Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doporučte vhodnou nanoroušku

Od: bimbam® odpovědí: 29 změna:

Zdravím! Chci chránit sebe i druhé, nechci švejkovat. Raději než respirátor bych jako ochranu dýchacích cest používala nějaku nanoroušku. Důvodem jsou mé poněkud specifické(?) vycházky z domu. Téměř vždy chodím se psem, proto je jistě polovina mého pobytu venku někde na okraji města. Cestou domů se někdy zastavím v obchodě. Zatím mi jako ochrana vyhovovala šitá rouška. Doma nasadím jen tak pod bradu, venku na louce při krátké konverzaci s jiným pejskařem povytáhnu na nos. Stejně tak před vstupem do obchodu. Doma roušku přeperu. Respirátor je tvrdý. Jistě dobře chrání, ale takové to rychlé a pohodlné "nahoru - dolů" s ním nejde dělat.

Vnuci mají jakési prací návleky na krk z nanotextilie. Docela drahé, ale to by mi tak nevadilo. Někdy je výhodnější pořídit jednu drahou věc než několik levných. Tyto nákrčníky by mi možná vadily v teplém počasí. Uvítala bych doporučení na měkkou kvalitní nanoroušku jen na obličej. Existuje?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zatím ale mají dost vyprodáno. Je potřeba vyčkat.

demix.cz/...

mhfc
hodnocení

2x
Nejsou náhodou prikazane respiratory nebo dvě chirurgické roušky na sobě? Nakrcniky povolené nejsou, pokud vím. Stejně tak šité roušky. Podle mě s tím do obchodu nemůžete?
hodnocení

V příkazech zatím slyším a občas čtu i nanoroušky. Jestli a jak pozná případná kontrola, že funím do nanoroušky a ne do kusu starého ubrusu, nevím. Myslím, že nejsem sama, koho toto zajímá, a nějaké diskuze, vysvětlení a doporučení se časem objeví.

Ty kecy kolem toho už byly a bylo řečeno, že je to na svědomí každého občana.

mhfc
Aha, tak nano roušky asi mohou být také. Prase aby se v tom vyznalo. Jen teda nevím, jak to chtějí poznat.
makk

Jestli je to na svědomí každého, tak proč je to vládní nařízení? Osobně si myslím, že není problém v kvalitě roušek, ale v tom, že mnoho lidí v různých situacích je nemá vůbec. Za chvíli nám vláda nařídí skafandry a stejně to bude k ničemu, když se to nebude dodržovat.

I ta nejlepší rouška nechrání toho, kdo ji nosí, ale jeho okolí. Můžu mít respirátor FFP10 a když mi nakažený bez roušky prskne z půl metru do obličeje, tak to stejně chytnu, protože v očích mám taky sliznici a nechráněnou. Naopak když budeme mít oba roušku z prostěradla a budem od sebe 2 m, je to mnohem bezpečnější. Jenže naše vláda vymýšlí jednu blbost za druhou, sama na dodržování kašle, natož aby to opravdu vyžadovala od lidí a proto jsme tam, kde jsme. Zavedení respirátorů na tom nic nezmění.

Nanorousku od ubrusu jde snad poznat snadno
makk

pavlos: Od ubrusu snad, ale od "jakési" roušky to poznají jen v laboratoři. Krom toho když to nebude postaveno jasně: "Na roušce musí být to a to označení", tak každý druhý idiot řekne policii: "A dokažte mi, že to není nanorouška", a jim nezbyde, než říct, že může jít.

Kdyby to nebylo vládní nařízení, 2/3 lidí by nenosilo nic. Tady je většina bezohledných a neuklázněných. Taky mi to nedělá žádnou radost, ale udělala jsem si dostatečnou forotu respirátorů české výroby, jsou super, krásně se přes ně dýchá a sednou perfektně. A roušek mám taky háfo.

