Nejste přihlášen/a.
Mám byt, který mi darovala matka. Jsem bezdětná a budu-li se vdávat, byt stále zůstane na mé jméno? V případě mé smrti, může v bytě dožít manžel? Nebo se musí sepsat závěť a uvést to tam. Chtěla bych odkázat byt po naší smrti kamarádovi. Musí to být uvedeno v závěti?
Manžel má dospělého ženatého syna zatím bez dětí. Ten také bude dědit, kdybych zemřela? a dědil by i můj byt po smrti jeho otce?
Majetek nabytý před svatbou do SJM nespadá a manžel není nepominutelný dědic, tedy byt můžete odkázat komukoli, ovšem je nutno počítat s tím, že případné investice do vašeho výlučného majetku po sňatku už do SJM patří. Chcete-li, aby v něm manžel mohl dožít, lze zřídit věcné břemeno-služebnost bytu.
Syn vašeho manžela po vás ze zákona dědit nemůže, po otci ano - ale tomu byt patřit nebude, tudíž do dědictví po něm zahrnout nelze.
Doporučovala bych ohledně závěti a služebnosti poradu s právníkem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.