Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví bytu

Od: novakova* odpovědí: 5 změna:

Mám byt, který mi darovala matka. Jsem bezdětná a budu-li se vdávat, byt stále zůstane na mé jméno? V případě mé smrti, může v bytě dožít manžel? Nebo se musí sepsat závěť a uvést to tam. Chtěla bych odkázat byt po naší smrti kamarádovi. Musí to být uvedeno v závěti?

Manžel má dospělého ženatého syna zatím bez dětí. Ten také bude dědit, kdybych zemřela? a dědil by i můj byt po smrti jeho otce?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Majetek nabytý před svatbou do SJM nespadá a manžel není nepominutelný dědic, tedy byt můžete odkázat komukoli, ovšem je nutno počítat s tím, že případné investice do vašeho výlučného majetku po sňatku už do SJM patří. Chcete-li, aby v něm manžel mohl dožít, lze zřídit věcné břemeno-služebnost bytu.

Syn vašeho manžela po vás ze zákona dědit nemůže, po otci ano - ale tomu byt patřit nebude, tudíž do dědictví po něm zahrnout nelze.

Doporučovala bych ohledně závěti a služebnosti poradu s právníkem.

hodnocení

4x
Pokud odkazete byt kamarádovi, manžel se bude muset odstěhovat pokud vás přežije. Da se to sice ošetřit v závěti, ale záleží i na tom, co do toho bytu v manželství vložíte, takže manžel může poté chtít své náklady po kamarádovi zpět a také je tam určitě zhodnocení nemovitosti časem. Taky je to o tom, jestli se bude chtít kamaradovi čekat, až vás manžel umře, aby se ho nesnažil vystěhovat dřív. Každopádně zajímavý dotaz, nedovedu si představit darovat svůj byt kamarádce, když mám ženu, leda, že bych se ji chtěl nějakým způsobem pomstít, ale pak by mohla chápat celé manželství jako podraz a je teda otázka, proč se vůbec vdávat, no zajímavé.

hodnocení

3x
Jak ten byt máte? V osobním vlastnictví? Pak je váš a při úmrtí by se normálně stal částí dědictví.

t
hodnocení

0x
No, zkušenosti nemám, ale myslím si, že není nutné psát závěť aby měl manžel po vás být

pet*
hodnocení

0x

Tato otázka je sice zajímavá a chtěla by raději řešit s právníkem,který se v tom orientuje a ne tady,ale já si zase říkám - starosti pozůstalím.Stejně až tady nebudu,tak je mi to jedno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]