Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jelikož je manžel zaměstnanec firmy s platem okolo 30 tisíc hrubého a já jsem s dvěma dětma na rodičovské dovolené, bude mít mažel letos poprvé slevu na manželku za minulý rok 2020. Je to celkem krásná finanční pomoc jednou ročně, kdy stát vrátí daňovou slevu.
Jelikož se v tomto roce 2021 zrušila super hrubá mzda, netušíte, zda v roce 2020 vůbec bude možné žádat o tuto slevu na manželku, když se to všecho teď jinak počítá a daň je z manželova platu minimální? Nebo spíš jestli to z manželova platu vůbec bude mít smysl?
Děkuji za vysvětlení,
hezký den
Nepředpokládám, že by se sleva na manželku zrušila, ale těžko odhadnout, co se v průběhu roku stane.
Slevu na poplatníka a na manželku lze uplatnit maximálně do výše daně z příjmu. Jinak je tomu se slevou na děti, kterou lze získat formou daňového bonusu.
Z 30.000 Kč mi vyšla daň 4.500, po odečtení 2.320 Kč na poplatníka a 1.267 Kč na dítě by zbývalo 913 Kč pro slevu na manželku.
Nejsem si úplně jista, ale podle mne se napřed uplatňují slevy na děti, protože ty lze uplatňovat v průběhu celého roku. Slevu na manželku lze uplatnit až po skončení roku, protože teprve pak lze zjistit její celkové roční příjmy.
Ale doporučuji se ještě zeptat na finanční správě, pravděpodobně to bude vědět i mzdová účetní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.