Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak to bude s daňovou slevou na manželku za rok 2021?

Od: dennysa odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

jelikož je manžel zaměstnanec firmy s platem okolo 30 tisíc hrubého a já jsem s dvěma dětma na rodičovské dovolené, bude mít mažel letos poprvé slevu na manželku za minulý rok 2020. Je to celkem krásná finanční pomoc jednou ročně, kdy stát vrátí daňovou slevu.

Jelikož se v tomto roce 2021 zrušila super hrubá mzda, netušíte, zda v roce 2020 vůbec bude možné žádat o tuto slevu na manželku, když se to všecho teď jinak počítá a daň je z manželova platu minimální? Nebo spíš jestli to z manželova platu vůbec bude mít smysl?

Děkuji za vysvětlení,

hezký den

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Nepředpokládám, že by se sleva na manželku zrušila, ale těžko odhadnout, co se v průběhu roku stane.

Slevu na poplatníka a na manželku lze uplatnit maximálně do výše daně z příjmu. Jinak je tomu se slevou na děti, kterou lze získat formou daňového bonusu.

Z 30.000 Kč mi vyšla daň 4.500, po odečtení 2.320 Kč na poplatníka a 1.267 Kč na dítě by zbývalo 913 Kč pro slevu na manželku.

doplněno 02.03.21 18:14:

Nejsem si úplně jista, ale podle mne se napřed uplatňují slevy na děti, protože ty lze uplatňovat v průběhu celého roku. Slevu na manželku lze uplatnit až po skončení roku, protože teprve pak lze zjistit její celkové roční příjmy.

Ale doporučuji se ještě zeptat na finanční správě, pravděpodobně to bude vědět i mzdová účetní.

dennysa
hodnocení

Dobrý den,
děkuji za odpověď, jelikož mám děti celkem dvě, tak pak už asi než by se žádná sleva na manželku?
Děkuji
gazda*
Myslím si, že to smysl má. Jestli se nepletu, tak se nejdříve uplatní slevy a pak se přidá bonus za děti.
dennysa
Tak to opravdu netuším, zda se nejprve odpočítává sleva poplatníka pak daň. sleva na manželku a nakonec až sleva na děti jako daňový bonus?
Děkuji
dennysa
Ano dobře, pokud by se nejprve odečítala daňová sleva na děti, která se manželovi v zaměstnání opravdu odečítá, tak pak by na slevu na manželku už nic nezbylo?
Děkuji za vysvětlení
dennysa
Dobrý den,
nenašla by se zde nějaká mzdová účetní, který by věděla jak to je?
Ještě bych se pak potřebovala na něco zeptat a nevím na koho se obrátit.
Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]