Já mám z Ali 500 respirátorů ffp2 a vzhledem k mému věku mám do smrti vystaráno,kvalitu neřeším.Ty co jsem dostal na podzim od Babiše byly taky z Číny.
eman
Jenom technická - z Ali to rozhodně nebudou FFP2 ale KN95.
re4zon
@makk A proc idiot? Mam nejakou hi tech nanorousku se stribrem drahou jak prase. Vypada to jak site doma. Dostal jsem ji, sam bych si to nekoupil. Certifikaci to ma, napsane na tom neni nic. To mam jako s sebou tahat nejaky papir? A jak z nej kdo pozna, ze patri zrovna k tomu co mam na ksichte? A co mi brani si na to napis vytvorit sam? A taky existuji respiratory s napisem uvnitr. Mam to nosit obracene, nebo si to mam v obchodaku sundavat, aby byl nejaky ukrajinec v monterkach s napisem security klidnejsi?
makk

re4zon: Právě, vy máte nanoroušku bez označení, a ten idiot, kterého jsem měl na mysli bude mít kus prostěradla a bude tvrtit totéž. Nebo si filuta stáhne certifikát z netu a bude tvrdit "ano to je ona". A co mu policie může. Víme velmi dobře, že jakmile se vydá nějaké nařízení, tak Češi první, co dělají je, že začnou přemýšlet, jak ho obejít. Takže buď to musí být snadno kontrolovatelné, nebo to nemá smysl ani nařizovat.

makk
hodnocení

2x

Já odpovím otázkou. Nanoroušky nabízí kdekdo, ale mají na to nějaký certifikát? Je možno při případné kontrole nějak prokázat, že mám to co je nařízeno?

Taky jsem zastánce toho, mít pratelnou třeba za 300.- . Ale nedostanu pak pokutu?

hodnocení

Ano, to je správné doplnění mé otázky.

Je tam uveden certifikát. Pokud je to solidní firma.

makk

Ale policii při případné kontrole nebude zajímat "na webu maj certifikát", jak jim dokážu, že ta moje rouška je z toho webu? To musí být něco přímo na ní.

re4zon
Zaklad je nebyt predposrany a komunikaci s policii omezit na pozdrav. At to resi spravni organ jak ma, tzn. dokazuje poruseni. Ne ze vy budete dokazovat opak, presumpce neviny stale existuje.
makk

re4zon: Typicky česká reakce. Máte na autě RZ? Proč? Ať vám policie dokáže, že není registrované nebo nemá platnou STK. Tady jde o naše zdraví, tak bychom měli být odpovědni sami i přesto, že nám naše slavná vláda zrovna příkladem nejde.

nov
hodnocení

2x

Jen dnešní poznatek. Ráno jsem poprvé nakupovala s respirátorem. Prodavačka v masně ho měla taky, ale při rozhovoru se můj respirátor "nafukoval a přisával" k obličeji podle výdechu a nádechu. Jí ovšem ne. Já měla předpisově drátek vytvarovaný kolem nosu, ona ne. Takže mně se dýchalo mnohem hůř, zatímco ona byla téměř v pohodě. Také bych raději nosila něco jiného (co vyhovuje současnému nařízení).

jabraka*
hodnocení

2x

Mám doma ušitou roušku,je dvojitá.Do této kapsy jsem vkládal papírovou kuchyňskou utěrku.Vznikla čtyřnásobná rouška.Jsem přesvědčen,že by účinností překonala vše,co je tu na trhu.Vnitřní filtr se dá kdykoliv vyměnit.Kromě toho jsou k mání nanofiltry,které by vytvořily perfektní krytí dýchání. 4toilet.cz/...

Jen nevím,jak bych pochodil s takovou rouškou při nějaké kontrole,přesto,že by byla lepší,jako FF2

JABRAKA

Nezlobte se, ale myslím, že nemáte pravdu. Více vrstev není více Adidas. Záleží na tom, jak velké částice materiál propustí. A i když ty utěrky jsou 4 na sobě, v žádném případě nezabrání průchodu viru o rozměru cca 80 nm.
Pokud byste vložil místo papírových utěrek nanofiltr,tak to ano, to bych s Vámi už téměř souhlasil.
Problémem by totiž zůstaly okrajové části masky, do kterých by nanofiltr nezasahoval
My objednávali loni přímo tu nanotkaninu z Liberce. Skládali jsme ji do kapsičky v látkové roušce. Zrovna včera se nad tím maminka také zamýšlela, proč to nemůže používat dál, že to jistě chrání lépe než klasické chirurgické roušky. A také, že jak kdo pozná, že má nanoroušku, když to na ní není napsáno. Zda tedy má nosit v kapse certifikát... Je to postavené na hlavu..

