Nejste přihlášen/a.
Obdržel jsem rozhodnutí o přiznání starobního důchodu (SD) a to zpětně ke dni 19.11.2020. Mám povinnost tuto změnu hlásit svému zaměstnavateli? Na základě kterého nařízení (zákona)? Jsem OZZ (osoba zdravotně znevýhodněná) a můj zaměstnavatel má ze mne určité výhody (tak jako u ČID, ale menší) a prac.smlouvu mám na dobu určitou (do roku 2023). Děkuji za odpovědi.
Invalidní důchody náleží do vzniku nároku na starobní důchod. Poté jsou osoby sice stále postiženy (nemocny), ale pokud vím, už se na ně nevyplácí příspěvek podle zákona o zaměstnanosti. Nejsem si jista, ale domnívám se, že u OZZ to bude podobné. > Podle mne byste měl zaměstnavateli změnu ohlásit (může s ní souviset změna statutu OZZ).
Manžel ke konci své aktivní činnosti byl v částečném invalidním důchodu. /umělé kyčle, špatná chůze/. Našel si práci jako ostraha objektu a zaměstnavatel s tím byl spokojen, protože, jak píšete, z něj měl určité výhody.
Druhý den poté, co manžel dovršil věk potřebný k pobírání důchodu, za ním zaměstnavatel přišel a řekl, že ho už nebude potřebovat. Ty výhody, co měl jako invalidní už u starobního důchodu neplatily. Tak ho nechal dokončit měsíc a na shledanou.
Proto si myslím, že o tom musí být informován především zaměstnavatel. Většinu invalidů si zaměstnavatelé drží právě kvůli těm výhodám. A jak dovrší důchodový věk, pošlou je, ať si důchod užívají v klidu doma. Zažili jsme to, ale aspoň si člověk pak odpočine. Jaga.
Tady jsou odkazy na dva starší články k tématu
V tom jednom článku je uvedeno:
Zaměstnavatel nemůže dát zaměstnanci z důvodu přiznání starobního důchodu výpověď.
Je ale otázka, jestli za důchodce platí zdravotní pojištění stát a jestli se o tuto částku snižuje platba zdravotního pojištění zaměstnavatele.
@Lopezz > stát hradí zdravotní pojištění za všechny poživatele důchodu, platí to i v případě pracujících důchodců.
Pracující důchodci mají navíc tu výhodu, že v případě výdělku nižšího než minimální mzda nemusí zdrav. pojištění doplácet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.