout si oběd u dáme jídlo nebo nákup z rohlíku a lidé důchodového věku, kteří by už volali zásahovku, když uvidí dvacet metrů od něj někoho bez roušky při jednotýdenní návštěvě obchodu. Troufl bych si říct, že 80% lidí aktivně pracijících na podobná nařízení nadává a vůbec se jim nedivím. Mě osobně se jak v roušce, tak v respirátoru dýchá špatně a ne jednou se mi už při větší aktivitě udělalo špatně. Ale za rok možná rozvolníme, tak to bude dobré, zatím se můžeme navzájem udávat, plivat na sebe v diskuzích a nechat si šlapat po naší ústavě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.