Nejste přihlášen/a.
Mně se osvědčilo pohlížet na dotyčnou osobu, jako na přírodní úkaz. Přitom se člověk vsedě lehce zakloní a zkoumavě, možná až pobaveně pozoruje, co z dotyčné ještě vyleze.
Odstřihnout se jakoby a postavit se jako divák, co pozoruje vzdálenou sopečnou činnost. Nepustit to na sebe. Problém má přece ona!
Moje máti by jí řekla: Mne může urazit jenom inteligent, ...ale ten to neudělá!
To je hezké to se mi líbí
vyzkouším hned zítra
Já bych možná kontaktovala nějakou kamarádku, a zahrála s ní situaci, která je v práci. Kamarádka by musela dost přitvrdit, aby se atmosféra stupňovala.
To se mohu připojit, jeden takový "hňup" (ženská /chlap) na pracovišti rozvrátí veškeré dobré vztahy a i ohrozí "dobrou práci". Zažil jsem také, jednu věc jsem musel řešit sám a protože tam bylo takových osob několik a byly na ně stížnosti kolegů pro jejich "přístup k lidem a práci" (v podstatě svou leností vzdorovitostí blokovaly provedení jistých prací apod.) časem to vedení zřejmě správně zhodnotilo a byli "odejiti" další na to čekají buď se umoudří nebo pokud budou stížnosti pokračovat budou zřejmě "odejiti" také s takovými lidmi se zkrátka nedá nic dělat, jen blokují zdržují v práci a vytváří nepříjemné pracovní prostředí...
Neuvažovala jste o psychoterapii? Naučila byste se různé techniky, jak řešit Váše pocity z této kolegyně a jak se ubránit. Práci s emocemi pomáhá zvládat právě psychoterapeut. Možnosti terapie jsem psala zde poradte.cz/... Hodně pojišťoven přispívá tisíce korun na popovídání s psychoterapeutem z domu. Osobní setkání neprobíhají z důvodu covidu.
Taky není špatné snažit se dotyčného pochopit. Proč dělá, to co dělá, když ví, že vás tím naštve? Obvykle to pramení buď z toho, že nedokáže udržet emoce na uzdě (stejně jako vy ), nebo že si tím léčí nějaký komplex. Každopádně to v ten okamžik dělá úmyslně. Dobře to jde trénovat na internetových diskuzích (třeba i tady), občas se najde někdo, komu dělá radost vás naštvat a když mu odpovíte, snaží se o to víc. Výhodou je, že narozdíl od reálné situace můžete chvíli počkat, než budete reagovat. No a časem to zvládnete i bez čekání. Samozřejmě jsme lidi, takže to nikdy nebude na 100% a zlepšování bude postupné.
Principem všech těch rad, co tu zazněly (včetně té mé) je donutit se začít myslet. Člověk pod vlivem emocí nemyslí, jedná pudově.
Zdravím
Lze také takové ty "blbé útočné sarkasmy" tzv. "odpálkovat" (slovně) a to tak že se to té osoby dotkne jejího ega, chce to zachovat chladnou hlavu (což je někdy těžké) a pak zacílit na "citlivé místo" a "vypálit" jednu dobře cílenou "střelu". (myslím "slovní střelu") Pokud se dobře "trefíte" máte "vystaráno" příště si rozmyslí si z vás utahovat. Pozor tady nemám na mysli plané "nadávky" nebo "sprostá slova" typu " "Jdi do pr.ele", toto moc nefunguje, navíc je to postihnutelné, musí to být něco na co je ta osoba citlivá protože pokud jí v tom dobře opáčíte nejen že se stáhne ale také se s tím nebude chtít nikomu svěřit což by vás mohlo poškodit jelikož tím by se před druhým schodila sama a to jistě nechce... Např. udělá poznámku k vaší povaze nebo postavě pracovnímu výkonu apod., nemístnou drzou urážlivou poznámku, vklidu bez emocí pár slovy si ihned můžete dobrat tu její povahu postavu pracovní výkon, garantuji vám že pokud se dobře trefíte napříště si bude dávat velký pozor dávat se s vámi do hovoru, osobně odzkoušeno funguje, budete mít od ní klid...a pokud ne opakujte znovu při dalším útoku u toho kdo je splachovací je vytypování správného místa k "úderu" o něco těžší o to víc to ale pak má následky, když otočí a začne v dobrém můžete pokračovat v tom, bude-li mlčet nechte při tom...