host
hodnocení

2x

Nano rouška s nápisem NANO Z LIBERCE CUBO s ochranou dokonce FFP3 překvapí svou cenou asi 64,80 Kč, ale prý je kvalitní. Jenže.. přilne před obličej jako rouška, to znamená, že kolem nosu a tváří netěsní tak, jako správně nasazený respirátor správné velikosti. Navíc jsou podle uvedení výrobce jednorázové, to znamená použít-vyhodit Dál výrobce jejich deklarovanou jakost nezaučuje. Ostatně to všichni výrobci.

Přesto je to značková rouška, protože do těch ostatních není vidět, nejen co je v nich, ale jak jsou opotřebované (pražsky "jak sou jetý").

Lidé se mají rádi a chtějí pro sebe něco, co opravdu chrání. Podle doporučení nosit respirátor přinejmenším FFP2 to znamená, že respirátory podle americké normy N95 i čínské podle normy KN95 tomuto nařízení nevyhovují !

Konečně by někdo měl udělat v rouškách a respirátorech na trhu pořádek. Když dovedou zlikvidovat padělky značkových bot, kabelek, alkoholu aj, tak zlikvidovat i ochranné prostředky, které nechrání, které jsou ale dobré pro domácí úklid nebo pro řemeslné práce ve stavebnictví a jinde.

Ty vypadají super, ale asi bych se nedoplatila. Denně použiju tak 4 roušky nebo 2 respirátory. 50,- kč za jednu je ranec :( .

hodnocení

2x

Tuto otázku jsem nedávno také řešila, nakonec mám respirátory FFP2. Důvod je ten, že vláda (bohužel) jedná poněkud zmateně; viz včerejší zrušení možnosti mít dvě chirurgické roušky. U látkových nanoroušek, jak jsem se dočetla na internetu, je velký problém v tom, že jen malé procento z nich je skutečně účinnou ochranou proti virům. Nedivila bych se tedy, kdyby vláda za nějakou dobu zrušila možnost ochrany pomocí látkových nanoroušek obecně (bez zkoumání jejich kvality, jelikož to nemusí být vždy snadné a rychlé).

doplněno 26.02.21 04:53:

Místo "látkové" jsem měla napsat spíš "pratelné".

host
hodnocení

2x

Také je nutné si koupit respirátor vhodné velikosti, resp velikosti poutek za uši, aby respirátor

a) dobře přilehl na líce a nevlál volně a aby pod něj netáhlo kolem a nepadal pod čenich nebo pod bradu a nositel si pak respirátor nebo roušku pořád popotahuje a nehygienicky si o ní otírá ruce a je to nejen nepohodlné, ale vůbec to nechrání;

b) neměl krátká poutka, která tahají za uši a všichni nositelé mají uši odstáté jako mistr Yoda

Roušky i respirátory mají velikost S - small (malá) pro malé obličejíčky, M - medium (středně velká) pro středně velké obličeje a L - large (velká) pro velké, převážně mužské obličeje. To je jen vodítko, protože evropské lebky (podobně jako konfekce nebo obuv) mají trochu jinou velikost než asiaté.

Jaký respirátor? Když se v něm nechodí prašného nebo vlhkého prostředí, nemačká se, necpe se do kapsy nebo jen tak do kabelky, snad stačí například Respirátor FFP2 Premium za 15 korun, který sice není pro opakované použití, ale při správném používání v prostředí, které není vyloženě rizikově infekční, se snad může po třídenním vyvětrání použít opakovaně.

hodnocení

Děkuji za odpovědi, názory, inspirace. Nějak si to sama musím vyřešit kombinací co největší bezpečnosti, trochy pohodlí a dalšího výdaje peněz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma FFP3
Otázky na téma rouška

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]