Ona může do vás rýt a to jste všichni zticha? Takto si bude dovolovat víc a víc. A v tom se špatně pacuje. Ale jestli je to nějaká šéfová, tak s tím nic neuděláte.
I se šéfovou se dá dělat dost, jak jsem výše uvedl, chce to malinko inteligentně pak je to "nenapadnutelné" ovšem v případě šéfové to jde i jinak narovinu říct že se mi nelíbí způsob komunikace se mnou a že bych byla ráda aby ji změnila. Pokud se začne po člověku vozit (anebo to je možná lepší řešit i přímo ) tak se nebát klidně přeskočit i její přímou nadřízenou a jít co nejvýš a tam podat stížnost, ideálně jako petici všech zaměstnanců nebo přes odbory, s tím pak ona už neudělá nic naopak se to s ní bude řešit. (v žádném případě jí o tomto kroku neinformovat dopředu aby mohla udělat protiopatření ! ) Pokud někdo uvede že má jít služebním postupem stačí namítnout "podjatost" a je od hloupých námitek klid, taktéž jsem řešil problém s kolegou (mimochodem většina lidí s ním nemohla dost dobře vyjít a neměla ho ráda) a žádal jsem o "přeřazení" abych s ním nadále nemusel pracovat, přímé nadřízené jsem přeskočil a chce to malinko "rozmazat" na vyšších místech pokud se to dobře podchytí tak dotyčná osoba zvláště je-li problematická i u ostatních zaměstnanců nemá šanci, důležité je vyvarovat se při řešení takových problémů lidem o nichž víte že jsou s ní "spřaženi"...
Podle mně není chyba v sociální inteligenci té paní, ale ve Vás. Postrádáte smysl pro humor, patrně trpíte i pocitem méněcennosti, proto se Vás dost věcí dotkne a berete to jako osobní utok.
A Vaše povahové rysy, když Vás snadno někdo "vytočí" také nejsou nic moc. Takže na sobě zapracujte, aby ostatní s Vámi neměli problémy.. V životě to není o tom, že jen já mám právo být ublížený a hned se vztekat. Jak to, že se mi nestalo, že jsem se s nikým nikdy nehádala a to dokonce věřte mi nebo ne, ani třeba se svou tchyní, milionovou ženskou? Totiž já jsem nikdy netrpěla mindrákama.
Takže rada, udělejte něco především se sebou. Abyste nebyla vztekloun. A pak se zlepší i chování druhých k Vám, protože akce vzbuzuje reakci. I druhým lezete na nervy a víte o tom vůbec?
Asi bych ji klidným hlasem a zcela vážně požádala, aby mi tyto výhrady vůči mé osobě dala písemně. A pokud možno i s návrhem na řešení. Že ve volném čase chci pracovat na rozvoji své osobnosti...
To má Růžena pravdu, že tyhle typy si vybírají za cíl svých invektiv takové povahy, na kterých si mohou zvyšovat své sebevědomí. Často kolegy/-ně nejisté, ušláplé, které všechno berou vážně,... tudíž ty vytočitelné
.Na sebejistého frajera, který by ji poslal někam, na toho si netroufne.
liško, věřte mi, že v životě jsem zažila víc, než bych si sama přála zažít. Ale nikdy jsem nikoho nenechala, aby po mně někdo "šlapal", vysmíval se mi a podobně. Jsem hodně hrdá, proto si neumím představit, že bych fnukala, stěžovala si, všechno jsem si řešila sama, protože musela a to tak, že hned a v klidu. Hlupáky jsem ignorovala.
Druzí nás rozčilují, ale položme si otázku - možná a je to i pravděpodobné, i my rozčilujeme nebo provokujeme druhé. Ale ti druzí na nás kašlou, nestěžují si, za chvíli neví, že někdo něco vůbec říkal - říká se tomu nadhled. A to jsem měla na mysli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.